In order to investigate the producer & production characteristics and disease control applications at Turkish dairy herds, an interview survey was carried out in randomly selected 91 dairy herds out of 1684 Turkish Dairy Breeding Association herds in Burdur, Kırklareli and Konya provinces in July 2004. The study depicted that percentages of producers having education level higher than primary school, and not having any job training relate to dairy farming were 21% and 79% respectively. The majority of the producers did not follow innovations (46%) and, was not aware of somatic cell counts and subclinical mastitis (93-97%), and the European Union’s regulations related to dairy farming (76%). Amongst the producers interviewed, 13% used antiseptic when cleaning udder and 37% dried udder after washing. The percentage of producers using post milking teat dip, dry cow therapy, vaccination against mastitis, California Mastitis Test (CMT), and regularly keeping records for clinical cases were 18%, 62%, 29%, 15% and 20% respectively. The findings differed amongst the provinces and between the herd sizes. For majority of the questions the differences amongst the provinces were found to be significant at p<0.05. However, the statistical associations between the herd size were not statistically significant at, p<0.05. The study concluded that the producers in general, applied well-known methods for treatment and control of mastitis, but had lack in knowledge related to basic rules of hygiene applications and disease preventions. These problems are likely to have strong links with the level of formal education and job training of the producers. These findings emphasise that improvements in education and job training of the dairy farmers are as important as the efforts to improve farm size during the process of Turkey’s integration to the European Union
Dairy farming mastitis control milk hygiene producers’ profiles production characteristics
Türkiye’deki süt sığırcılığı işletmelerinde, üretim yapısı, hijyen uygulamaları ve mastitis kontrol faaliyetlerini incelemek amacıyla, Temmuz 2004 tarihinde Burdur, Kırklareli ve Konya illerinde Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Merkez Birliği’ne bağlı 91 adet süt sığırcılığı işletmesine anket uygulanmıştır. Anket çalışmasında, işletme sahiplerinin % 21’inin lise ve üzeri bir eğitime sahip olduğu, % 79’unun süt sığırcılığı ile ilgili herhangi bir eğitim almadığı, % 46’sının hiçbir şekilde yenilikleri takip etmedikleri, %93-97’inin işletmeleri açısından en önemli problem olarak düşünülen subklinik mastitis ve somatik hücre sayısı, % 76’sının ise işletmelerinin geleceği açısından önemli bir tehdit ve/veya fırsat olabilecek “Avrupa Birliği Süt Hijyen Yönetmeliği” hakkında bilgi sahibi olmadıkları belirlenmiştir. Ankete katılan üreticilerin %13’ü meme temizliğinde su ile birlikte antiseptik de kullandığını ve memeleri yıkayan üreticilerin %37’si yıkamadan sonra memeyi kuruladığını beyan etmiştir. Sağım sonrası teat-dip, kuru dönem sağıtım, mastitis aşısı, Kaliforniya Mastitis Testi uygulayan ve klinik mastitis vakalarını düzenli olarak kaydeden üretici oranları sırasıyla %18, %62, %29, %15 ve %20 olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları, üreticilerin genelde iyi bilinen mastitis tedavi ve kontrol tekniklerini uyguladıkları halde, hastalıktan korunmaya yönelik hijyen ve hastalık takibi konularında yetersiz olduklarını göstermektedir. Elde edilen bulgular iller ve işletme ölçekleri açısından farklılık göstermesine rağmen, bu farklılıklar istatistikî açıdan değerlendirildiğinde genelde iller arasında önemli, işletme ölçekleri arasında ise önemsiz olarak tespit edilmiştir. Söz konusu problemlerin üreticilerin resmi ve süt sığırcılığına ilişkin teknik eğitim yetersizliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu durum sektörün AB’ne entegrasyonda üreticilerin formal eğitim ve teknik bilgi seviyelerinde sağlanacak olumlu gelişmelerin, en az işletme ölçeklerinin büyütülmesi çabaları kadar önemli olduğunu göstermektedir
Süt sığırcılığı mastitis kontrol sağım hijyeni üretici profili üretim özellikleri
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA59FU52NA |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010Cilt: 57 Sayı: 1 |