BiL makalede, )lcm ve )'em hammaddelerinde bulunan genellikle
organik )iapıdakiçeşitli olumsıe.luk faktörleri ve bunların hayvanlara yönelik
etkileri incelendi. Yem veyem hammaddelerinde bulunan çeşitli olumsuzluk faktörleri bunların doğalolarak yapılarında bulunabilecekleri gibi, hazırlanmaları
veya işlenmeleri sırasında olu,ıabilirler vrya çevre kirliliğinin bir sonucu da olabilirler. Buna göre, yem ue yem hammaddelerinde karşılaşılan ve hayvanların
gelişmesi veya yemlerin değerlendirilmesini bozabilen olumsuzluk faktörleri
başlıca siyanogenetik gliko::.idler, fenolik bileşikler, nitrat ve nitritter, alkaloidler, vitaminierin kullanımı veya etkinliğini ve proteinlerin sindirimini bozabilen maddeler, pestisidler ve endüstriyel maddeler gibi fcvre kirletici/eri, yem ve .yem
hammaddelerinin hazırlanması ve üretimi tekniklerinden ileri gelen sakmUllar,
yemlere kati/an ha<.ı maddela ve mikatoksinler şeklinde .wıı[landırılabil irler.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1993 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1993Cilt: 40 Sayı: 04 |