Foot and mouth disease (FMD) is an acute, feverish and contagious viral infection that can be seen in all ruminating double nailed animals and pigs. Studies on this disease are generally based on cell cultures. The numbers of researches on animals that have actually contracted the disease are very few. The aim of the study was to investigate the relationship between the disease and protein metabolism. Serum electrophoresis and alpha-1-globulin, alpha-2-globulin, beta-globulin and gamma-globulin levels of healtly cows, cows with FMD and vaccinated cows were determined. Healthy group consists of the cows that haven’t infected with disease or vaccinated. Then, 10 of the cows were infected with O1 type virus and formed the sick group and 10 was vaccinated against O1 type virus and formed the vaccinated group. The total protein determination of the blood plasma samples taken from the cows was made by using biuret method and the plasma protein electrophoresis of the same samples was made by using agarose-gel electrophoresis. When compared with the healthy period, which is before infection or vaccination, a significant drop in albumin and rise in gamma-globulin levels (p ≤.0.001) was observed after the vaccination. These changes could be related to the immune reaction created by the organism in a shorter time as a counteract against vaccination with inactive viruses. Insufficient clinic biochemical data on FMD and vaccinated animals clearly demonstrates the need for similar studies in the future
Calf foot and mouth disease (FMD) FMD vaccine serum protein electrophoresis
Şap hastalığı bütün geviş getiren çift tırnaklı hayvanlar ile domuzlarda görülen akut, ateşli ve bulaşıcı viral bir enfeksiyondur. Şap hastalığına ilişkin araştırmalar genel olarak hücre kültürleri ile gerçekleştirilen çalışmalardır. Şap hastalığına yakalanan hasta hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar ise son derece azdır. Bu çalışmada, sağlıklı, şap hastalıklı ve şap hastalığına karşı aşılanmış erkek danalarda serum protein elektroforezi ile albumin, alfa-1-globulin, alfa-2-globulin, beta-globulin ve gama-globulin düzeyleri belirlenmiş ve hastalığın protein metabolizması ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Danaların hepsi şap virüsü ile enfekte edilmeden ve aşılanmadan önce sağlıklı grubu oluşturmuşlardır. Daha sonra danalardan 10 baş O1 tipi şap virüsü ile enfekte edilerek hastalıklı grubu, 10 baş ise O1 tipi şap virüsüne karşı aşılanarak aşılı grup oluşturulmuştur. Danalardan alınan kan serumu örneklerinde toplam protein tayini biüret yöntemi ve serum protein elektroforezi ise agaroz-jel elektroforez yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Hastalık oluşturulmadan veya aşılanmadan önceki sağlıklı dönemde alınan sonuçlarla karşılaştırıldığında, sadece aşılama sonrası dönemde albumin seviyesinde önemli bir azalma ve gama-globulin seviyesinde önemli bir yükselme olduğu görülmektedir (p ≤.0.001). Bu değişikliklerin inaktif viruslarla aşılamada, organizma tarafından daha kısa sürede oluşturulan immun yanıta bağlı olabileceği kanaatine varılmıştır. Şap hastalığı ve şap hastalığına karşı aşılanmış hayvanlarda genel olarak klinik biyokimyasal verilerin yetersiz olması-bulunması, gelecekte benzer araştırmaların sürdürülmesinin son derece önemli olduğunu göstermektedir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Diğer ID | JA95DC63MA |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009Cilt: 56 Sayı: 1 |