Olgu Sunumu
BibTex RIS Kaynak Göster

SAĞLIKTA AKREDİTASYON STANDARTLARI LABORATUVAR GÖSTERGELERİNDE PREANALİTİK, ANALİTİK VE POSTANALİTİK SÜREÇLERİN ANALİZİ

Yıl 2020, Cilt: 3 Sayı: 1, 27 - 35, 30.06.2020

Öz

ÖZET Sağlık sistemlerinde kalite ve akreditasyon uygulamalarının temel amacı hasta güvenliğidir. Hasta güvenliğinin sağlanması doğru tanı konması, hastaya doğru zamanda, doğru tedavinin uygulanması aynı zamanda laboratuvar çalışmalarına da bağlıdır. Akredite olmuş bir hastane laboratuvarında yapılan çalışmaların takip edilmesi açısından göstergeler önemlidir. Tüm diğer akreditasyon standartları gibi Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) akreditasyon sisteminde de, laboratuvar çalışmalarında preanalitik süreçten başlayarak postanalitik sürecin sonuna kadar, alınan numunenin ve testin her aşamada izlenebilir olmasının sağlanması ve belirtilen göstergelerin hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden takip edilmesi istenmiştir. Ancak gösterge formulleri ve bu göstergelerin nasıl takip edileceği konusunda açıklama yapılmamıştır. Çalışmanın amacı, TÜSKA akreditasyon standartları tarafından belirlenen laboratuvar göstergelerinin izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik çalışmalara kanıt sağlamaktır. Bu çalışma, Tire Devlet Hastanesi’nde biyokimya laboratuvarında preanalitik, analitik ve postanalitik süreçlere ait göstergelerin sonuçlarının retrospektif olarak incelenmesinden oluşmaktadır. Sonuç olarak, laboratuvar göstergelerinin takip edilmesi ile veri kayıtlarının doğru ve ayrıntılı yapılması sağlanmıştır. Panik değer bildirim oranı 2017 yılında %57,36 iken, 2018 yılında %96,81’e ulaşmıştır. Anlamlı şekilde artış olduğu görülmüştür. Reddedilen numune oranı %1,09 iken %0,96, tekrar alınan numune oranı %0,09 iken %0,07, iç kalite %0,06 iken %0,04, zamanında verilmeyen sonuç oranı %2,39 iken %1,51 olmuştur. 2018 yılında, 2017 yılına göre iyileşmeler olduğu görülmüştür.

Destekleyen Kurum

TİRE DEVLET HASTANESİ

Proje Numarası

4

Teşekkür

LABORATUVAR VE KALİTE EKİBİNE TEŞEKKÜR EDERİM

Kaynakça

  • Referans1 Akbay, A., Öztaş, Y., Bozdayı, G. (2000). Klinik Laboratuvarda Temel Kavramlar, Ankara. Referans2 Aslan, Ş., Uyar, S. (2016). ‘Sağlık Hizmetleri Açısından Göstergelerin Önemi: Bozkır İlçesi Örneği’ Uluslararası Bozkır Sempozyumu, Selçuk Üniversitesi, Konya. Referans3 Ankara İl Sağlık Müdürlüğü (2017). Tıbbi Tahlil Laboratuvarları Test Rehberi, Ankara. Referans4 Bakır, F., Laleli, Y. (2006). ‘TS EN ISO/IEC 17025 Kapsamında Akreditasyona Teknik Hazırlık’, Türk Biyokimya Dergisi, Ankara. Referans5 Demirağcı, Y. G. (2018). ‘Laboratuvar Sonuç Verme Sürelerinin Değerlendirilmesi’, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Manisa. Referans6 Ercan, Ş. (2016). ‘Reddedilen Numune Sıklığının Altı Sigma Kullanılarak Değerlendirilmesi’, Türk Klinik Biyokimya Dergisi, Kırklareli. Referans7 Gülmez, D., Hasçelik, G. (2008). ‘Sağlık Kurumlarında Kalite Güvencesi Ve Akreditasyon: Mikrobiyoloji Laboratuvarları Örneği’ Hacettepe Tıp Dergisi, Ankara. Referans8 Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı (2016). Sağlıkta Kalite Standartları, 2. Baskı, Ankara. Referans9 Üregil, D. (2011). ‘TS EN ISO/IEC 17025 Laboratuvar Akreditasyonu Ve Bir Uygulama’, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Toplam Kalite Yönetimi Anabilim Dalı Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir. Referans10 https://www.tuseb.gov.tr/enstitu/tuska/tuska-hakkinda (19.03.2019).
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Elife Özkan 0000-0002-8835-9338

Arzu Ün

Proje Numarası 4
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özkan, E., & Ün, A. (2020). SAĞLIKTA AKREDİTASYON STANDARTLARI LABORATUVAR GÖSTERGELERİNDE PREANALİTİK, ANALİTİK VE POSTANALİTİK SÜREÇLERİN ANALİZİ. Sağlıkta Kalite Ve Akreditasyon Dergisi, 3(1), 27-35.
AMA Özkan E, Ün A. SAĞLIKTA AKREDİTASYON STANDARTLARI LABORATUVAR GÖSTERGELERİNDE PREANALİTİK, ANALİTİK VE POSTANALİTİK SÜREÇLERİN ANALİZİ. SKAD. Haziran 2020;3(1):27-35.
Chicago Özkan, Elife, ve Arzu Ün. “SAĞLIKTA AKREDİTASYON STANDARTLARI LABORATUVAR GÖSTERGELERİNDE PREANALİTİK, ANALİTİK VE POSTANALİTİK SÜREÇLERİN ANALİZİ”. Sağlıkta Kalite Ve Akreditasyon Dergisi 3, sy. 1 (Haziran 2020): 27-35.
EndNote Özkan E, Ün A (01 Haziran 2020) SAĞLIKTA AKREDİTASYON STANDARTLARI LABORATUVAR GÖSTERGELERİNDE PREANALİTİK, ANALİTİK VE POSTANALİTİK SÜREÇLERİN ANALİZİ. Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Dergisi 3 1 27–35.
IEEE E. Özkan ve A. Ün, “SAĞLIKTA AKREDİTASYON STANDARTLARI LABORATUVAR GÖSTERGELERİNDE PREANALİTİK, ANALİTİK VE POSTANALİTİK SÜREÇLERİN ANALİZİ”, SKAD, c. 3, sy. 1, ss. 27–35, 2020.
ISNAD Özkan, Elife - Ün, Arzu. “SAĞLIKTA AKREDİTASYON STANDARTLARI LABORATUVAR GÖSTERGELERİNDE PREANALİTİK, ANALİTİK VE POSTANALİTİK SÜREÇLERİN ANALİZİ”. Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Dergisi 3/1 (Haziran 2020), 27-35.
JAMA Özkan E, Ün A. SAĞLIKTA AKREDİTASYON STANDARTLARI LABORATUVAR GÖSTERGELERİNDE PREANALİTİK, ANALİTİK VE POSTANALİTİK SÜREÇLERİN ANALİZİ. SKAD. 2020;3:27–35.
MLA Özkan, Elife ve Arzu Ün. “SAĞLIKTA AKREDİTASYON STANDARTLARI LABORATUVAR GÖSTERGELERİNDE PREANALİTİK, ANALİTİK VE POSTANALİTİK SÜREÇLERİN ANALİZİ”. Sağlıkta Kalite Ve Akreditasyon Dergisi, c. 3, sy. 1, 2020, ss. 27-35.
Vancouver Özkan E, Ün A. SAĞLIKTA AKREDİTASYON STANDARTLARI LABORATUVAR GÖSTERGELERİNDE PREANALİTİK, ANALİTİK VE POSTANALİTİK SÜREÇLERİN ANALİZİ. SKAD. 2020;3(1):27-35.


BİLİMSEL VE ETİK SORUMLULUK

Dergimize gönderilen çalışmalarda tüm yazarların akademik-bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır. Dergi ile iletişim görevini yapan yazar, tüm yazarlar adına yazının son halinin sorumluluğunu taşır.

Yazar/lar tarafından “İnsan” öğesinin içinde bulunduğu tüm çalışmalarda Helsinki Deklerasyonu Prensipleri’ne uyulduğu ve “Hayvan” öğesi kullanılan çalışmalarda ise Guide for the Care and Use of Laboratory Animals  prensipleri doğrultusunda çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını belirtilmelidir. Olgu sunumlarında hastanın kimliğinin ortaya çıkmasına bakılmaksızın hastalardan “Bilgilendirilmiş Olur” (informed consent) alınmalıdır.

Eğer makalede direkt-indirekt ticari bağlantı veya çalışma için maddi destek veren kurum mevcut ise yazarlar; kullanılan ticari ürün, ilaç, firma vb. ile ticari hiçbir ilişkisinin olmadığını ve varsa nasıl bir ilişkisinin olduğunu (konsültan, diğer anlaşmalar), editöre sunum sayfasında belirtmelidirler.

Makalede “Etik Kurul Onayı” alınması gerekli ise; yazarlar etik kurul izni-onayı aldıklarını beyan etmelidir.