İtalya'da bulunduğumuz sıralarda, peynir teknolojisini öğrenmek gayesi ile yaptığımız çalışmalardan birisi de, belli başlı İtalyan
tipi peynirlerden biri olan Gorgonzola peynirinin teknolc~jisi üzerindedir.
o'/0
% 43,7°
0/
/0 29,40
% 22,82
4,08
Şimdi burada çalışmamıza geçmeden evvel, bu peynir hakkındaki literatür bilgileri sunmaya çalışacağız.
Gorgonzola peynirinin özel vas~!la7'ı: Gorgonzola peyniri yumuşak
ve küflü bir peynirdir; münhasıran inck sütüne seçkin laktik fermentlerin ve küflerin ilavesi iLCimal edilir. Bu imfdde tam yağlı iki yahut
tek sağırnın sütü kullanılır. Peynir çiğ hamurlu, tam yağlı, yumuşak
bir peynir olup Gorgonzola şehrinin adını taşımaktadır. Karekteristik, sokucu bir lezzete haiz olan ve bir sofra peyniri olarak kullanılan
bu peynir, gıda kanunlarına göre, kuru maddede % 48 yağı ihtiva
etmelidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1967 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1967Cilt: 14 Sayı: 02 |