This study was conducted to detect contamination level of Listeria species in ready-made meatballs kinds that are stored under frozen or cooled conditions. In isolations and identifications of Listeria species from the samples, method approved and suggested by USDA/FSIS (United States Department of Agriculture/Food Safety and Inspection Service) was used. The strains that
were identified to be Listeria monocytogenes with biochemical tests was verified as species through Real Time PCR method by using a primary pair specific to hly A gene location. In this study, a total number of 290 different type ready-made meatball samples were analysed. As a result of examining all samples was isolated L. monocytogenes in 32 (11.04%) samples, L. ivanovii in 9 (3.10%) samples, L. innocua in 22 (7.59%) samples, L. welchimerii in 8 (2.76%) samples and also L. seeligeri in 4 (1.38%) samples. In the serotyping of the 32 L. monocytogenes strains isolated from the samples; 15 isolated are found to be Type 1, where 3 strains are found to be Type 4, 11 strains to be type Poly and the rest 3 strains could not typified. The Mean pH and water activity values for the samples were found to be 6.62±0.56 and 0.985±0.007 respectively. In the result of the study, identifying Listeria species especially L. monocytogenes in cooled and frozen ready-made meatball samples studied suggest that such products whose consumption increased in the recent years pose important risk in terms of public health.
Bu çalışma, kasap, şarküteri ve süpermarketlerde dondurulmuş veya soğutulmuş olarak muhafaza edilen ve satışa sunulan hazır köfte çeşitlerinde Listeria türlerinin kontaminasyon düzeyini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Örneklerden Listeria türlerinin izolasyon ve identifikasyonunda USDA/FSIS (United States Department of Agriculture/Food Safety and Inspection Service) tarafından önerilen yöntem kullanılmıştır. Biyokimyasal testlerle L. monocytogenes olarak identifiye edilen suşların hly A gen bölgesine spesifik bir primer çifti kullanılarak Real Time PCR yöntemiyle tür olarak doğrulaması yapılmıştır. Çalışmada toplam 290 adet hazır köfte örneği analize alınmıştır. Tüm örneklerin 32 (%11.04) tanesinden L. monocytogenes, 9 (%3.10) tanesinden L. ivanovii, 22 (%7.59) tanesinden L. innocua, 8 (%2.76) tanesinden L. welchimeri ve 4 (%1.38) tanesinden de L. seeligeri izole edilmiştir. Yapılan serotiplendirmede izole edilen 32 adet L. monocytogenes türünden 15 tanesi Tip 1, 3 tanesi Tip 4 ve 11 tanesi de Tip Poli olarak tanımlanmış, 3 izolat ise tiplendirilememiştir. Tüm örneklerde ortalama pH değeri 6.62±0.56 olarak bulunurken, su aktivitesi değeri ise ortalama 0.985±0.007 olarak saptanmıştır. Çalışma sonucunda incelenen örneklerde önemli oranlarda Listeria türlerinin, özellikle de L. monocytogenes’in tespit edilmesi, son yıllarda tüketimi gittikçe artan bu ürünlerin halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturabileceğini göstermektedir
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 14 Haziran 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt: 66 Sayı: 3 |
Bibtex | @araştırma makalesi { auvfd475104, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {66}, number = {3}, pages = {280 - 288}, doi = {10.33988/auvfd.475104}, title = {Presence of Listeria species in ready-made meatballs offered by sale under freezing or cooling preservation}, key = {cite}, author = {İşleyici, Özgür and Sancak, Yakup Can and Tuncay, Rabia Mehtap and Atlan, Mustafa} } |
APA | İşleyici, Ö. , Sancak, Y. C. , Tuncay, R. M. & Atlan, M. (2019). Presence of Listeria species in ready-made meatballs offered by sale under freezing or cooling preservation . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 66 (3) , 280-288 . DOI: 10.33988/auvfd.475104 |
MLA | İşleyici, Ö. , Sancak, Y. C. , Tuncay, R. M. , Atlan, M. "Presence of Listeria species in ready-made meatballs offered by sale under freezing or cooling preservation" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 66 (2019 ): 280-288 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/45755/475104> |
Chicago | İşleyici, Ö. , Sancak, Y. C. , Tuncay, R. M. , Atlan, M. "Presence of Listeria species in ready-made meatballs offered by sale under freezing or cooling preservation". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 66 (2019 ): 280-288 |
RIS | TY - JOUR T1 - Dondurma veya soğutma ile muhafaza edilerek satışa sunulan hazır köftelerde Listeria türlerinin varlığı AU - Özgürİşleyici, Yakup CanSancak, Rabia MehtapTuncay, MustafaAtlan Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.33988/auvfd.475104 DO - 10.33988/auvfd.475104 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 280 EP - 288 VL - 66 IS - 3 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.33988/auvfd.475104 UR - https://doi.org/10.33988/auvfd.475104 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Presence of Listeria species in ready-made meatballs offered by sale under freezing or cooling preservation %A Özgür İşleyici , Yakup Can Sancak , Rabia Mehtap Tuncay , Mustafa Atlan %T Presence of Listeria species in ready-made meatballs offered by sale under freezing or cooling preservation %D 2019 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 66 %N 3 %R doi: 10.33988/auvfd.475104 %U 10.33988/auvfd.475104 |
ISNAD | İşleyici, Özgür , Sancak, Yakup Can , Tuncay, Rabia Mehtap , Atlan, Mustafa . "Presence of Listeria species in ready-made meatballs offered by sale under freezing or cooling preservation". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 66 / 3 (Haziran 2019): 280-288 . https://doi.org/10.33988/auvfd.475104 |
AMA | İşleyici Ö. , Sancak Y. C. , Tuncay R. M. , Atlan M. Presence of Listeria species in ready-made meatballs offered by sale under freezing or cooling preservation. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2019; 66(3): 280-288. |
Vancouver | İşleyici Ö. , Sancak Y. C. , Tuncay R. M. , Atlan M. Presence of Listeria species in ready-made meatballs offered by sale under freezing or cooling preservation. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2019; 66(3): 280-288. |
IEEE | Ö. İşleyici , Y. C. Sancak , R. M. Tuncay ve M. Atlan , "Presence of Listeria species in ready-made meatballs offered by sale under freezing or cooling preservation", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 66, sayı. 3, ss. 280-288, Haz. 2019, doi:10.33988/auvfd.475104 |