In tests, Aeromonas hydrophila and Vibrio anguillarum isolated from fish were exposed to different concentrations of benzalkonium chloride, glutaraldehyde, formaldehyde and Iodine in 1-60 minutes contact time, in the presence of organic substance. Phenol index was used to evaluate the effectiveness of 2-aminophenol. 1:500 concentration of benzalkonium chloride killed A. hydrophila in 1 minute, V. anguillarum in 5 minute. A. hydrophila and V. anguillarum were inactivated by 3:1000 concentration of glutaraldehyde in 1 minute. 37:5000 concentration of formaldehyde killed A. hydrophila in 1 minute, V. anguillarum in 5 minutes. 10 ppm concentration of iodine killed all organisms in 1 minute. None of organisms were completely killed by 1/2500 concentration of benzalkonium chloride, 3:5000 concentration of glutaraldehyde, 37:40000 concentration of formaldehyde and 1 ppm concentration of iodine. As phenol index, the activitiy of 2-aminophenol was 3.0 and 3.3 times more than phenol for, A. hydrophila, V. anguillarum. As a conclusion, iodine was found to be the most efective disinfectant against bacterial fish pathogens examined in the study, in the presence of organic matterial. Since the killing times of any disinfectant in low concentration varies in different bacterial species, it was determined that disinfectant activity should be tested for target organisms before use in the field
Çalışmada, balıklardan izole edilen Aeromonas hydrophila ve Vibrio anguillarum farklı konsantrasyonlardaki benzalkonyum klorür, glutaraldehid, formaldehid ve iyot’a 1-60 dakika temas süresinde, organik madde varlığında maruz bırakıldı. Fenol indeksi 2-Aminofenol’ün etkinliğinin değerlendirilmesinde kullanıldı. Benzalkonyum klorür’ün 1:500’lük konsantrasyonu, A. hydrophila’yı 1 dakikada, V. anguillarum’u 5 dakikada öldürdü. A. hydrophila ve V. anguillarum glutaraldehid’in 3:1000’lik konsantrasyonu tarafından 1 dakikada inaktive edildi. Formaldehid’in, 37:5000’lik konsantrasyonu, A. hydrophila’yı 1 dakikada, V. anguillarum’u 5 dakikada öldürdü. İyot’un 10 ppm’lik konsantrasyonu, bütün organizmaları 1 dakikada öldürdü. Organizmalardan hiç biri benzalkonyum klorür’ün 1:25000’lik, glutaraldehid’in 3:5000’lik, formaldehid’in 37:40000’lik ve iyot’un 1 ppm’lik konsantrasyonu tarafından tamamen öldürülmedi. Fenol indeksi olarak, 2-aminofenol’ün etkisi, A. hydrophila, V. anguillarum için fenole göre 3.0 ve 3.3 kattır. Sonuç olarak, iyot organik madde varlığında çalışmada incelenen balık bakteriyel patojenlerine karşı en etkili dezenfektan olarak bulundu. Düşük konsantrasyondaki herhangi bir dezenfektanın öldürme zamanı farklı bakteri türlerinde değiştiği için sahada kullanmadan önce dezenfektan aktivitesinin hedef organizma için test edilmesinin gerektiği belirlendi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2006 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2006Cilt: 53 Sayı: 3 |
Bibtex | @editöre mektup { auvfd599970, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {2006}, volume = {53}, number = {3}, pages = {185 - 189}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000000084}, title = {Dezenfektanların balık kökenli bakteriyel patojenler üzerine etkilerinin incelenmesi}, key = {cite}, author = {Onuk, Ertan Emek and Diker, Kadir Serdar} } |
APA | Onuk, E. E. & Diker, K. S. (2006). Dezenfektanların balık kökenli bakteriyel patojenler üzerine etkilerinin incelenmesi . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 53 (3) , 185-189 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000000084 |
MLA | Onuk, E. E. , Diker, K. S. "Dezenfektanların balık kökenli bakteriyel patojenler üzerine etkilerinin incelenmesi" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 53 (2006 ): 185-189 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/47514/599970> |
Chicago | Onuk, E. E. , Diker, K. S. "Dezenfektanların balık kökenli bakteriyel patojenler üzerine etkilerinin incelenmesi". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 53 (2006 ): 185-189 |
RIS | TY - JOUR T1 - Dezenfektanların balık kökenli bakteriyel patojenler üzerine etkilerinin incelenmesi AU - Ertan EmekOnuk, Kadir SerdarDiker Y1 - 2006 PY - 2006 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000000084 DO - 10.1501/Vetfak_0000000084 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 185 EP - 189 VL - 53 IS - 3 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000000084 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000084 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Dezenfektanların balık kökenli bakteriyel patojenler üzerine etkilerinin incelenmesi %A Ertan Emek Onuk , Kadir Serdar Diker %T Dezenfektanların balık kökenli bakteriyel patojenler üzerine etkilerinin incelenmesi %D 2006 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 53 %N 3 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000000084 %U 10.1501/Vetfak_0000000084 |
ISNAD | Onuk, Ertan Emek , Diker, Kadir Serdar . "Dezenfektanların balık kökenli bakteriyel patojenler üzerine etkilerinin incelenmesi". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 53 / 3 (Eylül 2006): 185-189 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000084 |
AMA | Onuk E. E. , Diker K. S. Dezenfektanların balık kökenli bakteriyel patojenler üzerine etkilerinin incelenmesi. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2006; 53(3): 185-189. |
Vancouver | Onuk E. E. , Diker K. S. Dezenfektanların balık kökenli bakteriyel patojenler üzerine etkilerinin incelenmesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2006; 53(3): 185-189. |
IEEE | E. E. Onuk ve K. S. Diker , "Dezenfektanların balık kökenli bakteriyel patojenler üzerine etkilerinin incelenmesi", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 53, sayı. 3, ss. 185-189, Eyl. 2006, doi:10.1501/Vetfak_0000000084 |