Bu çalışma ile kuru pelet alabalık yemi bulmanın sorun olduğu
Çifteler - Sakaryabaşı Balık Üretim ve Araştırma istasyonunda, üretimin
sürekliliğini sağlayacak yem sorununun çözümünde yöreselolanakların değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Ortalama 1,197 g. ağırlık ve 2,88 :t 0,173 cm uzunluktaki gökkuşağıalası (Salmo gairdneri irideus RICHARDSOJi, 1836) yavruları, yavru geliştirme h:wuzlarında yaklaşık altı ay, üç ayrı bileşimdeki yemle beslenmişlerdir.
Uygulamanın sonunda gökkuşağıalası yavruları; I. grupta 74,7 ortalama
ağırlık, 16,44 - 0,11 cm. uzunluk; II. grupta 67 g. ortalama ağırlık, 16,38
0,241 cm, uzunluk; III. grupta 91.2 g. ortalama ağırlık, 17,88:t 0,180 cm. uzunluk kazanmışlardır. Gruplarda yem değerlendirme kat sayısı (rDK);
I. grupta 1,587, II. grupta 2,69, III. grupta 2, i48 olmuştur.
Bileşiminde % 34,58 protein bulunan kuru yemle beslenen alabalık yavrularının gelişmeleri, % 50 kuru yem ve % 50 balık kıyması karışımı ile
besimeniere göre geri kalmıştır. Sadece balık kıyması ile beslenen II. gruptaki alabalık yavruları, III. gruptaki yavrulara oranla az gelişmiş, ancak
büyümeleri genel değerlendirmelere göre normalolmuştur. En az gelişme gösteren balık kıymasından yaş yemle beslenen JI. gruptaki gökkuşağı alası yavrularının, yaklaşık altı ayda ortalama 67 g. ağırlık ve 16,38 :t 0,241 cm.
gövde uzunluğu kazanmaları normal bir gelişmedir.
Bu çalışma ile bileşimindeki en az % 40 hayvansal proteinin ana dolgu
maddesi balık unu olan kuru yem kullanmaksızın veya sınırlı kullanmak koşulu
ile alabalık üretiminin yapılabileceği saptanmıştır. işletmede doğalolarak bol
miktarda bulunan ve insan gıdası olarak tüketimi yapılmayan Alburnus escherichi
STETNBACHNER (tatlı su sardalyası) balıklarını veya bunun ana dolgu
madde olacağı karışımı alabalık yemi olarak kullanmak olasıdır. Bu yöntem
insan gıdCLSıolarak tüketimi yapılmayan balığın, kaliteli balık etine dönüşümünü Hğlarken, ekonomik açıdan da rem giderlerini a.<.altacaktır.
GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI SALMO GAlRDNERİ IRIDEUS RICHARDSON VETERİNERLİK
Bu çalışma ile kuru pelet alabalık yemi bulmanın sorun olduğu
Çifteler - Sakaryabaşı Balık Üretim ve Araştırma istasyonunda, üretimin
sürekliliğini sağlayacak yem sorununun çözümünde yöreselolanakların değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Ortalama 1,197 g. ağırlık ve 2,88 :t 0,173 cm uzunluktaki gökkuşağıalası (Salmo gairdneri irideus RICHARDSOJi, 1836) yavruları, yavru geliştirme h:wuzlarında yaklaşık altı ay, üç ayrı bileşimdeki yemle beslenmişlerdir.
Uygulamanın sonunda gökkuşağıalası yavruları; I. grupta 74,7 ortalama
ağırlık, 16,44 - 0,11 cm. uzunluk; II. grupta 67 g. ortalama ağırlık, 16,38
0,241 cm, uzunluk; III. grupta 91.2 g. ortalama ağırlık, 17,88:t 0,180 cm. uzunluk kazanmışlardır. Gruplarda yem değerlendirme kat sayısı (rDK);
I. grupta 1,587, II. grupta 2,69, III. grupta 2, i48 olmuştur.
Bileşiminde % 34,58 protein bulunan kuru yemle beslenen alabalık yavrularının gelişmeleri, % 50 kuru yem ve % 50 balık kıyması karışımı ile
besimeniere göre geri kalmıştır. Sadece balık kıyması ile beslenen II. gruptaki alabalık yavruları, III. gruptaki yavrulara oranla az gelişmiş, ancak
büyümeleri genel değerlendirmelere göre normalolmuştur. En az gelişme gösteren balık kıymasından yaş yemle beslenen JI. gruptaki gökkuşağı alası yavrularının, yaklaşık altı ayda ortalama 67 g. ağırlık ve 16,38 :t 0,241 cm.
gövde uzunluğu kazanmaları normal bir gelişmedir.
Bu çalışma ile bileşimindeki en az % 40 hayvansal proteinin ana dolgu
maddesi balık unu olan kuru yem kullanmaksızın veya sınırlı kullanmak koşulu
ile alabalık üretiminin yapılabileceği saptanmıştır. işletmede doğalolarak bol
miktarda bulunan ve insan gıdası olarak tüketimi yapılmayan Alburnus escherichi
STETNBACHNER (tatlı su sardalyası) balıklarını veya bunun ana dolgu
madde olacağı karışımı alabalık yemi olarak kullanmak olasıdır. Bu yöntem
insan gıdCLSıolarak tüketimi yapılmayan balığın, kaliteli balık etine dönüşümünü Hğlarken, ekonomik açıdan da rem giderlerini a.<.altacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1978 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1978Cilt: 25 Sayı: 04 |