Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Üreticilerin İyi Tarım Uygulamalarına Yaklaşımı ve Uygulamaların Benimsenmesini Etkileyen Faktörler: Mersin İli Örneği

Yıl 2021, Cilt: 8 Sayı: 3, 759 - 771, 26.07.2021
https://doi.org/10.30910/turkjans.872363

Öz

Bu çalışmada, Mersin ilinde iyi tarım uygulaması yapan ve yapmayan üreticilerin sosyo ekonomik yapısı ortaya konulmuş olup, üreticilerin iyi tarım uygulamalarına yaklaşımları değerlendirilmiştir. Çalışmada ayrıca iyi tarım uygulama durumunu etkileyen faktörler de belirlenmiştir. Veriler, 2014 yılında iyi tarım uygulayan 26 adet portakal, 35 adet limon ve 28 adet mandarin üreticisinden elde edilmiş olup, aynı sayıda iyi tarım uygulaması yapmayan üretici ile de anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde ortalama, standart sapma, yüzde hesapları gibi temel tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmıştır. Elde edilen sürekli veriler t testine, kesikli veriler ise ki kare testine tabi tutularak iyi tarım uygulayan ve uygulamayan üreticiler arasında farklılık olup olmadığı tespit edilmiştir. Çiftçilerin iyi tarım uygulaması eğilimleri ikili lojistik regresyon analizi kullanılarak belirlenmiştir. Üreticilerin yaşlarının, traktör sayılarının, tarımsal gelirlerinin, yeniliklere karşı tutumlarının ve örtü altı yetiştiriciliği yapma durumlarının iyi tarım uygulama durumunu pozitif yönde etkilediği, tarımsal deneyimlerinin ve işledikleri arazi büyüklüğünün ise negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Üreticilere göre iyi tarım uygulamasının yaygınlaştırılması için iyi tarım uygulamaları ile ilgili teknik eğitimler verilmesi ve sağlanan desteklemelerin artırılması önem arz etmektedir.

Destekleyen Kurum

TAGEM

Proje Numarası

TAGEM/TEAD/12/A15/P02/014

Kaynakça

  • Akkoyun, M. 2019. Biber Üreticilerinin İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Farkındalık Düzeylerinin Belirlenmesi: Şanlıurfa İli Örneği. Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa.
  • Alemdar, Ö., Akkurt, M. ve Ataseven, Y. 2019. Bağcılıkta iyi tarım uygulamaları hakkında üreticilerin bilgi düzeyinin incelenmesi: Manisa İli, Salihli İlçesi araştırması. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(1): 151-159.
  • Anonim. 2017. Gıda Güvenliği Raporu. Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Ar-Ge Şubesi.
  • Anonim. 2020. https://www.tarimorman.gov.tr/Konular/Bitkisel-Uretim/Iyi-Tarim-Uygulamalari/Istatistikler (Erişim tarihi, 20.01.2020).
  • Ataseven, Y.Z. 2011. Türkiye'de İyi Tarım Uygulamaları. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü. TEPGE Bakış. Aralık 2011/ ISSN: 1303-8346/Nüsha 8.
  • Aydın, B., Özkan, E., Aktürk, D., Kiracı, M.A. ve Hurma, H. 2015. Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve Çanakkale illerinde üreticilerin iyi tarım uygulamalarına yaklaşımı. Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dergisi, 1(2): 28-41.
  • Aydın Eryılmaz, G. ve Kılıç, O. 2018. Türkiye’de sürdürülebilir tarım ve iyi tarım uygulamaları. KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 21(4): 624-631.
  • Doğan, B. ve İkikat Tümer, E. 2019. Çiftçilerin iyi tarım uygulamalarına katılma istekliliklerini etkileyen değişkenler: Kahramanmaraş İli örneği. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 29(4): 611-617.
  • Hasdemir, M. 2011. Kiraz Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamalarının Benimsenmesini Etkileyen Faktörlerin Analizi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Ankara.
  • Hoang, G.H. 2020. Adoption of Good agricultural practices by cattle farmers in the Binh Dinh Province of Vietnam. Journal of Agricultural Extension, 24(4): 151-160.
  • Joshi, A., Kalauni, D. ve Tiwari, U. 2019. Determinants of awareness of good agricultural practices (GAP) among banana growers in Chitwan, Nepal. Journal of Agriculture and Food Research, 1(2019): 100010
  • Karabat, S. ve Aydın, B. 2017. Producers’ approaches about good agricultural practices in Manisa and İzmir. Bio Web of Conferences, 9: 1-3.
  • Karagkiozi, P., Oxouzi, E. ve Papanagiotou, E. 2019. Good agricultural practices in protected areas: which factors affecting the implementation?. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 7(5): 714-718.
  • Laosutsan, P., Shivakoti, G.P. ve Soni, P. 2019. Factors influencing the adoption of good agricultural practices and export decision of Thailand’s vegetable farmers. International Journal of the Commons, 13(2): 867-880.
  • Menard, S. 2002. Applied Logistic Regression Analysis. Second Edition, Sage Publications, California.
  • Morgan, S. P. ve Teachman, J. D. 1988. Logistic regression: description, examples, and comparisons. Journal of Marriage and Family, 50: 929-936.
  • Oo, S.P. ve Usami, K. 2020. Farmers’ perception of good agricultural practices in rice production in Myanmar: A case study of Myaungmya District, Ayeyarwady Region. Agriculture, 10: 249. https://doi.org/10.3390/agriculture10070249
  • Özdamar, K. 2004. Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi 1, Kaan Kitabevi, Eskişehir.
  • Özercan, E. 2012. İzmir İli Süs Bitkileri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları Potansiyelinin Değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, İzmir.
  • Polat, K. 2017. Ramsar Alanlarda İklim Değişikliği İle Mücadele ve Uyum Açısından İyi Tarım Uygulamalarının Rolü: Göksu Deltası Örneği. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.
  • Sayın, B., Çelikyurt, M.A., Kuzgun, M. ve Aydın, B. 2015. Antalya ilinde örtü altı yetiştiriciliği yapan üreticilerin iyi tarım uygulamalarına yaklaşımı. Derim, 32(2): 171-186.
  • Shofi, A.S., Agustina, T. ve Subekti, S. 2019. Application of good agriculture practices (GAP) in organic brown rice farming. Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian, 12(1): 56-69.
  • Sitorus, R., Harianto, H., Suharno, S. ve Syaukat, Y. 2020. The application of good agricultural practices of white pepper and factors affecting farmer participation. Agriekonomika, 9(2): 129-139.
  • Söyler, O. ve Atlı, H.F. 2018. A research on the determination of contributions of good agricultural practices at citrus production on agricultural enterprises from the points of technology and economy. Journal of Tekirdağ Agricultural Faculty, 15(02): 87-94.
  • Sriwaranun, Y. ve Paku-Thai, W. 2019. The adoption of good agricultural practices for chilli farming in Thailand. Acta Horticulturae, 1258 183-188.
  • Tüccar, M. 2020. Fındık Üretiminde İyi Tarım Uygulamaları Sakarya İli, Kocaali İlçesi Örneği. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Bursa.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Osman Uysal 0000-0002-9010-2988

Başak Aydın 0000-0002-5047-7654

O. Sedat Subaşı 0000-0002-6507-1980

Erkan Aktaş 0000-0002-7068-2807

Proje Numarası TAGEM/TEAD/12/A15/P02/014
Yayımlanma Tarihi 26 Temmuz 2021
Gönderilme Tarihi 1 Şubat 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Uysal, O., Aydın, B., Subaşı, O. S., Aktaş, E. (2021). Üreticilerin İyi Tarım Uygulamalarına Yaklaşımı ve Uygulamaların Benimsenmesini Etkileyen Faktörler: Mersin İli Örneği. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(3), 759-771. https://doi.org/10.30910/turkjans.872363