Okratoksin A (OTA) Aspergillus ve Penicillium türleri tarafından sentezlenen nefrotoksik etkili bir toksindir. OTA ayrıca insanlarda immunotoksik, teratojenik ve karsinojenik etkileri nedeniyle kansere neden maddeler arasında yer almaktadır. Tahıl, kahve çekirdeği, fındık, kakao, bakliyat, bira, şarap, baharat ve kuru üzümde bulunabilen bir mikotoksindir. OTA kısmen kararlı bir moleküldür ve gıdalara uygulanan işlemlerden sonra bile değişmeden kalabilir. Bu nedenle hayvansal gıdalarda OTA varlığına yönelik çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Ochratoxin A (OTA) is a mycotoxin which contaminates different plant products, including cereals, coffee beans, nuts, cocoa, pulses, beer, wine, spices and raisin. OTA is synthesized by Aspergillus and Penicillium species. OTA has been reported to have nephrotoxic, immunotoxic, teratogenic and carcinogenic effects in humans. OTA is a partly stable molecule and it may remain unchanged in food even after processing. Therefore, it is suggested that OTA content should be monitored in animal origin foods.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Kasım 2015 |
Gönderilme Tarihi | 10 Mart 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.