Bu çalışma kapsammda, Ankara piyasasından sağlanmış
8 firmaya ait salam (23), sosis (26), sucuk (30), pastlrlna (11) ve jöle
işkembe (3)'den oluşan toplam 93 adet işlenmiş et ürününün nitrat ve
nitrit içerikleri araştırıkli. Kadmiyum redüksiyon kolonu ile indirgeme
ve spektrofotometrik ölçüm esasına dayanan hir yöntemle gerçekleştirilen analizler sonucunda örneklerin hepsinde nitrit ve nitrat varlığı
saptanmıştır. Bireysel analiz sonuçlarına göre nitrat içeriği yoğunluğunun 5.39-862.4 ppm ve nitrit değerlerinin de 4.0-180. O ppm
düzeyleri arasmda değiştiği belirlenmiştir.
Et ürünü çeşidi dikkate alınarak yapılan değerlendirmeler sonunda
ppm esasına göre ortalama nitrat ve nitrit içeriği düzeyleri sırasıyla
salamda 214.19,64.45; sosisde 143.63,94.25; sucukda 155.87,30.93;
pastırmada 28.62,79.79 ve jö'le işkembede 15.33,61.37 olarak hesaplanmıştır.
Farklı firmalar tarafmdan üretilen et ürünleri çeşidine göre yapılan
istatistik analizler sonucunda aym çeşitten ürünlerin nitrat ve nitrif
değerleri arasmda önemli bir farklılık bulunama'l1lştır.
Çalışmayla sağlanan bulguların literatür verilerle karşılaştll'llması sonucunda ülkemizde işlenmiş et ürünü hazırlayan belli başlı firmalarda ürün ayrımı gözetilmeksizin, üretim aşamasmda insan sağlığı
için sakmcalı sayılabilecek düzeylerde nitratlı ve nifritli bileşiklerin
kul/am ldığı ortaya çıkmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1988 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1988Cilt: 35 Sayı: 01 |