Bu rallııma Türk fernıente sucuifunun florasındaki donıinant laktobasi L
türlerinin, sucukların organoleptik nitelikleri ile iliııkisini belirlenıek amacıyla yapıldı. Bu ralı,mza kapsamında, deneyselolarak üretilen sueuklar Grup A, ticari
sueuk üretim i,~letmelerinden dolumu takiben almarak, deneysel sueuklar/a ayJ1l
koşullarda olgunla,ı.tırılan sucuklar Grup B ve piyasada satışa sunulmu,~ olan
sucuklar ise Grup C olarak adlandlrtldı. Deneysel sucuklar ile ticari sueuk üretim
(~letmelerinden dolumu takiben alman sucuklar, AÜ Veteriner Fakültesi Besin
HUyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı et ünitesinde 20°C'de, % 9R-75 relatıf
rutubette ve 0.4-0.R m/sn hava akımında R gün süreyle fermentasyona bıraktldl.
Fennentasyonu takiben sueuk numuneleri 16°C'de ve % 70 relatif rutubette 2/.
güne kadar kurumaya bırakıldı. A ve B grubunda bulunan sueuklar olgunla,~manııı
2.. 5., 7., 14. ve 2/. günlerinde, piyasadan satm alınan sueuklar ise temin
edildikleri gün laktobasiller yönünden analiz edilmiştir.
holasyon ve identifıkasyonu yapılan toplam 252 su,~dan; 207 suş (% R2. /) L.
sake, 20 suş (% 7.9) L. eurvatus, 7 suş (% 2.R) L. plantarum, 7 sU,I'(% 2,R) L
viridescens, 9 suş (% 3.5) muhtemelen L. agilis benzeri, f SU,I'(% 0.4) L. wmis, /
SU,I'(% 0.4) L. easei subs. rhamnosus olarak identifıye edilmiştir.
Analiz edilen tüm sucuk numunelerinde L. sake % 45-100 düzeyi ile dominant
grubu olu,ı.tururken, bunu % 7-27 düzeyiyle L. eurvatus izlemiş, L. plantarum ise %
3-7 düzeyinde bulunurken, Grup A ve Grup C'de L. sake'nin oram, Grup B'ye
oranla daha fazla bulunmuştur.
Sonuç olarak, 20°C'de ve % 98-70 relatif rutubette olKunlaştlrtlan Türk
.fennente sueuklarında, L sake 'nin dominant .florayı olu,~turarak, olgunla,,'mada
etkin roloynadığı ve ,!lorada bulunma orantna bağlı olarak, sueuklartl1
organoleptik niteliklerini olumlu yönde etkilediği saptanml,wr.
FERMENTE SUCUĞU FLORASINDAKİ DOMİNANT LAKTOBASİL ORGANOLEPTİK NİTELİKLER
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 1999 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1999Cilt: 46 Sayı: 02.03 |