Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Ekim Yoğunluğunun Koçansız Şeker Mısırı Silajlarının Besleme Değeri, Silaj Kalite Özellikleri ve Besin Madde Verimi Üzerine Etkisi

Yıl 2016, Cilt: 30 Sayı: 1, 101 - 112, 01.07.2016

Öz

Bu araştırma, farklı ekim yoğunluğunda (5000, 6500, 8000 ve 9500 bitki/dekar) ekilen ve koçanları alındıktan sonra silolanan koçansız şeker mısırının (KŞMS)’nın (Zea mays L. saccharata Sturt.) besin maddeleri bileşimi, silaj fermantasyon ve mikrobiyolojik özellikleri ile in vitro gaz üretimi ve dekara besin madde verimi üzerine etkilerinin saptanması amacı ile yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan şeker mısırlar silolanmadan önce yaklaşık 1.5-2.0 cm boyutunda doğranmış ve silolanmıştır. Silaj örnekleri 90 günde açılmıştır. Şeker mısır silajı ekim yoğunluğu ham protein (HP),nötral deterjan fiber (NDF), asit deterjan fiber (ADF) ve suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK) düzeyini etkilemiş (P<0.01), diğer besin maddelerini ise etkilememiştir (P>0.05). Ekim yoğunluğu silajların, laktik asit (LA), asetik asit (AA), propiyonik asit (PA)ve etanol (EOL) üretimi ile laktik asit bakterisi (LAB) üretimini de etkilemiştir (P<0.01). Ekim yoğunluğu silajların in vitro gaz üretimi, sindirilebilir organik madde (SOM), metabolize edilebilir enerji (ME) düzeyini etkilemiştir (P<0.01). Diğer yandan ekim yoğunluğu, kuru ot verimi (KOV), ham protein verimi (HPV), sindirilebilir organik madde verimi (SOMV) ve metabolik enerji veriminde (MEV) önemli düzeyde etkilemiştir (P<0.01). Araştırma sonucunda, 8000 ve 9500 bitki/dekar ekim yoğunluğunda ekilen KŞMS’nın daha yüksek besleme değeri ve silaj kalitesi ile besin madde verimi elde edilebileceği saptanmıştır.

Kaynakça

  • AOAC. 1990. Official Methods of Analysis. Vol. I. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
  • Arıkan, B.A. 2010. Şeker mısırın ve at dişi mısırın koçanlı ve koçansız olarak soya fasulyesi ile değişik oranlarda karışımlarından yapılan silajların kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. (Basılmamış). Kahramanmaraş
  • Barker, S.B. and W.H. Summerson. 1941. The colorimetric determination of lactic acid in biological material. Journal of Biological Chemistry, 138: 535-554.
  • Bolsen, K.K., G. Ashbell, Z. Weinberg. 1996. Silage fermentation and silage additives-review. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 9(5): 483-493.
  • Cesurer, L. and A.C. Ülger. 1997. Taze koçan olarak değerlendirilen şeker mısırının silajlık bitki olarak üretime girmesi. Türkiye I. Silaj Kongresi, s. 255-260. Bursa
  • Cusicanqui, J.A. and J.G. Lauer. 1999. Plant density and hybrid influence on corn forage yield and quality. Agronomy Journal, 91: 911-915.
  • Darby, H.M. and J. G. Lauer. 2002. Planting date and hybrid influence on corn forage yield and quality. Agronomy Journal, 94: 281-289.
  • Dubois, M., K.A. Giles, J.K. Hamilton, P.A. Rebes and F. Smith. 1956. Colorimetric method for determination of sugars and related substances. Analytical Chemistry, 28: 350-356.
  • Filya, I., A. Karabulut and E. Sucu. 2006. The effect of Lactobacillus buchneri on the fermentation, aerobic stability and ruminal degradability of maize silage. Journal of Applied Microbiology, 101(6): 1216-1223.
  • Filya, I. and E. Sucu. 2010. The effects of lactic acid bacteria on the fermentation, aerobic stability and nutritive value of maize silage. Grass and Forage Science, 65(4): 446-455.
  • Filya, İ. 2001. Silaj Teknolojisi. Hakan Ofset, İzmir.
  • Fritz, V.A., G.W. Randall and C.J. Rosen. 2001. Characterization and utilization of nitrogen contained in sweet corn silage waste. Agronomy Journal, 93: 627-633.
  • Giskin, J. and Y. Etran. 1986. Planting date and foliar fertilization of corn grown for silage and grain under limited moisture. Argonomy Journal, 78: 475-476.
  • Graybill, J.S., W.J. Cox and D.J. Otis. 1991. Yield and quality of forage maize as influenced hybrid, planting date and plant density. Agronomy Journal, 83: 559-564.
  • İdikut, L., B.A. Arikan, M. Kaplan, I. Guven, A.I. Atalay and A. Kamalak. 2009. Potential nutritive value of sweet corn as a silage crop with or without corn ear. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8(1): 734-741.
  • İdikut, L., C. Cesur and S. Tosun. 2005. Şeker mısırda ekim zamanı ve yetiştirme tekniğinin hasıl verim ve bazı özelliklere etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi. Fen ve Mühendislik Dergisi, 8(4): 91-100.
  • İptaş, S. and A.A. Acar. 2003. Silajlık mısırda genotip ve sıra aralığının verim ve bazı agronomik özelliklere etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(3): 15-22.
  • Jaster, E.H., D.F. Bell and G.C. McCoy. 1983. Evaluation of sweet corn residues as roughage for dairy heifers. Journal of Dairy Science. 66(11): 2349-2355.
  • McDonald, P., A.R. Henderson and S.J.E. Heron. 1991. The biochemistry of silage. 2nd Edn., Chalcombe Publications, Marlow, Bucks, UK., ISBN-13: 9780948617225, p: 340.
  • Meeske, R. and H.M. Basson. 1998. The effect of a lactic acid bacterial inoculant on maize silage. Animal Feed Science and Technology, 70(3): 239-247.
  • Menke, K.H., L. Raab, A. Salewski, H. Steingass, D. Fritz and W. Schneider. 1979. The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor. The Journal of Agricultural Science, 93(1): 217-222.
  • Menke, K.H., Steingass, H. 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development, 28: 7-55.
  • Mustafa, A.F., F. Hassanat, R.R. Berthiaume. 2004. In situ forestomach and intestinal nutrient digestibilities of sweet corn residues. Animal Feed Science and Technology, 114(1-4): 287-293.
  • Öztürk, A., S. Bulut and E. Boran. 2008. Bitki sıklığının silajlık mısırda verim ve bazı agronomik karakterlere etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(2): 217-224.
  • Sanderson, M.A., R.M. Jones, J.C. Read and H. Lippke. 1995. Digestibility and lignocellulose composition of forage corn morphological components. Journal of Production Agriculture, 8(2): 169-174.
  • Saruhan, V. ve H.D. Şireli. 2005. Mısır (Zea mays L.) bitkisinde farklı azot dozları ve bitki sıklığının koçan, sap ve yaprak verimlerine etkisi üzerine bir araştırma. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2): 45-53.
  • Seale, D.R., G. Pahlow, S. F. Spoelstra, S. Lindgren, F. Dellaglio and J.F. Lowe. 1990. Methods for the Microbiological Analysis of Silage. Proceeding of The Eurobac Conference, 147, Uppsala.
  • Snedecor, G.W. and W. Cochran. 1976. Statistical methods. The Iowa State Univ. Pres Amer IA.
  • Sruamsiri, S., P. Silma and W. Srinuch. 2007. Agro-industrial by-products as roughage source for beef cattle: Chemical composition, nutrient digestibility and energy values of ensiled sweet corn cob and husk with different levels of Ipil-Ipil leaves. Maejo International Journal of Science and Technology, 01: 88-94.
  • Statistica. 1993. Statistica for Windows (Release 4.3) Sat Soft, Inc Tulsa OK.
  • Subedi, K.D., B.L. Ma and D.L. Smith. 2006. Response of a leafy and non-leafy maize hybrid to population densities and fertilizer nitrogen levels. Crop Science, 46(5): 1860-1869.
  • Turgut, İ. 2000. Bursa koşullarında yetiştirilen şeker mısırında (Zea mays saccharata Sturt.) bitki sıklığının ve azot dozlarının taze koçan verimi ile verim öğeleri üzerine etkisi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24: 341-347.
  • TÜİK, 2014. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist. (Erişim tarihi. 25.12.2014)
  • Van Soest, P.J., J.D. Robertson and B.A. Lewis. 1991. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597.
  • Widdicombe, W.D. and K.D. Thelen. 2002. Row width and plant density effect on corn forage hybrids. Agronomy Journal, 94: 326-330.
Yıl 2016, Cilt: 30 Sayı: 1, 101 - 112, 01.07.2016

Öz

Kaynakça

  • AOAC. 1990. Official Methods of Analysis. Vol. I. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
  • Arıkan, B.A. 2010. Şeker mısırın ve at dişi mısırın koçanlı ve koçansız olarak soya fasulyesi ile değişik oranlarda karışımlarından yapılan silajların kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. (Basılmamış). Kahramanmaraş
  • Barker, S.B. and W.H. Summerson. 1941. The colorimetric determination of lactic acid in biological material. Journal of Biological Chemistry, 138: 535-554.
  • Bolsen, K.K., G. Ashbell, Z. Weinberg. 1996. Silage fermentation and silage additives-review. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 9(5): 483-493.
  • Cesurer, L. and A.C. Ülger. 1997. Taze koçan olarak değerlendirilen şeker mısırının silajlık bitki olarak üretime girmesi. Türkiye I. Silaj Kongresi, s. 255-260. Bursa
  • Cusicanqui, J.A. and J.G. Lauer. 1999. Plant density and hybrid influence on corn forage yield and quality. Agronomy Journal, 91: 911-915.
  • Darby, H.M. and J. G. Lauer. 2002. Planting date and hybrid influence on corn forage yield and quality. Agronomy Journal, 94: 281-289.
  • Dubois, M., K.A. Giles, J.K. Hamilton, P.A. Rebes and F. Smith. 1956. Colorimetric method for determination of sugars and related substances. Analytical Chemistry, 28: 350-356.
  • Filya, I., A. Karabulut and E. Sucu. 2006. The effect of Lactobacillus buchneri on the fermentation, aerobic stability and ruminal degradability of maize silage. Journal of Applied Microbiology, 101(6): 1216-1223.
  • Filya, I. and E. Sucu. 2010. The effects of lactic acid bacteria on the fermentation, aerobic stability and nutritive value of maize silage. Grass and Forage Science, 65(4): 446-455.
  • Filya, İ. 2001. Silaj Teknolojisi. Hakan Ofset, İzmir.
  • Fritz, V.A., G.W. Randall and C.J. Rosen. 2001. Characterization and utilization of nitrogen contained in sweet corn silage waste. Agronomy Journal, 93: 627-633.
  • Giskin, J. and Y. Etran. 1986. Planting date and foliar fertilization of corn grown for silage and grain under limited moisture. Argonomy Journal, 78: 475-476.
  • Graybill, J.S., W.J. Cox and D.J. Otis. 1991. Yield and quality of forage maize as influenced hybrid, planting date and plant density. Agronomy Journal, 83: 559-564.
  • İdikut, L., B.A. Arikan, M. Kaplan, I. Guven, A.I. Atalay and A. Kamalak. 2009. Potential nutritive value of sweet corn as a silage crop with or without corn ear. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8(1): 734-741.
  • İdikut, L., C. Cesur and S. Tosun. 2005. Şeker mısırda ekim zamanı ve yetiştirme tekniğinin hasıl verim ve bazı özelliklere etkisi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi. Fen ve Mühendislik Dergisi, 8(4): 91-100.
  • İptaş, S. and A.A. Acar. 2003. Silajlık mısırda genotip ve sıra aralığının verim ve bazı agronomik özelliklere etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(3): 15-22.
  • Jaster, E.H., D.F. Bell and G.C. McCoy. 1983. Evaluation of sweet corn residues as roughage for dairy heifers. Journal of Dairy Science. 66(11): 2349-2355.
  • McDonald, P., A.R. Henderson and S.J.E. Heron. 1991. The biochemistry of silage. 2nd Edn., Chalcombe Publications, Marlow, Bucks, UK., ISBN-13: 9780948617225, p: 340.
  • Meeske, R. and H.M. Basson. 1998. The effect of a lactic acid bacterial inoculant on maize silage. Animal Feed Science and Technology, 70(3): 239-247.
  • Menke, K.H., L. Raab, A. Salewski, H. Steingass, D. Fritz and W. Schneider. 1979. The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor. The Journal of Agricultural Science, 93(1): 217-222.
  • Menke, K.H., Steingass, H. 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development, 28: 7-55.
  • Mustafa, A.F., F. Hassanat, R.R. Berthiaume. 2004. In situ forestomach and intestinal nutrient digestibilities of sweet corn residues. Animal Feed Science and Technology, 114(1-4): 287-293.
  • Öztürk, A., S. Bulut and E. Boran. 2008. Bitki sıklığının silajlık mısırda verim ve bazı agronomik karakterlere etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(2): 217-224.
  • Sanderson, M.A., R.M. Jones, J.C. Read and H. Lippke. 1995. Digestibility and lignocellulose composition of forage corn morphological components. Journal of Production Agriculture, 8(2): 169-174.
  • Saruhan, V. ve H.D. Şireli. 2005. Mısır (Zea mays L.) bitkisinde farklı azot dozları ve bitki sıklığının koçan, sap ve yaprak verimlerine etkisi üzerine bir araştırma. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2): 45-53.
  • Seale, D.R., G. Pahlow, S. F. Spoelstra, S. Lindgren, F. Dellaglio and J.F. Lowe. 1990. Methods for the Microbiological Analysis of Silage. Proceeding of The Eurobac Conference, 147, Uppsala.
  • Snedecor, G.W. and W. Cochran. 1976. Statistical methods. The Iowa State Univ. Pres Amer IA.
  • Sruamsiri, S., P. Silma and W. Srinuch. 2007. Agro-industrial by-products as roughage source for beef cattle: Chemical composition, nutrient digestibility and energy values of ensiled sweet corn cob and husk with different levels of Ipil-Ipil leaves. Maejo International Journal of Science and Technology, 01: 88-94.
  • Statistica. 1993. Statistica for Windows (Release 4.3) Sat Soft, Inc Tulsa OK.
  • Subedi, K.D., B.L. Ma and D.L. Smith. 2006. Response of a leafy and non-leafy maize hybrid to population densities and fertilizer nitrogen levels. Crop Science, 46(5): 1860-1869.
  • Turgut, İ. 2000. Bursa koşullarında yetiştirilen şeker mısırında (Zea mays saccharata Sturt.) bitki sıklığının ve azot dozlarının taze koçan verimi ile verim öğeleri üzerine etkisi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24: 341-347.
  • TÜİK, 2014. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist. (Erişim tarihi. 25.12.2014)
  • Van Soest, P.J., J.D. Robertson and B.A. Lewis. 1991. Methods for dietary fibre, neutral detergent fibre and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597.
  • Widdicombe, W.D. and K.D. Thelen. 2002. Row width and plant density effect on corn forage hybrids. Agronomy Journal, 94: 326-330.
Toplam 35 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Önder Canbolat

Abdullah Karasu Bu kişi benim

Gamze Bayram Bu kişi benim

İsmail Filya Bu kişi benim

Adem Kamalak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 30 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Canbolat, Ö., Karasu, A., Bayram, G., Filya, İ., vd. (2016). Farklı Ekim Yoğunluğunun Koçansız Şeker Mısırı Silajlarının Besleme Değeri, Silaj Kalite Özellikleri ve Besin Madde Verimi Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(1), 101-112.
AMA Canbolat Ö, Karasu A, Bayram G, Filya İ, Kamalak A. Farklı Ekim Yoğunluğunun Koçansız Şeker Mısırı Silajlarının Besleme Değeri, Silaj Kalite Özellikleri ve Besin Madde Verimi Üzerine Etkisi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. Temmuz 2016;30(1):101-112.
Chicago Canbolat, Önder, Abdullah Karasu, Gamze Bayram, İsmail Filya, ve Adem Kamalak. “Farklı Ekim Yoğunluğunun Koçansız Şeker Mısırı Silajlarının Besleme Değeri, Silaj Kalite Özellikleri Ve Besin Madde Verimi Üzerine Etkisi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30, sy. 1 (Temmuz 2016): 101-12.
EndNote Canbolat Ö, Karasu A, Bayram G, Filya İ, Kamalak A (01 Temmuz 2016) Farklı Ekim Yoğunluğunun Koçansız Şeker Mısırı Silajlarının Besleme Değeri, Silaj Kalite Özellikleri ve Besin Madde Verimi Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30 1 101–112.
IEEE Ö. Canbolat, A. Karasu, G. Bayram, İ. Filya, ve A. Kamalak, “Farklı Ekim Yoğunluğunun Koçansız Şeker Mısırı Silajlarının Besleme Değeri, Silaj Kalite Özellikleri ve Besin Madde Verimi Üzerine Etkisi”, Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg., c. 30, sy. 1, ss. 101–112, 2016.
ISNAD Canbolat, Önder vd. “Farklı Ekim Yoğunluğunun Koçansız Şeker Mısırı Silajlarının Besleme Değeri, Silaj Kalite Özellikleri Ve Besin Madde Verimi Üzerine Etkisi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 30/1 (Temmuz 2016), 101-112.
JAMA Canbolat Ö, Karasu A, Bayram G, Filya İ, Kamalak A. Farklı Ekim Yoğunluğunun Koçansız Şeker Mısırı Silajlarının Besleme Değeri, Silaj Kalite Özellikleri ve Besin Madde Verimi Üzerine Etkisi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2016;30:101–112.
MLA Canbolat, Önder vd. “Farklı Ekim Yoğunluğunun Koçansız Şeker Mısırı Silajlarının Besleme Değeri, Silaj Kalite Özellikleri Ve Besin Madde Verimi Üzerine Etkisi”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 30, sy. 1, 2016, ss. 101-12.
Vancouver Canbolat Ö, Karasu A, Bayram G, Filya İ, Kamalak A. Farklı Ekim Yoğunluğunun Koçansız Şeker Mısırı Silajlarının Besleme Değeri, Silaj Kalite Özellikleri ve Besin Madde Verimi Üzerine Etkisi. Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg. 2016;30(1):101-12.