Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Masa Başı Çalışanlarında Emosyonel Durum ve Yeme Tutumunun Değerlendirilmesi

Yıl 2023, Cilt: 17 Sayı: 4 - Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care, 497 - 504, 19.12.2023
https://doi.org/10.21763/tjfmpc.1286173

Öz

Giriş: Günümüzde dijital teknolojilerin gelişmesiyle birlikte iş yerlerinde çalışanların çoğu hareketsiz yaşam tarzını benimsemeye başlamıştır. Hareketsiz yaşam tarzının masa başı çalışanlarda, obezite başta olmak üzere, olumsuz birçok sağlık sorununa neden olduğu görülmektedir. Hareketsiz yaşam tarzı dışında psikolojik durumun da yeme tutumunu etkilediği belirtilmektedir. Bu nedenle bu çalışmanın amacı masa başı çalışanlarda emosyonel durum ve yeme tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir.
Yöntem: 186 idari personel ile yapılan bu çalışmada bireylerin beyana dayalı antropometrik ölçümleri, genel sağlık durumları, besin tüketim alışkanlıkları sorgulanmıştır. Bunların yanı sıra Depresyon Anksiyete Stres (DAS) Ölçeği kullanılarak katılımcıların emosyonel durumları; Yeme tutumu testi (YTT-40) kullanılarak katılımcıların yeme bozukluğu riskleri değerlendirilmiştir.
Bulgular: Katılımcıların %65,1'i evlidir ve yaş ortalaması 34,05±7,52 olarak bulunmuştur. Bireylerin DAS puanları incelediğinde %58,1’inin depresyon, %42,5’inin anksiyete ve %66,1’inin de stresi normal derecede yaşadığı görülmüştür. Kadınların ve bekârların depresyon ve stres puanları anlamlı olarak daha yüksektir. Bekârlarda ayrıca anksiyete puanları da daha yüksek bulunmuştur. Karbonhidrat ağırlıklı beslenmeyi tercih eden bireylerin depresyon puanlarının protein ağırlıklı/bol posalı/bol yağlı/dengeli beslenenlere göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır. YTT puanı ≥30 olan bireylerin depresyon, anksiyete, stres puanlarının da daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Sonuç: Masa başı çalışanlarda sağlıksız yeme davranışları, düzensiz beslenme ve öğün atlama alışkanlıkları; dengesiz ve yetersiz beslenmeye neden olmaktadır. Bu nedenle beslenme yetersizlikleri ve dengesizliğinin önlenebilmesi açısından, çalışan bireylerin iş stresi ve beslenme ile ilgili farkındalıklarının yükseltilmesi ve sağlıklı beslenme konularında danışmanlık hizmetlerinin sağlanması faydalı olacaktır.

Destekleyen Kurum

yok

Proje Numarası

yok

Kaynakça

  • 1. Küçük F, Düzenli Öztürk S, Şenol H, Özkeskin M. Ofis çalışanlarında çalışma postürü, kas iskelet sistemi rahatsızlıkları, bel ağrısına bağlı özürlülük düzeyi ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesinin incelenmesi, Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2018; 6 (2): 135-14.
  • 2. Hergenroeder A, Quinn TD, Perdomo SJ, Kline CE, & Gibbs B. Effect of a 6-month sedentary behavior reduction intervention on well-being and workplace health in desk workers with low back pain. Work. 2022; 71(4): 1145-1155.
  • 3. Figueiro MG, Steverson B, Heerwagen J, Kampschroer K, Hunter CM, Gonzales K,et al. The impact of daytime light exposures on sleep and mood in office workers. Sleep Health. 2017; 3(3): 204-215.
  • 4. Dėdelė A, Miškinytė A, Andrušaitytė S, & Bartkutė Ž. Perceived stress among different occupational groups and the interaction with sedentary behaviour. Int. J. Environ. Res. Public Health 2019: 16(23): 4595.
  • 5. Glympi A, Chasioti A, & Bälter K. (2020). Dietary interventions to promote healthy eating among office workers: a literature review. Nutrients. 2020; 12(12): 3754.
  • 6. Tefera W, Shuremu M, Tadelle A, Abdissa D, Banjaw Z. Magnitude of central obesity and associated factors among adults working in government offices in Bedele town, Buno Bedele zone, Southwest Ethiopia. SAGE Open Medicine. 2022; 10: 20503121221105993.
  • 7. Thomson JL, Goodman MH, Landry AS, Donoghue A, Chandler A, Bilderback R. Feasibility of online nutrition education in the workplace: working toward healthy lifestyles. J Nutr Educ and Behav 2018; 50(9): 868-875.
  • 8. Kemp E, Bui M, Grier S. When food is more than nutrition: Understanding emotional eating and overconsumption. Journal of Consumer Behaviour. 2013; 12(3): 204-213.
  • 9. Lovibond PF, & Lovibond SH. The structure of negative emotional states: comparison of the depression anxiety stress scales (DASS) with the beck depression and anxiety ınventories. Behaviour Research and Therapy 1995; 33(3): 335-343.
  • 10. Akin A, Çetin B. The Depression Anxiety and Stress Scale (DASS): The study of validity and reliability. Kuram ve Uygulamada Egitim Bilimleri. 2007; 7(1): 260.
  • 11. Garner DM, Garfinkel PE. The Eating Attitudes Test: An index of the symptoms of anorexia nervosa. Psychological Medicine. 1979; 9(2): 273-279.
  • 12. Savaşır I, Erol N. Yeme tutumu testi: Anoreksiya nevroza belirtileri indeksi. Psikoloji Dergisi. 1989; 7(23): 19-25.
  • 13. Yılmaz M, Boylu M. Masa başı çalışanlarda kardiyovasküler hastalık risk faktörleri bilgi düzeyleri ve davranış durumları. Hemşirelikte Eğitim ve Araştirma Dergisi. 2016;13 (1): 27-34.
  • 14. Erdoğan M, Certel Z, Güvenç A. Masa başi çalişanlarda fiziksel aktivite düzeyi: obezite ve diğer özelliklere göre incelenmesi (Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Örneği). Spor Hekimliği Dergisi. 2011; 46 (3): 97-107. 15. İstatistikleri Tİ. Türkiye İstatistik Kurumu. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Hanehalki-Isgucu-Istatistikleri-Subat-2020-10817. Yayınlanma tarihi: 15 Mayıs 2012. Erişim Tarihi: 04.04.2023.
  • 16. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Beslenme Rehberi, TÜBER, TC. Sağlık Bakanlığı Yayın No:1031, Ankara 2015: 26-28.
  • 17. Khabazkhoob M, Emamian MH, Hashemi H, Shariati M, & Fotouhi A. Prevalence of overweight and obesity in the middle-age population: A priority for the health system. Iran J Public Health 2017; 46(6) : 827.
  • 18. Kwon J, Park J-W, Park J-S, Kim S, Choi H, Lim S. The relationship between night work and involuntary weight change: data from the fifth Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES 2010–2012). AOEM 2016; 28(1):1-13.
  • 19. Toprak K. Bir Medya Kurumunda Çalışanlarda Beslenme ve İş Stres Durumlarının Değerlendirilmesi [yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara; 2017; 27-29
  • 20. Bloemer ACA & Garcia RWD. Influence of emotions evoked by life events on food choice. Eat Weight Disord 2018; 23(1): 45-53.
  • 21. Van Strien T, Konttinen H, Homberg JR, Engels RC & Winkens LH. Emotional eating as a mediator between depression and weight gain. Appetite 2016;100: 216-224.
  • 22. Parker K., Funk C. Gender discrimination comes in many forms for today’s working women. Pew Research Center. 2017. https://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/12/14/gender-discrimination-comes-in-many-forms-for-todays-working-women/
  • 23. TÜİK “Zaman Kullanım Araştırması, 2014-2015” Haber Bülteni Sayı: 18627, Tarih: 4 Aralık 2015.
  • 24. Özdemir GS. Duygusal yemenin depresyon, anksiyete ve stres belirtileri ile olan ilişkisi [yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Ankara; 2015; 42-43.
  • 25. Suzuki A, Akamatsu R. Sex differences in relationship between stress responses and lifestyle in Japanese workers. Saf Health Work 2014; 5: 32-38.
  • 26. Hoboubi N, Choobineh A, Ghanavati FK, Keshavarzi S & Hosseini AA. The impact of job stress and job satisfaction on workforce productivity in an Iranian petrochemical industry. Saf Health Work 2017; 8(1): 67-71.
  • 27. Ortega A, Abdullah H, Ahmad N, Ibrahim R. Stress indicators and eating habits among working Malaysan women. Asian Social Science 2013; 9(7): 12-17.
  • 28. Epidemiology of posttraumatic stress disorder: prevalence, correlates and consequences. Current opinion in psychiatry 2015; 28(4): 307.
  • 29. Cheung T, & Yip PS. Depression, anxiety and symptoms of stress among Hong Kong nurses: a cross-sectional study. IJERPH 2015; 12(9): 11072-11100.
  • 30. Kranjac AW, Nie J, Trevisan M, & Freudenheim JL. Depression and body mass index, differences by education: evidence from a population-based study of adult women in the US Buffalo-Niagara region. Obesity Research & Clinical Practice 2017; 11(1): 63-71.
  • 31. Lu Q, Tao F, Hou F, Zhang Z & Ren LL. Emotion regulation, emotional eating and the energy-rich dietary pattern. A population-based study in Chinese adolescents. Appetite 2016; 99: 149-156.
  • 32. Singh B, Saini G, Vyas M, Verma S, Thakur S. Optimized chronomodulated dual release bilayer tablets of fexofenadine and montelukast: quality by design, development, and in vitro evaluation. Future Journal of Pharmaceutical Sciences 2019; 5:1-20.
  • 33. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi; 2004. syf:113-115. Ankara.
  • 34. Diggins A, Woods-Giscombe C, Waters S. The association of perceived stress, contextualized stress, and emotional eating with body mass index in college-aged Black women. Eating Behaviors 2015; 19:188-192.
  • 35. Lemmens SG, Rutters F, Born JM, & Westerterp-Plantenga. Stress augments food ‘wanting’and energy intake in visceral overweight subjects in the absence of hunger. Physiology & Behavior 2011; 103(2): 157-163.

Evaluatıon of Emotıonal Status and Eatıng Attıtudes among Whıte-Collar Workers

Yıl 2023, Cilt: 17 Sayı: 4 - Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care, 497 - 504, 19.12.2023
https://doi.org/10.21763/tjfmpc.1286173

Öz

Introduction: Nowadays, with the development of digital technologies, most of the employees in the workplace have started to adopt a sedentary lifestyle. It is seen that sedentary lifestyle causes many negative health problems, especially obesity, among white-collar workers. It is stated that apart from the sedentary lifestyle, the psychological state also affects the eating attitude. Therefore, the aim of this study is to examine the relationship between emotional state and eating attitude among white-collar workers.
Methods: In this study, which was conducted with 186 administrative personnel, anthropometric measurements, general health status, and food consumption habits of individuals were questioned. In addition to these, their emotional states were by using the Depression Anxiety Stress (DAS) Scale; Eating disorder risks were evaluated using the eating attitude test (YTT-40).
Results: 65.1% of the participants were married and the mean age was found to be 34.05±7.52. When the DAS scores of the individuals were examined, it was seen that 58.1% experienced depression, 42.5% anxiety, and 66.1% stress at a normal level. Depression and stress scores of women and singles are significantly higher. Singles also had higher anxiety scores. Depression scores of individuals who preferred a carbohydrate-heavy diet were found to be significantly higher than those who had a protein-rich/high-fiber/high-fat/balanced diet. Individuals with EAT scores≥30 were also found to have higher depression, anxiety, and stress scores.
Conclusion: Unhealthy eating behaviors, irregular eating habits and skipping meals in desk workers cause unbalanced and inadequate nutrition. For this reason, in order to prevent nutritional deficiencies and imbalances, it will be beneficial to increase the awareness of working individuals about work stress and nutrition and to provide consultancy services on healthy nutrition.

Proje Numarası

yok

Kaynakça

  • 1. Küçük F, Düzenli Öztürk S, Şenol H, Özkeskin M. Ofis çalışanlarında çalışma postürü, kas iskelet sistemi rahatsızlıkları, bel ağrısına bağlı özürlülük düzeyi ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesinin incelenmesi, Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi. 2018; 6 (2): 135-14.
  • 2. Hergenroeder A, Quinn TD, Perdomo SJ, Kline CE, & Gibbs B. Effect of a 6-month sedentary behavior reduction intervention on well-being and workplace health in desk workers with low back pain. Work. 2022; 71(4): 1145-1155.
  • 3. Figueiro MG, Steverson B, Heerwagen J, Kampschroer K, Hunter CM, Gonzales K,et al. The impact of daytime light exposures on sleep and mood in office workers. Sleep Health. 2017; 3(3): 204-215.
  • 4. Dėdelė A, Miškinytė A, Andrušaitytė S, & Bartkutė Ž. Perceived stress among different occupational groups and the interaction with sedentary behaviour. Int. J. Environ. Res. Public Health 2019: 16(23): 4595.
  • 5. Glympi A, Chasioti A, & Bälter K. (2020). Dietary interventions to promote healthy eating among office workers: a literature review. Nutrients. 2020; 12(12): 3754.
  • 6. Tefera W, Shuremu M, Tadelle A, Abdissa D, Banjaw Z. Magnitude of central obesity and associated factors among adults working in government offices in Bedele town, Buno Bedele zone, Southwest Ethiopia. SAGE Open Medicine. 2022; 10: 20503121221105993.
  • 7. Thomson JL, Goodman MH, Landry AS, Donoghue A, Chandler A, Bilderback R. Feasibility of online nutrition education in the workplace: working toward healthy lifestyles. J Nutr Educ and Behav 2018; 50(9): 868-875.
  • 8. Kemp E, Bui M, Grier S. When food is more than nutrition: Understanding emotional eating and overconsumption. Journal of Consumer Behaviour. 2013; 12(3): 204-213.
  • 9. Lovibond PF, & Lovibond SH. The structure of negative emotional states: comparison of the depression anxiety stress scales (DASS) with the beck depression and anxiety ınventories. Behaviour Research and Therapy 1995; 33(3): 335-343.
  • 10. Akin A, Çetin B. The Depression Anxiety and Stress Scale (DASS): The study of validity and reliability. Kuram ve Uygulamada Egitim Bilimleri. 2007; 7(1): 260.
  • 11. Garner DM, Garfinkel PE. The Eating Attitudes Test: An index of the symptoms of anorexia nervosa. Psychological Medicine. 1979; 9(2): 273-279.
  • 12. Savaşır I, Erol N. Yeme tutumu testi: Anoreksiya nevroza belirtileri indeksi. Psikoloji Dergisi. 1989; 7(23): 19-25.
  • 13. Yılmaz M, Boylu M. Masa başı çalışanlarda kardiyovasküler hastalık risk faktörleri bilgi düzeyleri ve davranış durumları. Hemşirelikte Eğitim ve Araştirma Dergisi. 2016;13 (1): 27-34.
  • 14. Erdoğan M, Certel Z, Güvenç A. Masa başi çalişanlarda fiziksel aktivite düzeyi: obezite ve diğer özelliklere göre incelenmesi (Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Örneği). Spor Hekimliği Dergisi. 2011; 46 (3): 97-107. 15. İstatistikleri Tİ. Türkiye İstatistik Kurumu. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Hanehalki-Isgucu-Istatistikleri-Subat-2020-10817. Yayınlanma tarihi: 15 Mayıs 2012. Erişim Tarihi: 04.04.2023.
  • 16. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Beslenme Rehberi, TÜBER, TC. Sağlık Bakanlığı Yayın No:1031, Ankara 2015: 26-28.
  • 17. Khabazkhoob M, Emamian MH, Hashemi H, Shariati M, & Fotouhi A. Prevalence of overweight and obesity in the middle-age population: A priority for the health system. Iran J Public Health 2017; 46(6) : 827.
  • 18. Kwon J, Park J-W, Park J-S, Kim S, Choi H, Lim S. The relationship between night work and involuntary weight change: data from the fifth Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES 2010–2012). AOEM 2016; 28(1):1-13.
  • 19. Toprak K. Bir Medya Kurumunda Çalışanlarda Beslenme ve İş Stres Durumlarının Değerlendirilmesi [yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara; 2017; 27-29
  • 20. Bloemer ACA & Garcia RWD. Influence of emotions evoked by life events on food choice. Eat Weight Disord 2018; 23(1): 45-53.
  • 21. Van Strien T, Konttinen H, Homberg JR, Engels RC & Winkens LH. Emotional eating as a mediator between depression and weight gain. Appetite 2016;100: 216-224.
  • 22. Parker K., Funk C. Gender discrimination comes in many forms for today’s working women. Pew Research Center. 2017. https://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/12/14/gender-discrimination-comes-in-many-forms-for-todays-working-women/
  • 23. TÜİK “Zaman Kullanım Araştırması, 2014-2015” Haber Bülteni Sayı: 18627, Tarih: 4 Aralık 2015.
  • 24. Özdemir GS. Duygusal yemenin depresyon, anksiyete ve stres belirtileri ile olan ilişkisi [yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Ankara; 2015; 42-43.
  • 25. Suzuki A, Akamatsu R. Sex differences in relationship between stress responses and lifestyle in Japanese workers. Saf Health Work 2014; 5: 32-38.
  • 26. Hoboubi N, Choobineh A, Ghanavati FK, Keshavarzi S & Hosseini AA. The impact of job stress and job satisfaction on workforce productivity in an Iranian petrochemical industry. Saf Health Work 2017; 8(1): 67-71.
  • 27. Ortega A, Abdullah H, Ahmad N, Ibrahim R. Stress indicators and eating habits among working Malaysan women. Asian Social Science 2013; 9(7): 12-17.
  • 28. Epidemiology of posttraumatic stress disorder: prevalence, correlates and consequences. Current opinion in psychiatry 2015; 28(4): 307.
  • 29. Cheung T, & Yip PS. Depression, anxiety and symptoms of stress among Hong Kong nurses: a cross-sectional study. IJERPH 2015; 12(9): 11072-11100.
  • 30. Kranjac AW, Nie J, Trevisan M, & Freudenheim JL. Depression and body mass index, differences by education: evidence from a population-based study of adult women in the US Buffalo-Niagara region. Obesity Research & Clinical Practice 2017; 11(1): 63-71.
  • 31. Lu Q, Tao F, Hou F, Zhang Z & Ren LL. Emotion regulation, emotional eating and the energy-rich dietary pattern. A population-based study in Chinese adolescents. Appetite 2016; 99: 149-156.
  • 32. Singh B, Saini G, Vyas M, Verma S, Thakur S. Optimized chronomodulated dual release bilayer tablets of fexofenadine and montelukast: quality by design, development, and in vitro evaluation. Future Journal of Pharmaceutical Sciences 2019; 5:1-20.
  • 33. Baysal A. Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi; 2004. syf:113-115. Ankara.
  • 34. Diggins A, Woods-Giscombe C, Waters S. The association of perceived stress, contextualized stress, and emotional eating with body mass index in college-aged Black women. Eating Behaviors 2015; 19:188-192.
  • 35. Lemmens SG, Rutters F, Born JM, & Westerterp-Plantenga. Stress augments food ‘wanting’and energy intake in visceral overweight subjects in the absence of hunger. Physiology & Behavior 2011; 103(2): 157-163.
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Aile Hekimliği
Bölüm Orijinal Makaleler
Yazarlar

Saliha Yurtçiçek Eren 0000-0002-3303-7526

Gözde Çalışkan Akımal 0000-0001-8026-3422

Neşe Özdemir 0000-0001-9161-3168

Proje Numarası yok
Erken Görünüm Tarihi 10 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 19 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 20 Nisan 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 17 Sayı: 4 - Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care

Kaynak Göster

Vancouver Yurtçiçek Eren S, Çalışkan Akımal G, Özdemir N. Masa Başı Çalışanlarında Emosyonel Durum ve Yeme Tutumunun Değerlendirilmesi. TJFMPC. 2023;17(4):497-504.

Sağlığın ve birinci basamak bakımın anlaşılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunacak yeni bilgilere sahip yazarların İngilizce veya Türkçe makaleleri memnuniyetle karşılanmaktadır.