Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Raflı Doğal Konvektif Güneş Enerjili Kurutucuda Elma Kuruma Kinetiğinin İncelenmesi

Yıl 2020, Cilt: 15 Sayı: 1, 34 - 42, 18.01.2020

Öz

     Taze gıda
ürünlerinin, uzun süre bozulmadan depolanması için çeşitli kurutma teknikleri
bulunmaktadır. Bunlar arasında sıcak hava ile kurutma, vakumda kurutma, güneş
kolektörleri yardımıyla kurutma, mikrodalga kurutma ve dondurarak kurutma gibi
yöntemler sayılabilir. Kurutma işleminin ekonomik ve kuru ürün kalitesinin
yüksek olması için güneş enerjili kurutucular kullanılmaktadır. Bu çalışmada elma
dilimleri 4 ve 10mm kalınlığında dilimlenerek raflı doğal konvektif güneş
enerjili kurutucuda kurutulmuş, ayrılabilir nem oranının elma dilimlerinin
kuruma kinetiğine olan etkisi incelenmiştir. Deneyler 40°C, 44°C ve 48°C kurutucu
kabin hava sıcaklıklarında ve 0.009
g/dk, 0.01g/dk ve 0.012g/dk
kurutma hava hızlarında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, Page, Midilli ve
Henderson-Pabis modellerine göre kurutma kinetiği incelenmiş ve Henderson-Pabis
modelinin daha uygun sonuç verdiği belirlenmiştir. 

Kaynakça

  • [1] Anonim, Ankara Ticaret Borsası Raporu, (2017). Dünyada ve Türkiye’de Yaş Sebze ve Meyve Üretimi.
  • [2] Anonim, Gıdada Kayıp ve Atıklara Karşı Gıda Hareketi Başladı, (2017). Gıda Hattı Dergisi.
  • [3] Ertekin, C. ve Yaldız, O., (1998). Bazı Sebze, Meyve ve Baharatlı Bitkilerin Kurutulma Yöntemleri ve Kullanılan Güneş Enerjili Kurutucular. Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi. Tekirdağ, 17-18 Eylül, 673-693.
  • [4] Öztürk, H., (2008). Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Kullanımı. Teknik Yayınevi Mühendislik, Mimarlık Yayınları, Ankara. ISBN 9789755230429.
  • [5] Yıldız, Z. ve Gökayaz, L., (2018). Çok Raflı Güneş Enerjili Kurutucuda Elma Kurutulması, 3rd International Mediterranean Science and Engineering Congress IMSEC. Adana.
  • [6] Özdemir, Y., Sayın, E.O.,and Kurultay, Ş., (2009). Latest Apple Drying Technologies: A Review, Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 2-2:43-46.
  • [7] Göztok, S. ve İçier, F., (2017). Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi. Akademik Gıda, 15(4):355-367.
  • [8] Kutlu, N.,Isci, A. ve Sakıyan Demirkol, Ö., (2015). Gıdalarda İnce Tabaka Kurutma Modelleri, GIDA, 40(1):39-46.
  • [9] Parlak, N., (2014). Akışkan Yataklı Kurutucuda Zencefilin Kuruma Kinetiğinin İncelenmesi, Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der.,29(2):261-269.
  • [10] Polatcı, H. ve Taşova, M., (2017). Mikrodalga Yöntemi ile Kurutulan Dereotu Yapraklarının (AnethumgraveolensL.) Kurutma Kinetiği ve Renk Değerlerinin Belirlenmesi, GBAD, 6 (Özel Sayı-BSM-2017), ss:42-51.
  • [11] Ceylan, İ., Aktaş, M. ve Doğan, H., (2006). Güneş Enerjili Kurutma Fırınında Elma Kurutması. Politeknik Dergisi. 289-294.
  • [12] Ertuğrul, M. ve Tarhan, S.,(2017). Farklı Kurutma Havası Sıcaklık Profillerinin Melisa (MelissaofficinalisL.) Bitkisinin Kuruma Kinetiği ve Enerji Tüketimine Etkisi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi (GBAD), 6-6:1-10.
  • [13] Tarhan, S.,Ergüneş, G., Güneş, M. ve Mutlu, A.,(2009). Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkileri, Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 2(2):1-6.
  • [14] Menges, H.O. ve Ertekin, C., (2006). Mathematical modeling of thin layer drying of Golden apples, Journal of Food Engineering, 77-119–125.
  • [15] Kaya, A., Aydın, O., and Demirtas, C., (2007). Drying Kinetics of Red Delicious Apple, Biosystems Engineering,96(4):517–524.
  • [16] Meisami-asl, E., Rafiee, S., Keyhani, A., and Tabatabaeefar, A., (2010). Determination of Suitable Thin Layer Drying Curve Model for Apple Slices (variety-Golab), POJ, 3(3):103-108.
  • [17] Zlatanovi, I., Komatina, M., andAntonijevi D., (2013). Low-Temperature Convective Drying of Apple Cubes, Applied Thermal Engineering, 53:114-123.
Yıl 2020, Cilt: 15 Sayı: 1, 34 - 42, 18.01.2020

Öz

Kaynakça

  • [1] Anonim, Ankara Ticaret Borsası Raporu, (2017). Dünyada ve Türkiye’de Yaş Sebze ve Meyve Üretimi.
  • [2] Anonim, Gıdada Kayıp ve Atıklara Karşı Gıda Hareketi Başladı, (2017). Gıda Hattı Dergisi.
  • [3] Ertekin, C. ve Yaldız, O., (1998). Bazı Sebze, Meyve ve Baharatlı Bitkilerin Kurutulma Yöntemleri ve Kullanılan Güneş Enerjili Kurutucular. Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi. Tekirdağ, 17-18 Eylül, 673-693.
  • [4] Öztürk, H., (2008). Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Kullanımı. Teknik Yayınevi Mühendislik, Mimarlık Yayınları, Ankara. ISBN 9789755230429.
  • [5] Yıldız, Z. ve Gökayaz, L., (2018). Çok Raflı Güneş Enerjili Kurutucuda Elma Kurutulması, 3rd International Mediterranean Science and Engineering Congress IMSEC. Adana.
  • [6] Özdemir, Y., Sayın, E.O.,and Kurultay, Ş., (2009). Latest Apple Drying Technologies: A Review, Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 2-2:43-46.
  • [7] Göztok, S. ve İçier, F., (2017). Karbon Fiber Destekli Kabin Kurutucuda Farklı Sıcaklıklarda Elma Dilimlerinin Kurutulmasının İncelenmesi: Kurutma Karakteristikleri ve Performans Değerlendirmesi. Akademik Gıda, 15(4):355-367.
  • [8] Kutlu, N.,Isci, A. ve Sakıyan Demirkol, Ö., (2015). Gıdalarda İnce Tabaka Kurutma Modelleri, GIDA, 40(1):39-46.
  • [9] Parlak, N., (2014). Akışkan Yataklı Kurutucuda Zencefilin Kuruma Kinetiğinin İncelenmesi, Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der.,29(2):261-269.
  • [10] Polatcı, H. ve Taşova, M., (2017). Mikrodalga Yöntemi ile Kurutulan Dereotu Yapraklarının (AnethumgraveolensL.) Kurutma Kinetiği ve Renk Değerlerinin Belirlenmesi, GBAD, 6 (Özel Sayı-BSM-2017), ss:42-51.
  • [11] Ceylan, İ., Aktaş, M. ve Doğan, H., (2006). Güneş Enerjili Kurutma Fırınında Elma Kurutması. Politeknik Dergisi. 289-294.
  • [12] Ertuğrul, M. ve Tarhan, S.,(2017). Farklı Kurutma Havası Sıcaklık Profillerinin Melisa (MelissaofficinalisL.) Bitkisinin Kuruma Kinetiği ve Enerji Tüketimine Etkisi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi (GBAD), 6-6:1-10.
  • [13] Tarhan, S.,Ergüneş, G., Güneş, M. ve Mutlu, A.,(2009). Farklı Kurutma Koşullarının Amasya Elmasının Kuruma Süresi ve Kalitesi Üzerine Etkileri, Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 2(2):1-6.
  • [14] Menges, H.O. ve Ertekin, C., (2006). Mathematical modeling of thin layer drying of Golden apples, Journal of Food Engineering, 77-119–125.
  • [15] Kaya, A., Aydın, O., and Demirtas, C., (2007). Drying Kinetics of Red Delicious Apple, Biosystems Engineering,96(4):517–524.
  • [16] Meisami-asl, E., Rafiee, S., Keyhani, A., and Tabatabaeefar, A., (2010). Determination of Suitable Thin Layer Drying Curve Model for Apple Slices (variety-Golab), POJ, 3(3):103-108.
  • [17] Zlatanovi, I., Komatina, M., andAntonijevi D., (2013). Low-Temperature Convective Drying of Apple Cubes, Applied Thermal Engineering, 53:114-123.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zehra Yıldız 0000-0003-1304-4857

Leyla Gökayaz Bu kişi benim 0000-0002-7580-9838

Yayımlanma Tarihi 18 Ocak 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yıldız, Z., & Gökayaz, L. (2020). Raflı Doğal Konvektif Güneş Enerjili Kurutucuda Elma Kuruma Kinetiğinin İncelenmesi. Engineering Sciences, 15(1), 34-42.
AMA Yıldız Z, Gökayaz L. Raflı Doğal Konvektif Güneş Enerjili Kurutucuda Elma Kuruma Kinetiğinin İncelenmesi. Engineering Sciences. Ocak 2020;15(1):34-42.
Chicago Yıldız, Zehra, ve Leyla Gökayaz. “Raflı Doğal Konvektif Güneş Enerjili Kurutucuda Elma Kuruma Kinetiğinin İncelenmesi”. Engineering Sciences 15, sy. 1 (Ocak 2020): 34-42.
EndNote Yıldız Z, Gökayaz L (01 Ocak 2020) Raflı Doğal Konvektif Güneş Enerjili Kurutucuda Elma Kuruma Kinetiğinin İncelenmesi. Engineering Sciences 15 1 34–42.
IEEE Z. Yıldız ve L. Gökayaz, “Raflı Doğal Konvektif Güneş Enerjili Kurutucuda Elma Kuruma Kinetiğinin İncelenmesi”, Engineering Sciences, c. 15, sy. 1, ss. 34–42, 2020.
ISNAD Yıldız, Zehra - Gökayaz, Leyla. “Raflı Doğal Konvektif Güneş Enerjili Kurutucuda Elma Kuruma Kinetiğinin İncelenmesi”. Engineering Sciences 15/1 (Ocak 2020), 34-42.
JAMA Yıldız Z, Gökayaz L. Raflı Doğal Konvektif Güneş Enerjili Kurutucuda Elma Kuruma Kinetiğinin İncelenmesi. Engineering Sciences. 2020;15:34–42.
MLA Yıldız, Zehra ve Leyla Gökayaz. “Raflı Doğal Konvektif Güneş Enerjili Kurutucuda Elma Kuruma Kinetiğinin İncelenmesi”. Engineering Sciences, c. 15, sy. 1, 2020, ss. 34-42.
Vancouver Yıldız Z, Gökayaz L. Raflı Doğal Konvektif Güneş Enerjili Kurutucuda Elma Kuruma Kinetiğinin İncelenmesi. Engineering Sciences. 2020;15(1):34-42.