Bu çalışmada, Ankara 'da bulunan 16farklı pastaneye ait 15 'isade kremalı, 53 'ü kakaolu kremalI ve 32 'si meyveli kremalı olmak üzere toplam
IO()kremalı pasta örneğinden izole edilen koagulaz (+) stafilokoklar, enzymelinked jluorescent immzmoassay'a (ELFA) dayalı V/DAS Staph Enterotoksin
kiti ile enterotoksin oluşturma iizelliği yönünden test edilmiştir.
Analiz bulgulanna göre, koagulaz (j-) stafilokoklar sade kremalı pasta
örneklerinin o/c 73.3'ünde ortalama 6.3xlrY koblg, kakaolu ve meyveli kremalI
pasta örneklerinin tamamında sırasıyla ortalama I.7x](l koblg ve I.3xI01
koblg düzeyinde saptanmıştır. Ayrıca incelenen örneklerin % 5 'inde koagulaz
(+) stafilokoklann sayısı enterotoksin riski oluşturabilecek ](r koblg düzeyinde
bulunmuştur. Sade kremalı örneklerin 4'ünde (% 36.4), kakaolu kremalı örneklerin lFsinde (% 22.6) ve meyveli kremalı örneklerin 9 'unda (% 28.1)
olmak üzere toplam 25 (% 26.0) pastadan izole edilen koagulaz (+)
stafılokoklann enterotoksin oluşturma yeteneğinde olduğu saptanmıştır. Çalışmada gruplar arasıfark istatiksel yönden önemli bulunmamıştır.
Sonuç olarak, Ankara 'da tüketime sunulan kremalI pastaların
enterotoksijenik stafilokoklar yönünden potansiyel sağlık riski taşıdığı, kontrol
önlemleri çerçevesinde ham materyal, işletme ve özellikle personel hijyenine
önem verilmesi ve yasal düzenleme/erin yapılmasının gerekli olduğu görüşüne
vanImıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1996 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996Cilt: 43 Sayı: 04 |