The present study was conducted for the determination of some chemical quality and suitability of the 70 strained honey samples (35 flower honey and 35 pine honey). The findings were evaluated by using Honey Standard presented in the Turkish Honey Regulation (Turkish Food Codex, Honey Directive) All the samples collected from local retailers in Ankara were analysed for their humidity, acidity, diastase activity, hydroxymethyl furfural, invert sugar, sucrose, commercial glucose, ash, starch and pollen contents. 80 % of floral honey and 31.43 % of pine honey samples were laid down by the Turkish standard. According to the pollen analyse results 5.71 % of floral honey samples included rhododendron pollens. As a result, control of the honey sold in Ankara should be analysed more usually than before from farm to table both for the protection of public health and consumer rights
Bu çalışma, Ankara’da tüketime sunulan süzme balların bazı kimyasal özellikleri yönünden kalitelerini ve Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygunluklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda, analize alınan 35 süzme çiçek ve 35 süzme çam balı örneği olmak üzere toplam 70 süzme bal örneği rutubet miktarı, asitlik, diastaz sayısı, hidroksimetil furfurol, invert şeker, sakkaroz, ticari glikoz, kül, nişasta ve polen yönünden incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre çiçek balı örneklerinden % 80’ninin, çam balı örneklerinden % 31.43’ünün Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygun olmadığı belirlenmiştir. Yapılan polen analizinde çiçek ballarının % 5.71’inde rhododendron polenleri saptanmıştır. Sonuç olarak Ankara’da tüketime sunulan süzme balların üretiminde yetiştiricinin bilgilendirilmesinin, üretim ve satış aşamalarında denetimin arttırılmasının halk sağlığının ve tüketici haklarının korunması açısından gerekli olduğu görüşüne varılmıştır
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Hekimlik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2006 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2006Cilt: 53 Sayı: 1 |
Bibtex | @editöre mektup { auvfd600016, journal = {Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi}, issn = {1300-0861}, eissn = {1308-2817}, address = {}, publisher = {Ankara Üniversitesi}, year = {2006}, volume = {53}, number = {1}, pages = {1 - 4}, doi = {10.1501/Vetfak\_0000000058}, title = {Chemical quality of strained honey consumed in Ankara}, key = {cite}, author = {Ünal, Cenk and Küplülü, Özlem} } |
APA | Ünal, C. & Küplülü, Ö. (2006). Chemical quality of strained honey consumed in Ankara . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi , 53 (1) , 1-4 . DOI: 10.1501/Vetfak_0000000058 |
MLA | Ünal, C. , Küplülü, Ö. "Chemical quality of strained honey consumed in Ankara" . Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 53 (2006 ): 1-4 <http://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/47518/600016> |
Chicago | Ünal, C. , Küplülü, Ö. "Chemical quality of strained honey consumed in Ankara". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 53 (2006 ): 1-4 |
RIS | TY - JOUR T1 - Ankara’da tüketime sunulan süzme balların kimyasal kaliteleri AU - CenkÜnal, ÖzlemKüplülü Y1 - 2006 PY - 2006 N1 - doi: 10.1501/Vetfak_0000000058 DO - 10.1501/Vetfak_0000000058 T2 - Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 1 EP - 4 VL - 53 IS - 1 SN - 1300-0861-1308-2817 M3 - doi: 10.1501/Vetfak_0000000058 UR - https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000058 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Chemical quality of strained honey consumed in Ankara %A Cenk Ünal , Özlem Küplülü %T Chemical quality of strained honey consumed in Ankara %D 2006 %J Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi %P 1300-0861-1308-2817 %V 53 %N 1 %R doi: 10.1501/Vetfak_0000000058 %U 10.1501/Vetfak_0000000058 |
ISNAD | Ünal, Cenk , Küplülü, Özlem . "Chemical quality of strained honey consumed in Ankara". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 53 / 1 (Mart 2006): 1-4 . https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000058 |
AMA | Ünal C. , Küplülü Ö. Chemical quality of strained honey consumed in Ankara. Ankara Univ Vet Fak Derg. 2006; 53(1): 1-4. |
Vancouver | Ünal C. , Küplülü Ö. Chemical quality of strained honey consumed in Ankara. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2006; 53(1): 1-4. |
IEEE | C. Ünal ve Ö. Küplülü , "Chemical quality of strained honey consumed in Ankara", Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 53, sayı. 1, ss. 1-4, Mar. 2006, doi:10.1501/Vetfak_0000000058 |