Bu deneme, % 17.5 bor ihtiva eden borik asitin (BA) ve askorbik asitin (AA) tek başlarına ya da birlikte (AABA) kullanıldıkları zaman yumurta tavuklarında performans, yumurta kalitesi, kan serum ile yumurta sarısı kolesterol düzeyleri ve kemik parametreleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla 59 haftalık 160 adet Hyline White 98 yumurta tavuğu 10 tekrarlı 4 ana gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu rasyonuna herhangi bir ilave yapılmamıştır. AA ilaveli guba 200 mg/kg AA, BA ilaveli gruba 120 mg/kg BA, AABA ilaveli gruba ise 200 mg/kg AA + 120 mg/kg BA katkisi gerçekleştirilmiştir. Yemleme dönemi 16 hafta sürmüştür. Rasyonlara borik asit ve askorbik asit ilavesi canlı ağırlığı, yemden yararlanma oranını, yumurta ağırlığını, yumurta kirilma direnci, kabuk kalinligi, yumurta ak ve sari indeksi, Haugh birimi ile sari agirligini ve kemik kül ile P düzeyini etkilememiştir. Ancak 11-12. haftalarda askorbik asit ilavesi ile yumurta verimi (P<0.05), ilk 2 haftalık periyotta ise borik asit ilavesi ile yem tüketim değeri artmıştır (P<0.05). Kan serumu kolesterol düzeyleri rasyona borik asit ve/veya askorbik asit katkısı ile azalmıştır (P≤0.001). Söz konusu yem katkı maddeleri tibia Ca düzeyini önemli düzeyde artırmıştır (P<0.05). En yüksek karaciğer ve yumurta sarısı bor konsantrasyonlarına ise BA ilaveli gruplarda rastlanmıştır (P<0.001). Sonuç olarak, askorbik asit/ ve/veya borik asit ilavesinin kemik Ca mobilizasyonuna yararlı olabileceği düşüncesine ulaşılmıştır
This study was conduct to investigate the impact of dietary boric acid (BA), includes 17.5 % boron, ascorbic acid (AA) and combined of boric acid and ascorbic acid (AABA) on performance, egg traits, blood serum and egg yolk cholesterol concentrations and some bone parameters of laying hens. In total, 160 Hyline-White 98 layers aged 59 weeks were allocated four treatments with ten replicates. Dietary treatments included the basal diets as control, AA-supplemented diets with an inclusion level of 200 mg/kg AA, and BA-supplemented diets with an inclusion level of 120 mg/kg BA and AABA- supplemented diets with an inclusion level of 200 mg/kg AA + 120 mg/kg BA. The experimental period lasted 16 weeks. Feeding ascorbic acid and boric acid diet did not significantly affect body weight, feed efficiency, egg weight, egg shell index, egg breaking strength, egg shell thickness, egg albumen index, egg yolk index, egg Haugh unit, egg yolk weight, tibia crude ash and phosphorus. Egg production increased (P<0.05) with ascorbic acid supplementation at only 11-12th weeks. There was a significant (P<0.05) increasing in feed consumption at first two weeks period. Hen serum cholesterol (P≤0.001) concentrations decreased with ascorbic acid and boric acid supplementation single or together, while egg yolk cholesterol did not affect. Ascorbic acid and boric acid also significantly increased tibia calcium levels (P<0.05). Higher liver (P<0.001) and egg yolk (P<0.001) boron concentrations were detected in hens receiving BA and AABA diets. This study demonstrated that ascorbic acid and/or boric acid may have beneficial effects on Ca mobilization from the bone
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Other ID | JA33MB82YU |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 |