Bı, çalı/mada !ıt!yvanların beslenmesinde kullanılan yem ve yem
hammaddelerinin farklı ortamlarda (aydınlık, karanlık ve nemli) 5 ay süreyle tutulması sonucu nitrat ve nitrit içeriklerinin değişip deği,mıediği amştınldı.
Ayrıca yem ve yem hammaddelerinin nitrat ve nitrit içeriklerinin )'ıllara giire
karşılaştırılmasıda .yapıldı.
,Bu amaçla değişik illerdeki yı!m fabrikalarından temin edilen 1988 }'llı
ürünü 161 ve, i989 yılı ürünü 70. numune ve yeı~ yem hammaddesinin nitrat
ve nitrit yönünden analizleri yapıldı. i989 yılı ürünü )'em veyem hammaddeleri
kendi aralarında gruplandırıldıktan sonra ;) a)' sür~yle a)'dınlık, karanlık ve
nemli ortamlarda tutuldu. Süre sonunda nitrat ve nitrit)'önünden tekrar analizleri
,)'apılarrlk ilk değerleri ile karşılaştırılması yapıldı.
Analiz sonuçlarındatoplam 70 )'em numunesinden 52'sinde (% 74.3)
değişen oranlarda nitrat nitrite indirgenmiştir. Yutulına ortamlarına göre nitratın nitrite dönüşmesi şu şekilde dağılan göstermektedir: Aydınlık ortamda
tutulan numunelnin % 20'si, karanlık ortamda tutulan numunelerin % 17. I' i
ve nemli ortamda tutulan numunelerin % 37. I' inde nitratm nitrite dönüşmesi
saptanmıştır.
Sonuç olarak, hayvanların beslenmesinde kullanılan )'em vı>.)'em hammaddelerinin uzun süre değişik koşullar altında depolanmaları halinde içerdikleri
nitratın bir kısmının nitrite indirgenebileceği, bu indirgenmenhı nitrıtı nitrile
indirgeyen bakterilerin gelişimini ve aktivasyonunu artıran ~ygunsuz depolama
koşulları altında ."üksek düzeylerde olabileceği kOlllsına varıldı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1992 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1992Cilt: 39 Sayı: 01.02 |