Kıvırcık, özellikle Trakya'da ve Marmara bölgesinde yetiştirilir.
Bu koy.ıpıun eti çok lezzetlidir, bu sebeple et piyasasında diğer etlere
tercih edilir.
KıvırCık ufak cüsselidir. Bugüne kadar Kıvırcığın beden büyüklüğünün arttırılması ve verimlerinin yükseltilmesi alanında pek az
gayret sarfedilmiştir (3,4, 5, 6, 8, i I, 12, 14, 17, 18, 20).
Kıvırcıklar arasında birbirinden az da olsa, farklı birkaç tip dikkati
çekiyor. Bwılardan biri, daha dolgun yapılı, budarı iyi gelişmiş,
yuvarlakça et tipi; diğeri daha ince kemikli, uzun göğüslü, memeleri
daha iri, az et tutan süt tipidir. Evvela bu tipleri tesbit etmeli; bundan sonra ayni tipte en iyi damızlıkları kepdi aralarında birleştirmeli;
bu şekilde düzgün bir saf yetiştirmeye birkaç generasyon devam .etmeli; böylece tipler daha geliştirilmelidir. Ayrıca uygwı bölgelerde
daha yüksek verimli hayvanların daha kısa zamanda elde edilmesi
gayesiyle melezIemelere de başvurulabilir. Kıvırcık her iki yolda da
islah edilirken beden büyüklüğünün arttırılmasına da çalışılmalıdır.
Çünkü beden büyüklüğü ile verimler arasında genellikle pozitif bir
korelasyon mevcuttur. Hatta bir sürü içinde iri koyunların daha verimli ve ekonomik oldukları söylenmektedir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1970 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1970Cilt: 17 Sayı: 03 |