Morkaraman ve Akkaraman koyunları Doğu ve Orta Anadolu
Bölgelerimizde yaygın olarak yetiştirilmekledir. Bu koyunlar Türkiye koyun
varlığının bii.)ük bölümünü (% 67 sini) teşkil ederler ve mevcut çevre şartlarına uymuş yerli ırklarımızdır. Bu hayvanların beslenmesinde esas rolü mera
oynar. Kış mevsiminin soğuk dönemlerinde ağıla alınırlar ve bu sırada genellikle samanla, neadirende biraz kesif yemle beslenider. Bu araştırma Morkaramaıı ve Kanga!-Akkaraman koyunlarının döl verimi ve süt verimi kabiliyetini incelemek amacı ile yapılmıştır. Cebelik oranı, doğum oranı ve kuzu
verimi Morkaraman koyunlarında % 93.3, 83.3 ve 106.7, Kangal-Akkaraman koyunlarında % 95.3, 86.
°
ve i i i .6 olmuştur. Çoklu doğumıa
oranı % 28. ° ve 27. o, bir dağııma ortalama kuzu sayısı i .28 ve 1.3° dur.
Laktasyon süt verimi, yağ oranı ve lakta~yon süresi Markaramanlarda 77.6
kg, % 6.6 ve 143.8 gün, Akkaramanlarda aynı sıra ile 50.5 kg, % 6.1 ve
13°.3 gün olarak bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1982 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1982Cilt: 29 Sayı: 03.04 |