The keeping condition can easily affect expected production and health of farm animals. Therefore, the study was aimed to determine the keeping condition of cattle in northeast Turkey (Kars, Ardahan and Iğdır). This survey-study was performed on randomly selected local farmers and villages in the region (1162 person, 83 villages). The most of the breeders (95.09%) have low educational level (secondary school or below). The most of the animal houses (91.14%) consist of the stone-wall, wood-soil ceiling and stone or concrete floor. The average size of animal houses were 100.45±2.78 m2 and 305.11 m3. Ventilations of the barns were rather insufficient, even, 21.69% of breeders reported that the ventilation of the barns was completely closed during the winter. Only 3.12% of the breeders in this region were reported using proper bedding. Again 57.23 % of the breeders reported that they never use any disinfectant agents to cleaning the barns, rest of them said that they only use lime for this aim. It was found out that, generally horse (62.65%), poultry (63.86%) and sheep (4.22%) were kept together with cattle in the same shed. As a conclusion, the cattle keeping conditions in the region were determined poor in quality
Cattle keeping condition managerial factors the north-eastern Anatolia
Çiftlik hayvanlarının yetiştirme koşulları kendilerinden beklenen verimi ve sağlıklarını kolaylıkla etkileyebilirler. Bu nedenle çalışmanın amacı, Türkiye’nin kuzey doğusunda sığırların yetiştirme koşullarını ortaya koymaktır. Bu anket çalışması bölgeden rasgele seçilen çiftçiler ve köyler üzerinde yürütülmüştür (1162 kişi, 83 köy). Yetiştiricilerin çoğu (% 95.09) düşük eğitim seviyesine sahiptir (ortaokul veya altı). Ahırların çoğu (% 91.14) taş duvar, tahta toprak tavan ve taş veya beton zeminden yapılmıştır. Ahırların ortalama büyüklükleri 100.45±2.78 m2 ve 305.11 m3 şeklindedir. Ahırların havalandırmaları oldukça yetersiz, hatta yetiştiricilerin % 21,69’u ahır havalandırmalarını kış süresince tamamen kapattıkları bildirilmiştir. Bölgedeki yetiştiricilerin yalnızca % 3.12’sinin uygun altlık kullanıldığını bildirmiştir. Yine yetiştiricilerin % 57.23’ü ahır temizliği için hiçbir dezenfektan kullanılmadığını bildirmiş, geri kalanları ise bu amaçla yalnızca kirecin kullanıldığını bildirmişlerdir. Bölgede at (% 62.65), kanatlı (% 63.86) ve koyunların (% 4.22) sığırlarla birlikte aynı ahırda barındırıldıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak, bölgedeki sığır yetiştiriciliğinin koşulları kötü kalitede olduğu tespit edilmiştir
Bakım koşulları yönetimsel faktörler kuzey-doğu Anadolu sığır
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005Cilt: 52 Sayı: 1 |