Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Formaldehite maruz kalmış ratlarda böbrek dokusunda mast hücrelerinin dağılımı ve heterojenitesi

Yıl 2017, Cilt: 88 Sayı: 2, 26 - 37, 15.06.2017

Öz

Bu çalışmada, formaldehite maruz kalmış ratların böbrek dokusunda mast hücre sayısal dağılımı ve boyanma özellikleri ışık mikroskobik olarak incelenmiştir. Ratlara 15 günlük deney süresi boyunca gün aşırı olarak serum fizyolojik ile 37% oranında sulandırılmış 9 mg/kg dozundaki formaldehit intraperitoneal olarak uygulandı. Işık mikroskobik incelemeler için alınan doku parçaları %10 formol’de tespit edilip yıkandıktan sonra rutin histolojik doku takibi prosedürlerinden geçirilerek parafinde bloklandı. Hazırlanan bloklardan 30μ arayla 5μ kalınlığında 10’ar adet seri kesitler alınarak %0,5’lik toluidin blue ve alcian blue/ safranin O (AB/SO) kombine boya metodu ile boyandı. Seri kesitlerde mast hücrelerinin sayısal dağılımını belirlemek amacıyla hücre sayımları 100 kare oküler mikrometre ile

yapıldı. Yapılan incelemelerde formaldehit maruziyeti sonucu böbrekte mast hücrelerinin morfolojik olarak şekillerinde bir değişiklik olmadığı gözlenmiştir. Formaldehite maruz kalmış ve sağlıklı ratların böbrek dokularında toluidin blue ile metakromatik ve daha az miktarda ortokromatik boyanan mast hücreleri görülmüştür. Mast hücre sayısının normal böbrek dokusuna oranla formaldehite maruz kalmış rat böbrek dokusunda artış gösterdiği ve formaldehitin mast hücrelerinde degranülasyona neden olduğu belirlenmiştir. Kontrol ve deney gruplarında, çoğunlukla kırmızı renkte SO(+) mast hücreleri ve daha az olarak da soluk boyanan mavi renkte AB(+) mast hücreleri saptanmıştır.

Kaynakça

  • .

Heterogeneity and distribution of mast cells in renal tissues of rats exposed to formaldehyde

Yıl 2017, Cilt: 88 Sayı: 2, 26 - 37, 15.06.2017

Öz

In this study, numerical distribution and staining aspects of mast cells in renal tissues of rats exposed to formaldehyde were light microscopicallyexamined. During 15-day assay period, ratswere intraperitoneally applied every otherday with 9 mg/g doses of formaldehydediluted with physiological saline solution at37%. After aliquots of tissues collected for microscopic examinations had been identi ed and washed at 10% formol, they wereadopted routine histological tissue evaluationprocedures and blocked by para n. Byobtaining 10 each serial sections every other30μ at 5μ-thickness from prepared blocks, 0,5% toluidin blue and alcian blue/safranin O (AB/SO) were stained by combined stainingmethod. To identify numerical distribution of mast cells at serial sections, cells were counted by 100 square ocular micrometer. That the mast cells in renal did not morphologically change after formaldehyde exposure was observed at the examinations. Metachromatic and less quantities of orthochromatic stained mast cells with toluidin blue were observed at renal tissues of rats that are both healthy and exposed to formaldehyde. It is identified that the number of mast cells has an increase in renal tissue exposed to formaldehyde in proportion to normal renal tissue of rat. More often red SO(+) mast cells and less often pale-stained blue AB(+) mast cells were founded in control and experimental groups.

Kaynakça

  • .
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Tuğrul Ertuğrul

Gülay Çiftçi Bu kişi benim

Şerife Tütüncü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2017
Gönderilme Tarihi 16 Şubat 2017
Kabul Tarihi 22 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 88 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Ertuğrul T, Çiftçi G, Tütüncü Ş. Formaldehite maruz kalmış ratlarda böbrek dokusunda mast hücrelerinin dağılımı ve heterojenitesi. Vet Hekim Der Derg. 2017;88(2):26-37.

Veteriner Hekimler Derneği Dergisi açık erişimli bir dergi olup, derginin yayın modeli Budapeşte Erişim Girişimi (BOAI) bildirisine dayanmaktadır. Yayınlanan tüm içerik, çevrimiçi ve ücretsiz olarak sunulan Creative Commons CC BY-NC 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır. Yazarlar, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi'nde yayınlanan eserlerinin telif haklarını saklı tutarlar.


Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society