Et ve ürünlerinin su aktivitesi (aw) de,ğerinin bilinmesi günden
güne önem kazanmaktadır. Çünkü gıda maddelerinde bulunan mikroorganizmaların yaşamları, çoğalmaları ve madde değişimi yapabilmeleri su aktivitesi
değeri ile yakZlldan ilişkilidir. Hatla et ürününün su aktivitesi ile pH değerleri
saptanarak o ürünün dayanıklılığı üzerinde karar vermek olasıdır.
Su aktivitesi değeri, belli bir sıcaklıkta bulunan gıda maddıuinin buhar
basıneın uz, aynı ısıdaki en yüksek buhar basıncına bölümüyle elde edilir. Bu değer, et vrya ürünlerinde mikroorganizma/ar tarafından kullanabilen suyun
ölçüsüyle ifade edilm~ktedir. Bundan dolayı, su aktivitesi ve pH-değerleri bilinen bir mamülün saklanma derecesi ve dayanıklılığı hakkında karar vermek
geniş ölçüde söz konusu olmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1980 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1980Cilt: 27 Sayı: 03.04 |