Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kuluçkalık Yumurtaların Değişik Oranlarda Tuz Çözeltisi ile Muamele Edilerek Depolanmasının Kuluçka Sonuçlarına Etkisi

Yıl 2022, Cilt: 6 Sayı: 2, 126 - 133, 29.12.2022
https://doi.org/10.47137/usufedbid.1184635

Öz

Araştırma değişik oranlarda kullanılan tuz çözeltisinin kuluçkalık yumurtaları on gün süreyle depolanmasının kuluçka özellikleri üzerine etkisini belirlemek üzere yürütülmüştür. Bu amaçla 38 haftalık yaştaki Ross PM 308 damızlık sürüden elde edilen 720 adet kuluçkalık yumurta kullanılmıştır. Yumurtalar ilk gün kontrol, %3 ve %5 oranlarında hazırlanan tuz çözeltisi ile dezenfekte edilmiştir. Daha sonra 10-15 0C sıcaklık ve yaklaşık %80 nem içeren depoda 10 süreyle muhafaza edilmiştir. Soğuk hava deposundan alınan yumurtalar kuluçka makinelerine nakledilerek kuluçka özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada üzerinde durulan döllülük oranı, kuluçka randımanı, çıkış gücü, erken, orta ve geç dönem embriyo ölümleri, ıskarta civciv oranı, malformasyon oranı, malpozisyon oranı ve civciv kalitesi özellikleri üzerine tuz çözeltilerinin önemli bir etkisinin bulunmadığı belirlenmiştir (P>0,05).
Tuz çözeltilerinin araştırmada kontrol grubu olarak kullanılan kontrol (% 40 Benzalkonyum klorür, %0,05 Trihydrooxidoboron, %15 Karbamikasidmonoamid ve %2 Gluteraltehid içeren dezenfektan) ile benzer etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç olarak, tuzun kuluçkalık yumurtalarda dezenfeksiyon olarak kullanılabileceği değerlendirilmekte olup, net sonuçlar elde edilmesi için yüksek oranlarda tuz çözeltisi kullanılarak yeni araştırmaların yapılmasının gerekli olduğu kanaatine varılmıştır.

Destekleyen Kurum

-

Proje Numarası

-

Teşekkür

-

Kaynakça

  • 1.Anonim. Tuz. https://tr.wikipedia.org/wiki/Tuz, 2022/a: (Erişim tarihi: 29-04-2022).
  • 2.Anonim. Dezenfektan olarak tuzu kullanabilirmisiniz? https://www.koyuncutuz.com/kutuphane/dezenfektan-olarak-tuzu-kullanabilir-misiniz, 2022/b: (Erişim tarihi:30-04-2022)
  • 3.Aygun, A., Sert, D.,& Çopur, G. Effects of propolis on eggshell microbial activity, hatchability, and chick performance in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) eggs.. Poultry Science Journal, 2012:91(10):1018-1025.
  • 4.Aygun, A.,& Sert, D. Effects of prestorage application of propolis and storage time on eggshell microbial activity, hatchability, and chick performance in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) eggs. Poultry Science Journal,2013: 92(112):3330-3337
  • 5.Baylan, M., Bulancak, A., & Çopur Akpınar G., Canoğulları, S. Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler. Ç.Ü.Z.F. Dergisi, 2015:30 (20) : 25-32.
  • 6.Benli, M.,& Yiğit, N. Ülkemizde yaygın kullanımı olan kekik(Thymus vulgaris) bitkisinin antimikrobiyal aktivesi. Orlab On-line Mikrobiyoloji Dergisi, 2005: 3:1-8.
  • 7.Boerjan, M. Chick vitality and uniformity. International Hatchery Practice,2006: 20: 7-8.
  • 8.Chung, H.,Kim, H., Myeong , D., Kim , S., & Choe, N.H. Effect of chlorine dioxide gas application to egg surface: microbial reduction effect, quality of eggs, and hatchability. Korean J. Food Sci. An. 2018 June 38(3):487-497.
  • 9.Çopur, G., Arslan, M., Duru, M ., Mikail , B., Sibel, & C., Aksan, E. Use of oregano (Origanum onites L.) essential oil as hatching egg disinfectant . African Journal of Biotechnology Vol. 2010:8 (17): 2531-2538.
  • 10.Demirözü, K. Tavukçulukta temizlik ve dezenfeksiyon, 325-333, VI. Hayvancılık Sempozyumu 95. Tavuk Yetiştiriciliği ve Hastalıkları, Konya, 1995.
  • 11.Durmuş İ. determining effects of use of various disinfecting materials on hatching results and total bacterial count. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances,2012: 7(8): 739-744.
  • 12.Koç, S. Bıldırcın yumurtalarına ozon uygulamasının yumurta kabuk mikrobiyal yükü, çıkış gücü ve civciv performansına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Konya, 2015.
  • 12.Shahein, E.H.A.,& Sedeek E.K. Role of Spreying Hatching Eggs with natural disinfectants on hatching characteristics and eggshell bacterial counts. Egyptian Poultry Science Journal 2014:(34):213-230.
  • 13.Şengül, A. Damızlık Bıldırcın yumurtalarının Farklı Dezenfektanlarla Dezenfeksiyonunun kuluçka Sonuçları ve Çıkış Sonrası 2 Haftalık Besi Performansına Etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013.
  • 14.Toroğlu, S.,& Çenet, M. 2006. Tedavi amaçlı kullanılan bazı bitkilerin kullanım alanları ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi için kullanılan metodlar. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 2006:9: 12-20.
  • 15.Türker, İ ., İbas , T., & Ertürk , Ö . Kuluçkalık yumurtaların değişik oranlarda propolis ile dezenfekte edilmesinin kuluçka sonuçları ve toplam bakteri sayısı üzerine etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 2018:7(1):67-74 .

The Effect of Storing Hatching Eggs Treated with Different Levels of Salt Solution on Incubation Results

Yıl 2022, Cilt: 6 Sayı: 2, 126 - 133, 29.12.2022
https://doi.org/10.47137/usufedbid.1184635

Öz

The research was carried out to determine the effect of storing the hatching eggs for ten days of salt solution used at different rates on hatchability traits. For this purpose, 720 hatching eggs obtained from 38 weeks old Ross PM 308 breeding flock were used. On the first day, the eggs were disinfected with control, 3% and 5% salt solution. Then, it was stored for 10 periods in containing 10-15 0C temperature and approximately 80% humidity. Eggs taken from cold storage were transferred to incubators and hatching characteristics were determined. It was determined that salt solutions did not have a significant effect on fertility rate, hatchability, hatchability of fertile eggs, early, middle and late embryo mortality, discarded chick rate, malformation rate, malposition rate and chick quality characteristics (P>0.05).
It was determined that the salt solutions had a similar effect with the control (40% Benzalkonium chloride, 0.05% Trihydrooxidoboron, 15% Carbamic acid monoamide and 2% Gluteraltehid containing disinfectant) used as the control group in the study.
As a result, it is evaluated that salt can be used as a disinfection in hatching eggs, and it has been concluded that new researches are necessary by using high ratios of salt solution in order to obtain clear results.

Proje Numarası

-

Kaynakça

  • 1.Anonim. Tuz. https://tr.wikipedia.org/wiki/Tuz, 2022/a: (Erişim tarihi: 29-04-2022).
  • 2.Anonim. Dezenfektan olarak tuzu kullanabilirmisiniz? https://www.koyuncutuz.com/kutuphane/dezenfektan-olarak-tuzu-kullanabilir-misiniz, 2022/b: (Erişim tarihi:30-04-2022)
  • 3.Aygun, A., Sert, D.,& Çopur, G. Effects of propolis on eggshell microbial activity, hatchability, and chick performance in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) eggs.. Poultry Science Journal, 2012:91(10):1018-1025.
  • 4.Aygun, A.,& Sert, D. Effects of prestorage application of propolis and storage time on eggshell microbial activity, hatchability, and chick performance in Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) eggs. Poultry Science Journal,2013: 92(112):3330-3337
  • 5.Baylan, M., Bulancak, A., & Çopur Akpınar G., Canoğulları, S. Kuluçkalık Yumurtaların Dezenfeksiyonunda Kullanılan Doğal Ürünler. Ç.Ü.Z.F. Dergisi, 2015:30 (20) : 25-32.
  • 6.Benli, M.,& Yiğit, N. Ülkemizde yaygın kullanımı olan kekik(Thymus vulgaris) bitkisinin antimikrobiyal aktivesi. Orlab On-line Mikrobiyoloji Dergisi, 2005: 3:1-8.
  • 7.Boerjan, M. Chick vitality and uniformity. International Hatchery Practice,2006: 20: 7-8.
  • 8.Chung, H.,Kim, H., Myeong , D., Kim , S., & Choe, N.H. Effect of chlorine dioxide gas application to egg surface: microbial reduction effect, quality of eggs, and hatchability. Korean J. Food Sci. An. 2018 June 38(3):487-497.
  • 9.Çopur, G., Arslan, M., Duru, M ., Mikail , B., Sibel, & C., Aksan, E. Use of oregano (Origanum onites L.) essential oil as hatching egg disinfectant . African Journal of Biotechnology Vol. 2010:8 (17): 2531-2538.
  • 10.Demirözü, K. Tavukçulukta temizlik ve dezenfeksiyon, 325-333, VI. Hayvancılık Sempozyumu 95. Tavuk Yetiştiriciliği ve Hastalıkları, Konya, 1995.
  • 11.Durmuş İ. determining effects of use of various disinfecting materials on hatching results and total bacterial count. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances,2012: 7(8): 739-744.
  • 12.Koç, S. Bıldırcın yumurtalarına ozon uygulamasının yumurta kabuk mikrobiyal yükü, çıkış gücü ve civciv performansına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Konya, 2015.
  • 12.Shahein, E.H.A.,& Sedeek E.K. Role of Spreying Hatching Eggs with natural disinfectants on hatching characteristics and eggshell bacterial counts. Egyptian Poultry Science Journal 2014:(34):213-230.
  • 13.Şengül, A. Damızlık Bıldırcın yumurtalarının Farklı Dezenfektanlarla Dezenfeksiyonunun kuluçka Sonuçları ve Çıkış Sonrası 2 Haftalık Besi Performansına Etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013.
  • 14.Toroğlu, S.,& Çenet, M. 2006. Tedavi amaçlı kullanılan bazı bitkilerin kullanım alanları ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi için kullanılan metodlar. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 2006:9: 12-20.
  • 15.Türker, İ ., İbas , T., & Ertürk , Ö . Kuluçkalık yumurtaların değişik oranlarda propolis ile dezenfekte edilmesinin kuluçka sonuçları ve toplam bakteri sayısı üzerine etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 2018:7(1):67-74 .
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İsmail Türker 0000-0003-3125-6810

Othman Fouad Farooq Bu kişi benim 0000-0003-0357-7764

Proje Numarası -
Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 5 Ekim 2022
Kabul Tarihi 2 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Türker, İ., & Farooq, O. F. (2022). Kuluçkalık Yumurtaların Değişik Oranlarda Tuz Çözeltisi ile Muamele Edilerek Depolanmasının Kuluçka Sonuçlarına Etkisi. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(2), 126-133. https://doi.org/10.47137/usufedbid.1184635
AMA Türker İ, Farooq OF. Kuluçkalık Yumurtaların Değişik Oranlarda Tuz Çözeltisi ile Muamele Edilerek Depolanmasının Kuluçka Sonuçlarına Etkisi. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. Aralık 2022;6(2):126-133. doi:10.47137/usufedbid.1184635
Chicago Türker, İsmail, ve Othman Fouad Farooq. “Kuluçkalık Yumurtaların Değişik Oranlarda Tuz Çözeltisi Ile Muamele Edilerek Depolanmasının Kuluçka Sonuçlarına Etkisi”. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi 6, sy. 2 (Aralık 2022): 126-33. https://doi.org/10.47137/usufedbid.1184635.
EndNote Türker İ, Farooq OF (01 Aralık 2022) Kuluçkalık Yumurtaların Değişik Oranlarda Tuz Çözeltisi ile Muamele Edilerek Depolanmasının Kuluçka Sonuçlarına Etkisi. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi 6 2 126–133.
IEEE İ. Türker ve O. F. Farooq, “Kuluçkalık Yumurtaların Değişik Oranlarda Tuz Çözeltisi ile Muamele Edilerek Depolanmasının Kuluçka Sonuçlarına Etkisi”, Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi, c. 6, sy. 2, ss. 126–133, 2022, doi: 10.47137/usufedbid.1184635.
ISNAD Türker, İsmail - Farooq, Othman Fouad. “Kuluçkalık Yumurtaların Değişik Oranlarda Tuz Çözeltisi Ile Muamele Edilerek Depolanmasının Kuluçka Sonuçlarına Etkisi”. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi 6/2 (Aralık 2022), 126-133. https://doi.org/10.47137/usufedbid.1184635.
JAMA Türker İ, Farooq OF. Kuluçkalık Yumurtaların Değişik Oranlarda Tuz Çözeltisi ile Muamele Edilerek Depolanmasının Kuluçka Sonuçlarına Etkisi. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2022;6:126–133.
MLA Türker, İsmail ve Othman Fouad Farooq. “Kuluçkalık Yumurtaların Değişik Oranlarda Tuz Çözeltisi Ile Muamele Edilerek Depolanmasının Kuluçka Sonuçlarına Etkisi”. Uşak Üniversitesi Fen Ve Doğa Bilimleri Dergisi, c. 6, sy. 2, 2022, ss. 126-33, doi:10.47137/usufedbid.1184635.
Vancouver Türker İ, Farooq OF. Kuluçkalık Yumurtaların Değişik Oranlarda Tuz Çözeltisi ile Muamele Edilerek Depolanmasının Kuluçka Sonuçlarına Etkisi. Uşak Üniversitesi Fen ve Doğa Bilimleri Dergisi. 2022;6(2):126-33.