Amino asidier, bilhassa beslenme ve biyokimya yönünden pek
büyük bir önem ta~ımaktadırlar. Gerek besinlerde ve gerekse biyolojik materyalde bulunan amino asidierin kalite ve kantitelerinin bilinmesinde hekimlik yönünden büyük faydalar vardır.
Amino asidierin tayini maksadıyla eskidenberi birçok metodlar
kullanılmaktadır. Bu hususta ilk metodlardan birisi, amino asidierin
etil esterlerinin vakumda fraksiyonel distilasyona tabi tutulmasıdır.
Muayyen amino asit gruplarını birbirinden separe edebilmek için
butil alkol kuııanılmı~tır.
Amino asidierin nötral, bazik ve asidik gruplar halinde fraksiyone edilmelerinden sonra Van Slyke'nin nitröz asidi metodunun tatbik edilmesi, protein hidrolizatında bulunan amino asidierin separe
edilmesi ve hesaplanması için ba~vurulmu~ ilk metodlardan bir diğeridir. Bu teknikler, zamanımızda nadiren kullanılmaktadır. Bu konuda kullanılan bir diğer metod da elektrodia1İz metodudur. Bunda,
yarı geçirgen bir zarla birbirinden ayrılmı~ üç parçalı bir düzeneğin
orta kompartmanında bulunan bir amino asit karı~ımından elektrik
akımı geçirilmek suretiyle amino asidierin bir kompartmandan diğerine farklı ~ekilde göç ettirilmeleri mümkündür. Amino asidIerin taşıdıkları yükler, özel pH ayarlayıcıları tarafından ayarlanabilir ve
bu suretle mesela, diamino asidler katotta, dikarboksilik asidler anot
kompartmanında ve mono amino mono karboksilik asitler de orta
kompartmanda toplanabilirler.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1970 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1970Cilt: 17 Sayı: 01 |