BibTex RIS Kaynak Göster

Veteriner Hekim Muayenehane, Poliklinik ve Hayvan Hastanelerinin Tabela ve Dış Cephelerinin Mevzuat Çerçevesinde Değerlendirilmesi

Yıl 2014, IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014, 37 - 38, 21.05.2014

Öz

Tabela, üzerinde tanıtıcı bir yazı, resim, işaret vb olan; metal, cam, ahşap, plastik gibi malzemelerden yapılmış, mesajı net bir biçimde ileterek bilgilendirmeyi ve tanıtım yapmayı amaçlayan levhalardır. İşyeri tabelaları da üzerlerindeki amblem, logotayp, ticari unvan, adres ve telefon numarası ile işyerini müşteriye tanıtma işlevi görür. Resmi kurumlar, ticari firmalar, sosyal mekânlar vb tabelaları onların varoluşlarını dış dünyaya duyurmada öncelikli araçlardan olup, serbest veteriner hekimlere de tabela kullanımı yasal bir hak olarak verilmiştir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2013 yılı verilerine göre, veteriner hekimlerin mesleğini serbest olarak icra ettikleri 4.758 muayenehane, 317 poliklinik ve 31 hayvan hastanesi bulunmaktadır. Çalışmada veteriner hekimlerin muayenehane, poliklinik ve hayvan hastanelerinde kullanılan tabela ve dış cephelerinin veteriner hekimliği mevzuatı çerçevesinde değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmanın materyalini 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi son sınıf öğrencileri tarafından izin alınarak 36 ilden görüntülenen muayenehane, poliklinik ve hayvan hastanelerinin tabela ve dış cephe fotoğrafları oluşturdu. Çalışmada iş yerlerine ait bilgilerin işleneceği bir form kullanıldı. Fotoğrafı alınan 378’er adet tabela ve dış cephe görüntüleri incelenerek veteriner hekimliği mevzuatı çerçevesinde değerlendirildi. Tabela ve dış cephe fotoğraflarının 350’si muayenehane, 22’si poliklinik ve altısı hayvan hastanesine; 287’si çiftlik hayvanları ve 91’i pet hayvanları üzerine hizmet veren işyerlerine ait olduğu belirlendi. İncelenen tabelalarda ikiden fazla renk olduğu, farklı hayvan figürlerine yer verildiği, genel olarak bir standarda sahip olmadığı; dış cephe görüntülerinde ise mama ve yem markaları etiketlerine, Türkçe dışı yazılara ve haksız rekabete yol açacak ibarelere yer verildiği tespit edildi. Sonuç olarak veteriner hekimliği mevzuatında tabelalara ilişkin yer alması gereken temel bilgiler hakkında hükümler yer alırken, ebat, yazı karakteri, logo örneği gibi konularda yeterli düzenleme yapılmadığı; Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ortak bir çalışmayla tabela ve dış cephe düzenlemesi konusunda yasal bir zeminde standardizasyona gitmesinin yararlı olacağı söylenebilir.

The Evaluation of Signboards and Facades of the Clinic and Policlinics of Veterinarians and Animal Hospitals

Yıl 2014, IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014, 37 - 38, 21.05.2014

Öz

The signboards are plaques with introductive writing, pictures and signs and made of metal, glass, wood and plastic; they aim to give the message clearly and inform and introduce the products. Business signboards introduce the business place to the customers through emblems, logotypes, commercial titles, address and phone numbers on them. The signboards of the public enterprises, commercial firms, social house-dwellings etc. are among the primary tools in announcing their existence to the outer world and the use of signboards was given to veterinarians as a legal right. According to the data of the Ministry of Food, Agriculture and Livestock for the year 2013; there are 4.758 clinics, 317 policlinics and 31 animal hospitals where the veterinarians execute their professions. In the study, it was aimed to evaluate the signboards and facades of the clinic, policlinics and animal hospitals which veterinarians work in terms of the legislations for veterinarians. The materials of the study included the pictures of the signboards and facades of the clinics, policlinics and animal hospitals which were shot by the final year students of Selçuk University Faculty of Veterinary Medicine after obtaining consents in 36 provinces in academic year of 2012-2013. In the study, a form to process the data of the working places was used. The images of the photographed 378 signboards and 378 facades were analyzed and evaluated in accordance with the legislations of veterinarians. It was determined that the photographs of signboards and facades included 350 clinics, 22 policlinics and 6 animal hospitals; 287 of them were about the enterprises which serve to farm animals, and 91 of them were for pet animals. In the signboards which were analyzed, it was found that more than two colours were used, different animal figures were employed and there was no general standard; the labels of feed and forages, expressions in the languages except Turkish and expressions that may lead to unfair competition were found in the images of the facades. In conclusion, it can be said that the provisions about the basic information related to signboards exist in the legislations of veterinarian while no regulations were made for the sizes, typefaces and logo samples; it would be useful for the Turkish Veterinary Medical Association and the Ministry of Food, Agriculture and Livestock to set a standardization on the regulations for signboards and facades on legal footing through cooperation.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Aşkın Yaşar

Gökhan Aslım

Yayımlanma Tarihi 21 Mayıs 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 IV. National Symposium of The History of Veterinary Medicine and Professional Ethics 21-23 May 2014

Kaynak Göster

APA Yaşar, A., & Aslım, G. (2014). Veteriner Hekim Muayenehane, Poliklinik ve Hayvan Hastanelerinin Tabela ve Dış Cephelerinin Mevzuat Çerçevesinde Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi37-38.
AMA Yaşar A, Aslım G. Veteriner Hekim Muayenehane, Poliklinik ve Hayvan Hastanelerinin Tabela ve Dış Cephelerinin Mevzuat Çerçevesinde Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Published online 01 Mayıs 2014:37-38.
Chicago Yaşar, Aşkın, ve Gökhan Aslım. “Veteriner Hekim Muayenehane, Poliklinik Ve Hayvan Hastanelerinin Tabela Ve Dış Cephelerinin Mevzuat Çerçevesinde Değerlendirilmesi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, Mayıs (Mayıs 2014), 37-38.
EndNote Yaşar A, Aslım G (01 Mayıs 2014) Veteriner Hekim Muayenehane, Poliklinik ve Hayvan Hastanelerinin Tabela ve Dış Cephelerinin Mevzuat Çerçevesinde Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 37–38.
IEEE A. Yaşar ve G. Aslım, “Veteriner Hekim Muayenehane, Poliklinik ve Hayvan Hastanelerinin Tabela ve Dış Cephelerinin Mevzuat Çerçevesinde Değerlendirilmesi”, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, ss. 37–38, Mayıs 2014.
ISNAD Yaşar, Aşkın - Aslım, Gökhan. “Veteriner Hekim Muayenehane, Poliklinik Ve Hayvan Hastanelerinin Tabela Ve Dış Cephelerinin Mevzuat Çerçevesinde Değerlendirilmesi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. Mayıs 2014. 37-38.
JAMA Yaşar A, Aslım G. Veteriner Hekim Muayenehane, Poliklinik ve Hayvan Hastanelerinin Tabela ve Dış Cephelerinin Mevzuat Çerçevesinde Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014;:37–38.
MLA Yaşar, Aşkın ve Gökhan Aslım. “Veteriner Hekim Muayenehane, Poliklinik Ve Hayvan Hastanelerinin Tabela Ve Dış Cephelerinin Mevzuat Çerçevesinde Değerlendirilmesi”. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi Ve Folklorik Tıp Dergisi, 2014, ss. 37-38.
Vancouver Yaşar A, Aslım G. Veteriner Hekim Muayenehane, Poliklinik ve Hayvan Hastanelerinin Tabela ve Dış Cephelerinin Mevzuat Çerçevesinde Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi. 2014:37-8.
Creative Commons Lisansı
                                                                            Bu Dergi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.  Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir 

Kapak 

Ayşegül Tuğuz

İlter Uzel’inDioskorides ve Öğrencisi adlı eserinden 

Adres

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik  Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü

Yenişehir/ Mersin