This study was conducted to determined, effects of addition of garlic oil (GO) 0 (control), 100, 200, 400, 800, 1200 and 1600 mg/L rumen fluid (RF) by in vitro gas production technique, on the true organic matter digestibility (TOMD), organic matter digestibility (OMD), neutral detergent fiber digestibility (NDFD), metabolizable energy (ME) compound and rumen fermentation parameters, carbon dioxide (CO2) and methane (CH4) gas production of the sainfoin (Onobrychis sativa L.) hay. In vitro gas production technique was used to determine the effects of different doses of GO on rumen fermentation, OMD and metabolic energy (ME) level. GKMS and NDFS contents of sainfoin hay were determined by Daisy incubator technique. The addition of GO significantly decreased the in vitro gas production, OMD, NDFD, ME, total volatile fatty acids content (VFA), acetic acid (AA), propionic acid (PA), butyric acid (BA) and the other volatile fatty acids levels of sainfoin hay (P<0.01). In addition, the addition of GO at different doses to the rumen fluid also reduced the production of CH4 and CO2 production (P <0.01). As a result, in vitro gas production, rumen fermentation, nutrient digestion, methane and carbon dioxide production on the most adverse effect garlic oil dose was found to be 1600 mg / L RF. It was concluded that it would be appropriate to use low doses (400 mg / L RF) because of the high GO doses that affect rumen fermentation and the digestion of feed.
Garlic oil, in vitro gas production, methane, rumen fermentation, sainfoin hay
Bu araştırma rumen sıvısına (RS) 0 (kontrol), 100, 200, 400, 800, 1200 ve 1600 mg/L sarımsak yağı (SY) ilavesinin korunga (Onobrychis sativa L.) otunun gerçek kuru madde sindirimi (GKMS), organik madde sindirimi (OMS), nötr deterjanda çözünmeyen lif sindirimi (NDFS), rumen sıvısı parametreleri ile karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) gazı üretimi üzerine etkilerinin saptanması amacıyla düzenlenmiştir. Farklı SY dozlarının rumen fermantasyonu, OMS ve metabolik enerji (ME) düzeyinin saptanması için in vitro gaz üretim tekniği kullanılmıştır. Korunga otunun GKMS ve NDFS ise Daisy inkübatör tekniği ile saptanmıştır. Rumen sıvısına SY ilavesinin korunga otunun in vitro gaz üretimini, GKMS, OMS, NDFS ve metabolik enerji (ME) içerikleri ile rumen fermantasyonu sonucu oluşan toplam uçucu yağ asitleri (TUYA), asetik asit (AA), propiyonik asit (PA) ve butirik asit (BA) ve diğere uçucu yağ asidi düzeylerini azalttığı saptanmıştır (P<0.01). Ayrıca, rumen sıvısına farklı dozlarda SY ilavesi CH4 ve CO2 üretimini de düşürmüştür (P<0.01). Sonuç olarak, in vitro gaz üretimi, rumen fermantasyonu, besin maddeleri sindirimi, metan ve karbondioksit üretimi üzerinde, en fazla olumsuz etkili sarımsak yağı dozu 1600 mg/L RS olduğu saptanmıştır. Yüksek SY dozlarının rumen fermantasyonunu, yemlerin sindirimini olumsuz etkilemesi nedeniyle düşük dozlarda (400 mg/L RS) kullanılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.
İn vitro gaz üretimi, korunga otu, metan, rumen fermantasyonu, sarımsak yağı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 14 Haziran 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt: 66 Sayı: 3 |
Bibtex | @araştırma makalesi { auvfd492584, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {66}, number = {3}, pages = {289 - 296}, doi = {10.33988/auvfd.492584}, title = {Farklı sarımsak yağı dozlarının, korunga otunun in vitro gaz üretimi, rumen fermantasyonu ve metan üretimi üzerine etkisi}, key = {cite}, author = {Uzatıcı, Ahmet and Canbolat, Önder} } |
APA | Uzatıcı, A. & Canbolat, Ö. (2019). Farklı sarımsak yağı dozlarının, korunga otunun in vitro gaz üretimi, rumen fermantasyonu ve metan üretimi üzerine etkisi . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 66 (3) , 289-296 . DOI: 10.33988/auvfd.492584 |
MLA | Uzatıcı, A. , Canbolat, Ö. "Farklı sarımsak yağı dozlarının, korunga otunun in vitro gaz üretimi, rumen fermantasyonu ve metan üretimi üzerine etkisi" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 66 (2019 ): 289-296 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/45755/492584> |
Chicago | Uzatıcı, A. , Canbolat, Ö. "Farklı sarımsak yağı dozlarının, korunga otunun in vitro gaz üretimi, rumen fermantasyonu ve metan üretimi üzerine etkisi". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 66 (2019 ): 289-296 |
RIS | TY - JOUR T1 - Farklı sarımsak yağı dozlarının, korunga otunun in vitro gaz üretimi, rumen fermantasyonu ve metan üretimi üzerine etkisi AU - AhmetUzatıcı, ÖnderCanbolat Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.33988/auvfd.492584 DO - 10.33988/auvfd.492584 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 289 EP - 296 VL - 66 IS - 3 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.33988/auvfd.492584 UR - https://doi.org/10.33988/auvfd.492584 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Farklı sarımsak yağı dozlarının, korunga otunun in vitro gaz üretimi, rumen fermantasyonu ve metan üretimi üzerine etkisi %A Ahmet Uzatıcı , Önder Canbolat %T Farklı sarımsak yağı dozlarının, korunga otunun in vitro gaz üretimi, rumen fermantasyonu ve metan üretimi üzerine etkisi %D 2019 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 66 %N 3 %R doi: 10.33988/auvfd.492584 %U 10.33988/auvfd.492584 |
ISNAD | Uzatıcı, Ahmet , Canbolat, Önder . "Farklı sarımsak yağı dozlarının, korunga otunun in vitro gaz üretimi, rumen fermantasyonu ve metan üretimi üzerine etkisi". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 66 / 3 (Haziran 2019): 289-296 . https://doi.org/10.33988/auvfd.492584 |
AMA | Uzatıcı A. , Canbolat Ö. Farklı sarımsak yağı dozlarının, korunga otunun in vitro gaz üretimi, rumen fermantasyonu ve metan üretimi üzerine etkisi. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2019; 66(3): 289-296. |
Vancouver | Uzatıcı A. , Canbolat Ö. Farklı sarımsak yağı dozlarının, korunga otunun in vitro gaz üretimi, rumen fermantasyonu ve metan üretimi üzerine etkisi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2019; 66(3): 289-296. |
IEEE | A. Uzatıcı ve Ö. Canbolat , "Farklı sarımsak yağı dozlarının, korunga otunun in vitro gaz üretimi, rumen fermantasyonu ve metan üretimi üzerine etkisi", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 66, sayı. 3, ss. 289-296, Haz. 2019, doi:10.33988/auvfd.492584 |