renz ve besinler üretimlerinden tiiketimlerine kadar küflerle sık sık
kontamine edilirler. Bu maddelerde mikatoksin kontaminasyolııl1lu kola)'laştıran
en önemli fak tijde l' l/)',f,nnolma)'an tarımsal işlemler ve depolanma )'öntemleridir.
Mikotoksin probleini ile özellikle tropik ve sub-tropik iklimin hüküm sürdüğü
ülkelerde sıkça karşılaşılmaktadır. Mikotoksinlede kontamine edilen ba.:jlıca
ürünlerfıstık unu, mısır ve ürünleri, /ıiıinç, /ıamuk tohumn unu, G;)'çiçekküspesi
gibi fada )laf! ihtiva eden maddelerle bazı tahıtlardır. Yem ve yem hammaddelerinde en fada karşılaşılan mikotoksin çeşitleri şunlardır: Aflatoksinler, okratoksİnler, sitI'inin, sterigmatosistin, patulin, zearalenon, penisitlik asit, trikotesenler, alternaryol, PR-toksin, kojik asit, sporidemsin, tenuazonik asit ve ergot
alkaloidleri. Her hangi bir maddede tohin üreticisi olarak bulunan ki{(/erin
bulunması mikotoksinlerin varlığını gösterenziyebileceği gibi, bir kQfün bulunmamaması da bir mikotoksinle kontaminas)'on olmadığımı işaret etmf')ıebilir. Zira
küfler toksinini belli şartlarda üretir/er ı:e sadece bazı suşlar toksin üreticisidir.
Akut toksik etkileri )ıanında, başta aflatoksinler olmak ü.zere mikotoksinlerin
birfoğunun kaısinojenik etkileri de bulunmaktadır.
Bu makale kapsamında, )'em ve )'em hammaddelerinde sıkça karşılaşılan
mikotoksinler ile bunlann bazı fiziksel ve kim)'aJal özelliklerinden bahsedildi.
Küflerin gelişmesi ve mikotoksin sentezlemıelerini etkilf')'en faktö'rlere değifıilrli.
Yem ve )'em hammaddelerinde karşılaşılan mikatoksin residü dÜZf'),leri ile bu
maddelerde bulunmasıııa izin. verilen miktarlan verildi. A1ikotoksinlerin insan
ve ha)'vanlardaki etkilerine de,~inildi. iHikotoksin zehirlenmelerinin teşhis, tedavi iıe kontrolları ince/m di.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1984 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1984Cilt: 31 Sayı: 03 |