Bu çalışmanın amacı, /:Skişehir ilinde sığırlarda meydana gelen
zehirlenme olayının kurşundan ileri gelip gelmediğinin ortaya konmasıdır. Bu
düşünceyle, zehirlenme sonucu ölen ve mecburi kesime sevkedilen
hayvanlardan alınan doku ve organlar ile tüketilen su örneklerinde kurşun
analizleri yapıldı. Örneklerdeki organik madde kısmı kuru külleştirme ile
yıkımlandıktan sonra kurşun düzeyi atomik absorbsiyon !>pektrofotometresi ile
ölçüldü. Analiz edilen tüm örneklerde 32.334-187.92 ppm arasında kurşun
kalıntısı belirlendi. Doku, organ ve su örneklerindeki kurşun düzeyi ise
ortalama değerler olarak şu şekilde tesbit edildi (ppm olarak); karaciğerde,
buzağı 86.732 ve sığır 93.410; böbrek, buzağı 115.87 ve sığır 152.787; dalak,
buzağı 167.02 ve sığır 50.014; kas 86.269; ahır içi su 32.334; mera suyu
33.610. Elde edilen sonuçların değerlendirilmesi ile zehirlenme olayının akut
bir kurşun zehirlenmesi olduğu sonucuna varıldı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1996 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996Cilt: 43 Sayı: 03 |