Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Sürdürülebilir Üretim Yaklaşımı: Ekolojik Tarım

Yıl 2016, Cilt: 9 Sayı: 2, 3 - 8, 29.12.2016

Öz

Dünya da artan nüfusa bağlı olarak toplumun yeterince beslenebilmesi için özellikle sanayi devrimi sonrası yapılan buluşlara paralel olarak tarım sektöründe de ‘‘yeşil devrim’’ olarak adlandırılan ve üretimde büyük çaplı artışlara yol açan pek çok gelişme görüldü. Ancak yapılan bu tarımsal uygulamaların bünyesinde yoğun gübreleme, kimyasal ilaç, herbisit ve pestisit kullanımı, hormon ve vitamin takviyesi gibi bitkilerde ve toprağın bünyesinde on yıllar sonra meydana gelen yapısal bozuklukların görüldüğü anlaşıldı. Buna paralel olarak bunları tüketen diğer hayvan ve nihayet insanda hastalıklara daha kolay yakalanma, immun sisteminin zayıflaması ve hatta genetik yapıda bozulmalara kadar gidebilen olaylar zincirinin başlamasına kaynaklık etmiştir. Bunları gösteren çalışmaların bilim insanlarınca ortaya konulması, yukarıda sayılan tüm girdileri yok sayan ve tamamıyla doğal üretim felsefesini benimsemiş olan ekolojik tarıma olan ilginin artmasına neden olmuştur. İnsanlarda artan ‘‘sağlıklı gıda, sağlıklı yaşam’’ düşüncesi ekolojik ürünlere olan talebin artmasına ve bu vesile ile üretim alanları ve üretici sayısının artışını da beraberinde getirmiştir.

Kaynakça

  • Anonymous 2012. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. http://www.tarim.gov.tr/TarimPortal.html.
  • Anonymous 2013. The World of Organic Agriculture. Organic World, http://www.organic-world.net/yearbook-2013.html.
  • Anaç A, Okur B, Akdeniz RC, Gülsoylu E, Atilla A 2002. Organik tarımda toprak verimliliği. Organik Tarım, Ekim, İzmir.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gökhan Nur Bu kişi benim

H.ahmet Deveci

M. Ali Kırpık Bu kişi benim

Özlem Nur Bu kişi benim

Nil Bağrıaçık Bu kişi benim

Yağmur Yıldız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2016
Gönderilme Tarihi 20 Ağustos 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Nur, G., Deveci, H., Kırpık, M. A., Nur, Ö., vd. (2016). Sürdürülebilir Üretim Yaklaşımı: Ekolojik Tarım. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(2), 3-8.