The objectives of this study were to determine the incidence, enterotoxigenic properties and antimicrobial resistance of Staphylococcus aureus. For this purpose, 120 beef carcass samples, obtained from 2 different slaughterhouses in Ankara. All samples were collected to each of carcass regions of rump, flank and brisket per 100 cm2 (10 × 10 cm, a total of 300 cm2) under aseptic conditions with sponge swab technique. Results of microbiological examinations, 15 (12.5%) of the 120 beef carcasses samples were confirmed as S. auerus. 19 (86,3 %) out of 22 S. aureus isolates determined as enteotoxigenic. It was determined that these enterotoxins contained 8 (36.3%) seh, 5 (22.7%) sea, 2 (9%) seg+sei, 1 (4.5%) sei, 1 (4.5%) sed+sej, 1 (4.5%) sea+tst, 1 (4.5%) tst gene distribution, respectively. According to the disc diffusion test results, 72.7%, 54.5%, 40.9%, 22.7% of S. aureus isolates were high level resistant to ampicillin, tetracycline, erythromycin, sulphamethoxazole- trimethoprim, respectively. All of the isolates were sensitive to vancomycin. As a conclusion, it was found that beef carcasses contaminated with S. aureus 15 (12.5%) and enterotoxigenic S. aureus level is relatively high 19 (86.3%). It is therefore recommended that slaughterhouses introduce internal hygiene measures such as the HACCP system in order to produce beef meat of good quality and thus protect public health
Bu çalışma, sığır karkaslarında Staphylococcus aureus’un varlığı ile izolatların enterotoksijenik özellikleri ve antimikrobiyal dirençliliğini belirlemek için yapılmıştır. Bu amaçla, Ankara’da bulunan 2 farklı mezbahadaki 120 adet sığır karkasından alınan örnekler materyal olarak kullanılmıştır. Örnekler aseptik koşullarda her bir sığır karkasının but, kavram ve döş bölgelerinin 100 cm2’ lik (10×10 cm) alanından (toplam 300 cm2) sünger swab tekniği ile alınmıştır. Yapılan mikrobiyolojik analizler sonucu, 120 sığır karkas örneğinin 15’i (%12,5) S. aureus yönünden pozitif bulunmuştur. S. aureus olarak belirlenen 22 izolattan 19’unun (%86,3) ise enterotoksijenik özellikte olduğu belirlenmiştir. Enterotoksijenik izolatlardan 8’inin (% 36,3) seh, 5’inin ( %22,7) sea, 2’sinin (%9) seg+sei, 1’inin (%4,5) sei, 1’inin (%4,5) sed+sej, 1’inin (%4,5) sea+tst ve 1’ininde (%4,5) tst tipi enterotoksin genine sahip olduğu saptanmıştır. Yapılan antibiyotik dirençlilik testleri sonucunda S. aureus izolatlarından %72,7’sinin ampisiline, %54,5’inin tetrasikline, %40,9’unun eritromisine ve %22,7’sinin sülfametaksazol-trimetoprime yüksek oranda dirençli olduğu, vankomisine ise tümünün duyarlı olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, sığır karkaslarında S. aureus, 15 örnekte (%12.5) bulunmuş olup, izolatların 19’u (%86,3) enterotoksijenik özelliktedir. Bu nedenle sağlıklı sığır eti üretimi ve halk sağlığının korunması için mezbahalarda etkin HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) sisteminin uygulanması önemlidir
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Other ID | JA93CY68JS |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 |