Bu çahşma ile radurizasyon ve paketlemenin 0-3 C o de depolanan hamsi bahğm1l1 korunma süresi, duyusal, kimyasal ve mikrobiorolojik kalitesi üzerine etkileri incelendi, Vakıtm, CO'!.,:hava (60+40)
ve normal atmosfer altmda paketlenen taze balik örneklerine i kGy
doz uygulandı. Depolama öncesi çiğ ve pişirilmiş olarak yaprlan organolep/ik muayenelerde, lşmlannllş ve lş1l11anmamışbahk örnekleri arasmda
önemli bir farkhlik bulıınmadı. i kGy dozla ışmlaııan hamsi örneklerinin
0-3 Co deki korunma süreleri normal atmo!Jfer altmda paketlemelerde
iO gün, vakum ve COı
ortam h paketlemelerde ı3 gün olarak bıııundu.
Vakum-ışmlama ve C01-ışmlama komhinasyonlannm aerob ik mezofilik
ve anaerobik ve fakültatif' anaerobik mikroorganizmalar üzerine daha
etkili olduklan görüldü. lşmlanmış ve ışmlanmamış örneklerin TV B-N
değerlerinin depolama süresince organoleptik det!işikliklerle iyi korelasyon verdiği belirlendi. Sonuçta vakum paketleme ile birlikte i kGy doz
uygulamas1l1m, taze hamsi balrğm1l10-3 oC de korunma süresini kontrola
göre 9 gün daha fazla uzatarak tercih edilir durumda olduğu hulundıı.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1988 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1988Cilt: 35 Sayı: 02.03 |