This study was aimed to determine the presence and amount of the phthalates in yoghurt and ayran samples consumed in Turkey. For this purpose, 36 yoghurt and 24 ayran samples were used as materials in original packages collected from different markets in Turkey. The presence and the amounts of di-n-butyl phthalate (DBP), di (2-ethylhexyl) phthalate (DEHP), benzyl butyl phthalate (BBP), di-isononyl phthalate (DINP), di-n-octyl phthalate (DNOP) and diisodecyl phthalate (DIDP) were determined by liquid chromatography/tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). The results of the analysis howed that DBP, DEHP and BBP were present in the yoghurt samples whereas DINP, DIDP and DNOP were found to be lower than the detectable limit 20 μg/kg. The lowest and the highest mounts of DBP, DEHP and BBP in yoghurt samples are 6-229, 24-122, 22-63 μg/kg respectively. The lowest and highest phthalate amounts in ayran samples are determined to be 38-59 μg/kg for DBP and 26-81 μg/kg for DEHP. According to the results, although DEHP and DBP were the main phthalate esters in all milk products that were analyzed, the phthalate values of the samples were found to be less than the limit values (P<0.001).
Bu çalışma Türkiye’de üretim yapan farklı firmalara ait yoğurt ve ayranlardaki fitalat varlığı ve miktarının belirlenmesi amacıyla yapıldı. Bu çerçevede, farklı satış noktalarından orjinal plastik ambalajlarda temin edilen 36 yoğurt ve 24 ayran örneği materyal olarak kullanıldı. Örneklerden di-n-butilfitalat (DBP), di (2-etilhekzil) fitalat (DEHP), benzil butil fitalat (BBP), di-isononil fitalat (DINP), di-n-oktil fitalat (DNOP) ve diizodesil fitalat (DIDP) esterlerinin varlığı ve miktarı likit kromatografi/tandem kütle spektrometresi (LC- MS/MS) ile belirlendi. Analiz sonuçlarına göre, yoğurt ve ayran örneklerinde DBP, DEHP ve BBP esterleri saptanırken DINP, DIDP ve DNOP esterleri saptama sınırının (20 μg/kg) altında bulunmuştur. Yoğurt örneklerine ait en düşük ve en yüksek fitalat değerleri DBP, DEHP ve BBP için sırasıyla 46-229, 24-122, 22-63 μg/kg olarak saptanmıştır. Ayran örnekleri için en düşük ve en yüksek fitalat değerleri DBP için 38-59 μg/kg, DEHP için 26-81μg/kg olarak belirlenmiştir. Buna göre, analize alınan tüm süt ürünlerinde DEHP ve DBP en yüksek oranda saptanan temel fitalat esterleri olmasına ragmen, örneklere ait fitalat değerleri yasal değerlerin oldukça altında bulunmuştur (P<0.001).
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt: 66 Sayı: 3 |