E.B.K.da (Et Balık Kurumu) yapılan sosislerin bakteriyolojik kalitesi incelendi. Numuneler 5 ,'e 37°e de kolon i sayımları, SalmoneIla, ShigeIla ve Koliform organizmalarının varlığı yönünden ve organoIeptik olarak muayene edildiği. Numunelerin muayenea) taze iken ve b) 3-5°C de muhafaza edildiğinde de 2 gün aralıklarla altıncı güne kadar
iki dizi halinde yapıldı.
Taze numuneler, ortalama 37cC de ı.47xIO',5°C de de 3 .10x10 kolonijg verdi. Muhafaza süresinde sakrofiIik ((psychrophilic) organizmaların sayısı oldukça arttı ve altıncı
gün i .14x10' jg ulaştı. Numunelere bağlı olarak orgoaniZlnaların sayısıııda düzensiz bir artma görüldü. Taze numunelerin % 45 inin koliform ihtiva etmesine mukabil, lıiçbirinde
koagulaz-pozitif staphyloccoeus ve salmoneIla organizmaJar bulunmadı. 'Yalnız bir numunenin Shigella organizınasını ihtiva ettiği saptandı. 3-5°C de muhafaza edilen numunelerin
ihtiva ettikleri koliform organizmaların sayısında azalma oldu. 3.-5°C de muhafa7,a edilen
polietilen paketlerdeki sosislerin dayanıklılık süresinin ortalama i3 gün olduğu tespit edildi.
Elde edilen bulguların önemi tartışıldı. Sosis numunelerinin bakteriyolajik kalitesinin
oldukça farklı olduğu ve kornbinada bakteriyel kontaminasyonu önlemek için yapılan işlemlerin her zaman etkili bir şekilde uygulanmadığı kanısına varıldı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1976 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1976Cilt: 23 Sayı: 01.02 |