Bu (,'a!l;'/71a,heya;, peynirin üretiminde, olgunlu","rtlnwsı ve tüketiminde
ur::ıı edilmeven sonu~'lartn dOKmasına nedeı1 olmı mikroor;iani?,nwlarlfı, üretinı
U;\U musuıdak i kon tmninasyon kaynaklartm n hel idenmesi, hulaşma düzevlerin in
'upwnnwsı ve ~'ij7.üm yollart ara,l'lIrtlarak ekonomik kovıplartn (),ılenmesi al17ucıvla vnpılnuş"r,
ÇalışllJ(ula beyaz peynir üretimi slmsll1~a kullamlan pll.ltortze süttel/, tüm
ekiımwndmı (peynir tekI/esi, cendere hezi, hrwıda, kültür kovasl. pıhtı kesici."i),
kaıkı maddelerinden (mezo/ilik ve YOKurt starter kültür'eri, kalsiyum klorür, pevnir mavcısı), sala111umdan, tuzlu ve tuzsu? peynirden, sudan, personelin ellerinden,
/ımıudmı ve üretimin yapt/dı/!,ı ünitedeki duvm:, zemin gihi to/ılcım 25 kontrol nokwwıdmı alU/wı ijrnekler mateı)/al olarak kuu1lfıılnu,"tır, Örneklerin aeroh mew/il genel can/ı' sW/ilokok ve mikrokoli., ko(/gul(/z. poz.itiı",ta/i/okok, entero/mkteri/er,
ko/ifonn /}(I k teri/er, E.coli, enterokok, Pseudomoııas SP/), , /1U/va ve kül.viinünden
mikrobivolojik (/IU/Iiz./eri yapt/nll,I'tır,
Ç(//IŞ/1W sonucunda, beyaz peYilir üretimindeki kritik kontrol ııokwlartl1ln
pastiiriwsvm/ i,ı'lemi, üretimde kul/am/aıı cendere bez.i ve branda gibi nwtervaller
i/e /wva ve personeloldu/fu belir/eıımi,çtir, Süt/iıbrikalartııın/iırklı diwvn ve üreıitn kO,I'Uf/(/mw sahip olduk/art dikk(/te allıwrak, kritik kontrol nokWlart her ja/Jrikad(/ /Jelirlenmelidir,
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1999 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1999Cilt: 46 Sayı: 01 |