Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Etlik Piliç Ebeveynleri Geliştirmek Amacıyla Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde Yetiştirilen Ana Ebeveyn Saf Hatlarının Yumurtlama Dönemine Ait Bazı Verim Özellikleri

Yıl 2019, Cilt: 16 Sayı: 1, 7 - 13, 26.07.2019
https://doi.org/10.34233/jpr.513703

Öz

Bu araştırmada; A1, A2 ve A3 kodlu, broyler
büyük ebeveyn (BE) ana soylarının kısmi verimleri (28-44 hafta) baba familyası
düzeyinde belirlenmiştir. Her ebeveyn soyundan 14 olmak üzere, toplamda 42 baba
familyasına ait dişilerin verileri kullanılmıştır. Bu süreçte; Canlı Ağırlık
(CA), Yaşam Gücü (YG,%), Yumurta Verimi (YV) [kuluçkalık ve toplam; adet
ve  %,Tavuk-Gün (TG) ve Tavuk-Kümes
(TK)], Yumurta Ağırlığı (YA) ve Yumurta Kütlesi (YK), Yem Tüketimi (YT) ve Yem
Değerlendirme Sayısı (YDS) verileri elde edilmiştir. Bu veriler istatistik
analize tabi tutularak, ortalamalar karşılaştırılmıştır. Ebeveyn soyları
arasındaki CA (28-44. Hf) ve YG bakımından farklılıklar önemsiz çıkmıştır.
Günlük YT (g/tav/gün), toplam YT (kg/tavuk) 
ve YDS bakımından soylar arasındaki farklılıklar önemli  (P<0.01) bulunmuştur. Günlük YT ve toplam
YT bakımında A1 hattı diğerlerinden daha geri (P<0.01) değer göstermiştir.
Kuluçkalık ve toplam YV için YDS değerleri bakımından hatlar arası farklılıklar
önemli (P<0.01) bulunmuştur. A1 hattı A2 ve A3 hatlarına göre daha düşük (iyi)
(P<0.01) YDS değeri göstermiştir. Her iki YDS değeri bakımından A1 hattı ile
A3 hattı benzer, A1 ve A2 hatları arasındaki farklar A1 lehine önemli
(P<0.01) bulunmuştur. Ortalama YA ve YK bakımından hatlar arası farklılıklar
önemli (P<0.01) bulunmuştur. Her iki kıstas için A1 ve A3 hatları A2’den
daha yüksek (P<0.01) değer göstermişlerdir. Kuluçkalık ve toplam YV için
hatlar arasındaki farklılıklar önemli (P<0.01) bulunmuştur. Bu özellikler
için A1 ve A3 arasındaki farklar önemsiz çıkarken, A1 ile A2 arasındaki farklar
A1 lehine önemli (P<0.01) bulunmuştur. Kuluçkalık ve toplam YV, YDS
değerleri ve diğer özellikler dikkate alındığında A1 soyunun diğer ikisine (A2
ve A3) nazaran daha iyi olduğu söylenebilir.

Kaynakça

  • Anonim. 2011. Ross 308 Grand Parent Stock Performance Objectives. p. 15. http://www.aviagen.com
  • Düzgüneş, O., Kesici, T. ve Gürbüz, F. 1984. İstatistik metotları I. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 861, Ders Kitabı No: 229.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O. ve Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları-II), Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, 1021. Ders Kitabı, 295.
  • Joseph, N. S. and Moran, E. T., 2005. Characteristics of Eggs, Embryos, and Chicks from Broiler Breeder Hens Selected for Growth or Meat Yield J. Appl. Poult. Res. 14:275–280
  • Leenstra, F. R. And Pit, R., 1987. Fat Deposition in a Broiler Sire Strain: 2. Comparisons Among Lines Selected for Less Abdominal Fat, Lower Feed Conversion Ratio, and Higher Body Weight after Restricted and Ad Libitum Feeding, Poultry Science, Volume 66, Issue 2, 1 February 1987, Pages 193–202.
  • Robinson, F. E., Yu, M. W., Lupicki, M. E. and Hardin, R. T. 1993., Short-term consequences of a sudden increase in feed allowance in broiler breeder hens. Can. J. Anim. Sci. 73: 159-167

Some Performance Properties of Female Pure Lines in The Egg Production Period Which Are Being Raised for The Purpose of The Developing Broiler Parents in The Eskişehir Geçit Kuşaği Agricultural Research Institute

Yıl 2019, Cilt: 16 Sayı: 1, 7 - 13, 26.07.2019
https://doi.org/10.34233/jpr.513703

Öz

In this research, partial production (28-44 wks.) data of
A1, A2 and A3 grand parent (GP) female strains were determined at the sir
family level. Totally 42 sir family data, each strain having 14 families, were
used in the study. During this period, Live Weight (LW), Livability, Egg
Production (EP) [hatchingand total; % and number, hen-day (HD) and hen housed
(HH)], Egg Wight (EW), EggMass (EM, kg/perhen), Feed Consumption (FC, daily
g/hen/day and total kg/hen) and Feed Conversion Ratio (FCR) data were obtained.
These data were analyzed statistically (one way), means were compared (LSD) and
there sults examined. 

 





          
Differences between parents for LW (28 and 44 wks) and liveability were
not statistically significant. With respect to daily and total FC, and FCR for
hatching and total egg, the difference betweens trains were found significantly
(P<0.01) different. For FC (daily and total), A1 strain showed higher
(P<0.01) values than the two others. With respect to FCR for hatching and
total egg, the differences between the strains were found statistically
significant (P<0.01). A1 strain were showed lower (better) (P<0.01) FCR,
as to the A2 and A3 strains. With respect to both FCR, while difference between
A1 and A3 were not significant, the differences between A1 and A2 were
statistically significant (P<0.01), on the favor of A1 strain. For both
criteria, A1 and A3 strains were showed higher (P<0.01) values then the A2
strain. For te hatching and total EP (% and number, HD and HH), the differences
between the strains were statistically significant (P<0.01). For these
properties, while the difference between A1 and A3 strains were not significant,for
A1 and A2 were found significantly different (P<0.01), on the favor of A1
strain. Considering the hatching and total EP (HD and HH), FCR and the other
properties, A1 strain is beter than the others. 

Kaynakça

  • Anonim. 2011. Ross 308 Grand Parent Stock Performance Objectives. p. 15. http://www.aviagen.com
  • Düzgüneş, O., Kesici, T. ve Gürbüz, F. 1984. İstatistik metotları I. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 861, Ders Kitabı No: 229.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O. ve Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları-II), Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, 1021. Ders Kitabı, 295.
  • Joseph, N. S. and Moran, E. T., 2005. Characteristics of Eggs, Embryos, and Chicks from Broiler Breeder Hens Selected for Growth or Meat Yield J. Appl. Poult. Res. 14:275–280
  • Leenstra, F. R. And Pit, R., 1987. Fat Deposition in a Broiler Sire Strain: 2. Comparisons Among Lines Selected for Less Abdominal Fat, Lower Feed Conversion Ratio, and Higher Body Weight after Restricted and Ad Libitum Feeding, Poultry Science, Volume 66, Issue 2, 1 February 1987, Pages 193–202.
  • Robinson, F. E., Yu, M. W., Lupicki, M. E. and Hardin, R. T. 1993., Short-term consequences of a sudden increase in feed allowance in broiler breeder hens. Can. J. Anim. Sci. 73: 159-167
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Emrah Oğuzhan 0000-0002-3768-6179

Ramazan Yetişir

İsmail Özkan Bu kişi benim 0000-0002-2089-3323

Halil Harman 0000-0003-4178-8730

Sinan Çağlak Bu kişi benim 0000-0002-1679-5384

Yayımlanma Tarihi 26 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Oğuzhan, E., Yetişir, R., Özkan, İ., Harman, H., vd. (2019). Etlik Piliç Ebeveynleri Geliştirmek Amacıyla Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde Yetiştirilen Ana Ebeveyn Saf Hatlarının Yumurtlama Dönemine Ait Bazı Verim Özellikleri. Journal of Poultry Research, 16(1), 7-13. https://doi.org/10.34233/jpr.513703
AMA Oğuzhan E, Yetişir R, Özkan İ, Harman H, Çağlak S. Etlik Piliç Ebeveynleri Geliştirmek Amacıyla Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde Yetiştirilen Ana Ebeveyn Saf Hatlarının Yumurtlama Dönemine Ait Bazı Verim Özellikleri. JPS. Temmuz 2019;16(1):7-13. doi:10.34233/jpr.513703
Chicago Oğuzhan, Emrah, Ramazan Yetişir, İsmail Özkan, Halil Harman, ve Sinan Çağlak. “Etlik Piliç Ebeveynleri Geliştirmek Amacıyla Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde Yetiştirilen Ana Ebeveyn Saf Hatlarının Yumurtlama Dönemine Ait Bazı Verim Özellikleri”. Journal of Poultry Research 16, sy. 1 (Temmuz 2019): 7-13. https://doi.org/10.34233/jpr.513703.
EndNote Oğuzhan E, Yetişir R, Özkan İ, Harman H, Çağlak S (01 Temmuz 2019) Etlik Piliç Ebeveynleri Geliştirmek Amacıyla Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde Yetiştirilen Ana Ebeveyn Saf Hatlarının Yumurtlama Dönemine Ait Bazı Verim Özellikleri. Journal of Poultry Research 16 1 7–13.
IEEE E. Oğuzhan, R. Yetişir, İ. Özkan, H. Harman, ve S. Çağlak, “Etlik Piliç Ebeveynleri Geliştirmek Amacıyla Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde Yetiştirilen Ana Ebeveyn Saf Hatlarının Yumurtlama Dönemine Ait Bazı Verim Özellikleri”, JPS, c. 16, sy. 1, ss. 7–13, 2019, doi: 10.34233/jpr.513703.
ISNAD Oğuzhan, Emrah vd. “Etlik Piliç Ebeveynleri Geliştirmek Amacıyla Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde Yetiştirilen Ana Ebeveyn Saf Hatlarının Yumurtlama Dönemine Ait Bazı Verim Özellikleri”. Journal of Poultry Research 16/1 (Temmuz 2019), 7-13. https://doi.org/10.34233/jpr.513703.
JAMA Oğuzhan E, Yetişir R, Özkan İ, Harman H, Çağlak S. Etlik Piliç Ebeveynleri Geliştirmek Amacıyla Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde Yetiştirilen Ana Ebeveyn Saf Hatlarının Yumurtlama Dönemine Ait Bazı Verim Özellikleri. JPS. 2019;16:7–13.
MLA Oğuzhan, Emrah vd. “Etlik Piliç Ebeveynleri Geliştirmek Amacıyla Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde Yetiştirilen Ana Ebeveyn Saf Hatlarının Yumurtlama Dönemine Ait Bazı Verim Özellikleri”. Journal of Poultry Research, c. 16, sy. 1, 2019, ss. 7-13, doi:10.34233/jpr.513703.
Vancouver Oğuzhan E, Yetişir R, Özkan İ, Harman H, Çağlak S. Etlik Piliç Ebeveynleri Geliştirmek Amacıyla Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde Yetiştirilen Ana Ebeveyn Saf Hatlarının Yumurtlama Dönemine Ait Bazı Verim Özellikleri. JPS. 2019;16(1):7-13.

Creative Commons License
Bu ürün Creative Commons Attribution 4.0 tarafından lisanslanmıştır.


Basılı ISSN:1302-3209 - Çevrimiçi ISSN:2147-9003

Tavukçuluk Araştırma Dergisi, aşağıda verilen Alan Endeksleri tarafından taranmaktadır

14964166171665216684166851668616687


166881668916692


1669016691