BibTex RIS Kaynak Göster

FARKLI DÜZEYLERDE BALIK UNU İÇEREN RASYONLARA SODYUM BİKARBONAT İLAVESİNİN BROYLER PERFORMANSI VE KATI MİDE ÜZERİNE ETKİLERİ

Yıl 2002, Cilt: 28 Sayı: 1, 163 - 174, 10.06.2013

Öz

Özet

 Bu araştırma, farklı düzeylerde balık unu içeren broyler diyetlerine ilave edilen sodyum bikar­bonatın broyler performansına etkisi ve katı midedeki makroskobik ve mikroskobik değişikliklerin incelenme­si amacıyla yapılmıştır. Toplam 164 adet broyler civcivi 3x2 faktoriyel deneme düzeninde gruplanmıştır. Bir günlük civcivler önce %3, 6 veya 9 oranında balık unu içeren rasyon hazırlanarak 3 deneme grubuna ayrılmış ve ikinci olarak her grup %0.2 tuz veya sodyum bikarbonat ilave edilmiş iki alt gruba ayrılmıştır. Denemenin sonunda broyİerlerin canlı ağırlıkları 5.grup (2646.94 g) ve ö.grup (2717.22 g)'da diğer­lerine göre yüksek bulunmuştur (p<0.05). Katı midenin makroskobik incelenmesinde erozyon gözlenmedi. Tüm örneklerin mikroskop altında yapılan incelemesinde ise koilin tabakası, tunica mukoza ve tunica musku­laris tabakalarının normal yapı özelliği gösterdiği görülmüştür.

Bu araştırmanın sonucunda, broyler diyetlerinde %3, 6 veya 9 oranında bulunan balık unu ile %0.2 tuz veya sodyum bikarbonatın broyler performansında bir olumsuzluğa ve 7, 15 ve 49 günlük civcivlerin katı midelerinde makroskobik ve mikroskobik bir bozukluğa neden olmadığı sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Balık unu, sodyum bikarbonat, broyler performansı, katı mide.

 

THE EFFECT OF SODIUM BICARBONATE IN BROILER DIETS CONTAINING DIFFERENT LEVELS OF FISH MEAL ON BROILER PERFORMANCE AND MACROSCOPIC OR MICROSCOPIC CHANGES IN GIZZARD

Summary

 This study was designed to investigate the effect of sodium bicarbonate in broiler diets containing different levels of fish meal on broiler performance and macroscopic or microscopic changes in giz­zard. A total of 164 broiler chicks were in a 3x2 factorial design. Day old chicks were firstly separated into 3 treatment groups fed 3, 6 or 9% fish meal supplemented diets and secondly each group were separated two subgroups taking diets added 0.2% salt or sodium bicarbonate.

At the end of the experiment, the live weights of broilers in fifth (2646.94 g) and sixth (2717.22 g> groups were higher than in the other groups (p<0.05). We did not observed any erosion in gizzard after mac­roscopic examination. In microscopic examinations of all samples coilin, tunica mucosa and tunica muscularis layers indicated normal tissue features.

In a result of this study, it was concluded that 3, 6 or 9% fish meal and 0.2% salt or 0.2% sodium bi­carbonate in broiler diets did not lead to any decrease in broiler performance and a macroscopic or microsco­pic deformation in gizzard of 7, 15 and 49 day old chicks.

Key Words : Fish meal, sodium bicarbonate, broiler performance, gizzard.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Tanay Bilal

Serdal Uğurlu Bu kişi benim

Turgut Kırmızıbayrak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Haziran 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 28 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bilal, T., Uğurlu, S., & Kırmızıbayrak, T. (2013). FARKLI DÜZEYLERDE BALIK UNU İÇEREN RASYONLARA SODYUM BİKARBONAT İLAVESİNİN BROYLER PERFORMANSI VE KATI MİDE ÜZERİNE ETKİLERİ. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 28(1), 163-174. https://doi.org/10.16988/iuvfd.51849
AMA Bilal T, Uğurlu S, Kırmızıbayrak T. FARKLI DÜZEYLERDE BALIK UNU İÇEREN RASYONLARA SODYUM BİKARBONAT İLAVESİNİN BROYLER PERFORMANSI VE KATI MİDE ÜZERİNE ETKİLERİ. iuvfd. Haziran 2013;28(1):163-174. doi:10.16988/iuvfd.51849
Chicago Bilal, Tanay, Serdal Uğurlu, ve Turgut Kırmızıbayrak. “FARKLI DÜZEYLERDE BALIK UNU İÇEREN RASYONLARA SODYUM BİKARBONAT İLAVESİNİN BROYLER PERFORMANSI VE KATI MİDE ÜZERİNE ETKİLERİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 28, sy. 1 (Haziran 2013): 163-74. https://doi.org/10.16988/iuvfd.51849.
EndNote Bilal T, Uğurlu S, Kırmızıbayrak T (01 Haziran 2013) FARKLI DÜZEYLERDE BALIK UNU İÇEREN RASYONLARA SODYUM BİKARBONAT İLAVESİNİN BROYLER PERFORMANSI VE KATI MİDE ÜZERİNE ETKİLERİ. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 28 1 163–174.
IEEE T. Bilal, S. Uğurlu, ve T. Kırmızıbayrak, “FARKLI DÜZEYLERDE BALIK UNU İÇEREN RASYONLARA SODYUM BİKARBONAT İLAVESİNİN BROYLER PERFORMANSI VE KATI MİDE ÜZERİNE ETKİLERİ”, iuvfd, c. 28, sy. 1, ss. 163–174, 2013, doi: 10.16988/iuvfd.51849.
ISNAD Bilal, Tanay vd. “FARKLI DÜZEYLERDE BALIK UNU İÇEREN RASYONLARA SODYUM BİKARBONAT İLAVESİNİN BROYLER PERFORMANSI VE KATI MİDE ÜZERİNE ETKİLERİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 28/1 (Haziran 2013), 163-174. https://doi.org/10.16988/iuvfd.51849.
JAMA Bilal T, Uğurlu S, Kırmızıbayrak T. FARKLI DÜZEYLERDE BALIK UNU İÇEREN RASYONLARA SODYUM BİKARBONAT İLAVESİNİN BROYLER PERFORMANSI VE KATI MİDE ÜZERİNE ETKİLERİ. iuvfd. 2013;28:163–174.
MLA Bilal, Tanay vd. “FARKLI DÜZEYLERDE BALIK UNU İÇEREN RASYONLARA SODYUM BİKARBONAT İLAVESİNİN BROYLER PERFORMANSI VE KATI MİDE ÜZERİNE ETKİLERİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, c. 28, sy. 1, 2013, ss. 163-74, doi:10.16988/iuvfd.51849.
Vancouver Bilal T, Uğurlu S, Kırmızıbayrak T. FARKLI DÜZEYLERDE BALIK UNU İÇEREN RASYONLARA SODYUM BİKARBONAT İLAVESİNİN BROYLER PERFORMANSI VE KATI MİDE ÜZERİNE ETKİLERİ. iuvfd. 2013;28(1):163-74.