Düııyada ve Ülkemizde nüfus hıda artmaktadır. O nedenle beslenme konusıı önemini korumaktadır. Ülkemizde hayvalıcılık sektörü, ulusal
beslenme, kalkınma ve dış satım açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak
planlı diinemlCrde bu potansi)Jel harekete geçirilememış, beklenen üretim düzeylerme ulaşılamamıştır. Bunun başlıca nedeni kırsal alanda gerek bitkisel gerekse hayvansal iiretimde rasyonelleşmeyi sağlayamayan plan stratejileridir.
ı950' li yıllardan ba~la)'arak bitkisel üretime ağırlık vereı. ve taba"fiyat politika
ları ile tarım sektörünü destekleyen tarım politikaları hayvancılığın gerilemesine
neden olmuştur. Günümüzde hayvancılık sektörünün karşılaştığı en önemli sorunlar
ve darboğazlar,. )'em, kredi,finasman, pa<.artama ve örgütleme sorunlarıdır.
Pluıılı dö'nemlerde bile hayvan ymi açığı giderilememiYJ hatta bü)'ümü~-
Wr. Ulusal kalkll1marla tarımsal üretim irinde milli hasılaya % 34,6 oranında
katkıda bulıınan ha..Ylancılık ~ektörii toplam kredilnden% 7,4-9, i arasında
yararlanabilmiştir. Pazrırlamadaki sorunlar ise işletmelerin küçpk ve dağınık
olması nedeniyle pazarlama zincirinin uzun ve gelenekselolmasından kaynaklanmaktadır. Üreticinin örgütlenmedeki )'etersizliği sorunu daha da ağırlaştırmaktadır. Kırsal alanda ha..yvancılıkta kooperatifleşme sorunun çözümünü kolaylaştıracaktır kanısl1lda)'lz.
Üretim alanında olduğu gibi tüketim kesiminde de tüketiciler yeterihce
iirgiitlenebilmiş değildir. O nedenle tüketici talep, kaliteı:efi)'at terci1ıleri üretim
kesimine ulaşamamaktadır. Tüketi'mi artırmada diğer önemli somnlar da hayvansal ürünün kalitesi, hijyeııik koşullar ve üretim tekrLOloji~irıdekiyeters izliklerdir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1981 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1981Cilt: 28 Sayı: 01.04 |