Bu çalrşmada, Ankara 'daki 16farklı pastaneden sağlanan 15 'isade kremalr, 53 'ü kakaolu kremalı ve 32 'si meyveli kremalı olmak üzere toplam
100 pasta örneği mikrobiyolojik kaliteleri yönünden analiz edilmiştir. Bu çerçevede pasta örneklerinde aerob genel canlı, laktobasiller, mikrokok ve
stafilokoklar, koagulaz (+) stafilokoklar, entemkoklar, entembakteriler,
koli/orm bakteriler, B. cereus, Pseudomonas 'lar, maya ve küf sayıları damla
plak tekniği ile Salmonelia 'ların varlrğı ise zenginleştirme yöntemiyle belirlenmiştir.
Analiz bulgularına göre, aerob genel canlı sayısı sade kremalr, kakaolu
kremalr ve meyveli kremalı pasta örneklerinin tamamında sırasıyla, ortalama
6.3x107
, 4.3x10n
ve 1.7x107
kob/g değerinde bulunurken, laktobasiller yaklaşık
1 log. 'luk farkla aerob genel canlı sayısına yakın bulunmuştur. Mikrokok ve
stajitokoklar ortalama ıri kob/g değerinde, gıda intoksikasyonları yönünden
önem taşıyan koagulaz (+) stafilokoklar ise ortalama 102
-/01
kob/g değerinde
bulunmuştur. Örneklerin büyük bölümünde hijyen indeksi yönünden önem taşıyan entembakteriler ortalama iri kob/g, ko li/o rm bakteriler 10'-1 rj kob/g,
entemkoklar ise 101
_](j kob/g düzeyinde saptanmıştır. Örneklerin tamamma
yakın kısmında Pseudomonas 'lar ortalama ](r kob/g, maya ve kü.fler ise ortalama J(j kob/g düzeyinde bulunmuştur. İncelenen pasta örneklerinin 25 granunda salmonelialarııı varlrğına rastlanmamış ve Bacillus cereus sayısı da
saptama sınırı olan 2.Ox1(j kob/g 'm altmda kalmıştır. Kakaolu ve meyveli
kremalı örneklerde aerob genel canlı ve enterokok sayısı arasındaki fark istatistiksel yönden önemli (p< O.05) bulunmuştur.
Sonuç olarak, bu çalışma kapsamında analiz edilen kremalr pasta örneklerinin mikrobiyolojik kalitelerinin düşük olduğu ve halk sağlığım korumaya yönelik önlemlerin alınmasının gerekli olduğu görüşüne varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1996 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1996Cilt: 43 Sayı: 04 |