Bu çalışmada. Ankara'da tüketime sunulan 10'u böğürtlenli. iO'u çilekli. iO'u muzlıl.
iO'u kirazlı ve iO'u kayısıi, olmak üzere toplam 50 meyveli yoğur! örneği mikrobiyolojik yönden
analiz edildi.
Anal iz bu Igu ları çerçevesinde, yoğur! örneklerin in tümünde (% 100) koagulaz (-+-)
stafilokoklar ile B.cereus'uıı saptama sınırının «1.0xI01 kob/ml) altında olduğu tespit edilmiştir.
Buna ilaveten yoğurt kültürünü oluşturan, Sır. sativarus subsp. ıhermophilus ve L delbrueckii suh.ıp
hulgaricus genelde i0
6
_ ıOR kob/ml düzeyinde bulunmuştur. Meyveli yoğurt örneklerinde.
enterabakteri, koliform, enterokok ile maya ve kütlerin, örneklerin çoğunda saptama sınırının
« 1.0x 101 kob/ml) altında olduğu gözlenmekle beraber, enterobakteriler örneklerin Tsinde (% 14)
101
_10' kob/mL koliformlar 3 'ünde (% 6) ı0
2 _101
kob/ml, enterokoklar 4 'ünde (o/c 8) i0
1
- ıo' kob/ml.
maya ve küfler ise 7' sinde (o/c ı4) 101_101
kob/ml düzeyinde bulunmuştur
Meyveli YOğurt örneklerinde pH değerleri, böğürtlenli örneklerde 3.93 ile 4.13, çileklilerde
4.04 ile 4.21, muzluiarda 3.95 ile 4.09, kirazlılarda 4.07 ile 4.26, kayısılı örneklerde ise 3.89 ile 4.11
arasında saptanmıştır.
Sonuç olarak, ülkemizde tüketime sunulan değişik meyveli yoğurt örneklerinde koagulaz (+)
stafilokoklar ile B. cereus'un saptama sınırının «1.0x10J kob/ml) altında bulunduğu, buna ilaveten
örneklerin bazılarının düşük düzeyde, koliformlar ile maya ve küfleri içerdiği saptanmış olup, meyveli
yoğurt üretiminde gerek işletme hijyenine, gerekse üretim teknolojisine yönelik önlemlerin
alınmasıyla, uygun hijyenik kalitede üretimin mümkün olabileceği kanısına varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1998 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1998Cilt: 45 Sayı: 02.03 |