Bu çalışmada, yem ve yem hammaddelerinde arsenik düzeyleri helirlendi. Toplanan numuneler önce mağnezyum nitrat ve magnezyum oksit yardımıyla kuru olarak külleştirildi. Daha sonra kül arsin jenaratörüne aktanldı ve
taşıdığı arsenik gümüş dietilditiyolkarhamat çözeltisi içerisinde tutuldu. Bu çözelti spektrofometrede 540 nm dalga hoyunda köre karşı okundu ve sonuçlar
daha önceden yapılmış olan standard eğriye uygulanarak ppm. cinsinden hesaplandı.
Araştırma materyali olarak 160 adet yem ve yem hammaddesi kullanıldı.
Bu numunelerin yarısı Kars Bölgesinden, arda kalanı da Erzurum hölgesinden
temin edildi. Her iki hölgeden temin edilen yemlerin sırasıyla 20 adedini hesi yemi. 20 adedini süt yemi. 20 adedini ot ve 20 adedini de saman oluşturdu, Analizler sonucunda numunelerde besi yemlerinde 0.56-2.6 ppm, süt yemlerinde
0.62-2,8, otlarda O.3-J.2 ppm ve samanda 0.26-0.96 ppm düzeylerinde arsenik
saptandı.
Araştırma bulguları yemlerde saptanılan arsenik miktarlarının hayvanlarda zehirlenme oluşturmayacak düzlerinde olduğunu ortaya koydu.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1994 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1994Cilt: 41 Sayı: 02 |