The study was undertaken to determine the presence and levels of aflatoxin M1 (AFM1) in cheeses produced by dairy ewe’s milk in Urfa city of Turkey. Fifty samples of cheese were analyzed for the occurrence of AFM1 using TLC. The cheese samples were purchased randomly from different markets. The presence of AFM1 was detected in concentrations between 20-2000 ng/kg in 14 of 50 samples (28%). Altogether, 5 cheese samples (10%) were found to have levels that exceed the legal limits of 250 ng/kg established by the Turkish Food Codex. It was therefore concluded that, widespread occurrence of AFM1 in ewe’s milk cheese samples produced in Urfa city were considered to be possible hazards for human health. Continuous surveillance programme may be warranted to monitor regularly the occurrence of aflatoxins in foods and foodstuffs which consumed by human
Bu çalışma Türkiye’nin Urfa İlinde koyun sütlerinden üretilen peynirlerdeki Aflatoksin M1’in düzeyleri ve sıklığını belirlemek için yapıldı. Bunun için 50 adet peynir numunesi TLC kullanılarak Aflatoksin M1 yönünden analiz edildi. Peynir örnekleri farklı satış yerlerinden rastgele toplandı. Bunlardan 14’ünde (%28) aflatoksin M1 varlığı 20-2000 ng/kg arasında saptandı. peynir numunelerinin 5 tanesinin (%10), Türk Gıda Kodeksi tarafından bildirilen yasal tolerans limitlerinin üzerinde olduğu belirlendi. Böylece Urfa ilinde koyun sütünden üretilen peynirlerdeki aflatoksin M1’in yaygın olduğu ve insan sağlığına zararlı olabileceği sonucuna varıldı. Bunun için insanlar tarafından tüketilen ve mikotoksinler yönünden riskli olan gıdaların düzenli bir program dahilinde resmi otoriteler tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA58CA98BK |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010Cilt: 57 Sayı: 3 |