Bu araştırma çeşitli sodyum tuzlarının yumurta tavuklarında yem tüketimi, yemden yararlanma, yumurta verimi ve yumurta kalitesi üzerine olan etkilerini incelemek amacıyla yapıldı.
Araştırmada toplam 200 adet 24 haftalık Hisex Brown yumurta tipi melez tavuk kullanıldı. Araştırma her biri 40 adet tavuktan
oluşan J kontrol, 4 deneme olmak üzere toplam 5 grup halinde yürütüldü. Araştırma 4 ay sürdürüldü.
Rasyonlara sodyum asetatın katılması yumurta verimi ve yemden yararlanmayı önemli derecede azalttı. Yumurta sarı rengi rasyonlara katılan sodyum tuzlarından önemli derecede etkilendi.
Yem tüketimi, yumurta ağırlığı ve yumurta kalitesi ile ilgili diğer
özellikler bakımından gruplar arasında farklılıklar görülmedi.
Araştırma süresince yumurta özgül ağırlığı ve yumurta san indeksinin zaman zaman rasyondaki sodyum tuzlarından etkilendiği belirlendi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1991 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1991Cilt: 38 Sayı: 01.02 |