Bu araştırma, yumurta tavuğu rasyonlarına değişik düzeylerde
katılan ALBAC «inc Bacitracin)in )'umurta verimi, yumuıta ağırlığı, )'em
tüketimi ve tavukların yaşama gücüne olan etkisini saptamak üzere yapılmıştır.
Araştırmada dört aylık Coden-Comet piliçleri kullanılmış ve 24° piliç
ile 60' ar piliçlik 4- grup oluşturulmuştur. Ra:ryonlara bir yıllık .yumuı ta ııerim
döneminde sırasıyla o; 25; 5° ve i00 ppm / kg dacak şekilde ALBAC (Zinc
Bacitracin) katılmıştır.
Bir yıllık yumurta üretim düneminde gruplardaki )'umurta verimi masıyla ortalama olarak % 72.2 i; 72.08; 72.53 ve 73.44- olmuştur. Tavuk
başına elde edilen ]umurta adedi ise sırasıyla 256.8; 256.8; 260. i ve
263.00 adet olmuştur. (Jcüncü ve dördüncü gruplardaki /ıer tavuktan elde
edilen yumurta kontrol grubundakine göre 4 ve 7 y)mnrta daha .ladadır.
H aftalık olarak saptanan ortalama yumurta alırlıkları Gı. i i; 6 i .82 ;
60. g8 ve 62.23 gr olarak bulunmuştur. Sonuçlara göre yumurta ağulıkları
bakımından birfarklılıkyoktur. Bir yıllıkyumurta üretim döneminde,. /ıer grup
için,. günlük ortalama yem tüketimleri 124.5; 123.6; 123.5 ve 122.5 gr.
ve toplam olarak ise 45.45; 42.25; 45. og ve 44.72 kg. bubulunmuştur.
Gruplar arasında önemli olmamakla birlikte yem tüketimi antibiyotik katkısı
yapılan gruplarda daha az bulunmuştur.
Bu araştırmanın sonuçlarına göre,.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1982 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1982Cilt: 29 Sayı: 01.02 |