This research is based on the findings of survey study carried out vis-à-vis with 501 randomly sampled dairy cattle breeders in 15 districts of Aydın. Results show that 11% of surveyed farms are registered to Preherdbook, 89% to Herdbook of Cattle Breeders’ Association of Aydın (CBAA) and weighted average of herd size is calculated as 23 heads of heifer (> 1 year old). In 87% of cases main source of income is declared as milk production and 95% of breeders are male, 51% is between 31-49 years old. Of all breeders 78% graduated from primary school and 92% of all farms use family labor while 11% hires labor. 97% has milking machine, 48% measure their milk with milk buckets and 85% of breeders declared keeping Herdbook records, whereas 7% of all are bookkeeping. The housing in 74% of farms is roofed-open, loose/free-stall while 16% has enclosed, tied-stall system. 4.5% has individual calf pens, 30.6% has group pens and rest keeps the calves with adults. Veterinary services are received upon request (39%), mostly for Artificial Insemination (AI), treatment and calving difficulty. Breeders change feed ration during dry-period in 80.4%, don’t change in 20%. Results show that breeders in Aydın need to receive more information and advisory services on herd management practices, in particular feeding, herd health and farm economics
Bu araştırmada, Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne (ADSYB) kayıtlı işletmelerin ve yetiştiricilerin genel özellikleri ile yetiştiricilerin sürü yönetimi konusundaki bilgi seviyeleri incelenmiştir. Araştırma Aydın iline bağlı 15 ilçede, rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş, farklı büyüklükte sürüye sahip 501 yetiştirici ile gerçekleştirilen yüz yüze anketlerden elde edilen bulgulara dayanmaktadır. Ankete konu olan işletmelerin sürü büyüklüğü ortalama 23 baş dişi sığırdır (> 1 yaş). Anketin yapıldığı işletmelerin %87’sinde süt üretimi ana gelir kaynağı olarak bildirilmiştir. Yetiştiricilerin %95’i erkek, %51’i 31-49 yaş aralığındadır ve eğitim seviyeleri çoğunlukla ilkokul düzeyindedir (%78). İşletmelerin %92’sinde aile işgücü kullanılmaktadır. İşletmelerin %97’sinde sağım makinesi, %48’inde süt ölçüm kovası bulunmakta, %85’inde soykütüğü verileri tutulurken, toplamın %7’sinde muhasebe kayıtları tutulmaktadır. Ankete dahil işletmelerde %74 oranında yarı açık, serbest/serbest duraklı, %16 oranında ise kapalı, bağlı, duraklı ahırların kullanıldığı tespit edilmiştir. Buzağılar için işletmelerin sadece %4,5’inde ayrı bölme bulunmakta, %30,6’sında buzağılar grup bölmelerinde, geri kalanında yetişkinlerle aynı ahırda tutulmaktadır. Veteriner hekimler işletmeye %39 oranında ihtiyaç halinde ve çoğunlukla suni tohumlama, tedavi ve zor doğum için çağrılmaktadır. İşletmelerin %80,4’ü kuru dönemde yem rasyonunu değiştirirken, %20’sinin değiştirmediği bildirilmiştir. Sonuç itibariyle, Aydın ilinde yetiştiricilerin sürü yönetimi uygulamaları kapsamında özellikle yemleme, sürü sağlığı ve işletme ekonomisi alanında daha fazla bilgilendirmeye ve danışmanlık hizmetine ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Other ID | JA55UR74KT |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 |