Bu çalTşma suni olarak okside edilmiş yağ ile hazırlanan (oran
% 10) yemlerle beslenen broiler civcivieri üzerinde pentanın oluşum mekanizması incelendi:
Kapalı sisteme yerleştirilen broiler civcivlerinin solunum havasıııdaki pentan yoğunlaştırılarak ve daha sonra da barsak içeriğinde (in
vitro) üretilen pentan gaz kromotografisi ile kantitatif olarak saptandı.
Pentamn bakteriyel ürelilme olasılığını ortadan kaldırmak için çeşitli
antibiyotikler (Gentamicin, Monensin, elindamicin) in vivo ve in vitro
kullanıldı.
Deneylerde herbiri 12 tane bir günlük broiler civcivi içeren dört
farklı grup kullanıldı. Gruplardan ikisi taze (Peroksid sayısı = 1), diğer ikisi de okside edilmiş yağ (Peroksid sayısı: 400) ile beslenirken,
aynı yağ içeren yemlerde farklı vitamin E düzeyleri uygulandı (20 ppm
ve 100 ppm).
Deneylerden elde edilen sonuçlara göre; kanatlılarda yemlerle alınan lipid-peroksidler aracılığı ile değil, aksine kendiliğinden ikincil ürünlere (pentan.gibi) ayrıştığı kanısına varıldı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1990 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1990Cilt: 37 Sayı: 02 |