The objective of this study was to investigate the effects of inulin [as topinambur (Helianthus tuberosus L.) powder] on in vitro rumen fermentation of diets containing hay and pelleted concentrate for sheep (approximately 60:40%) in artificial rumen (the RUSITEC system). The RUSITEC system consisted of six fermentation vessels. Topinambur powder was added at levels of 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 and 1.0 g/day into the five fermentation vessels while the last one served as a control (without having any topinambur powder). The results showed that the addition of topinambur powder up to 1.0 g/day reduced NH3-N concentration significantly (p<0.05). However, the other basal parameters of rumen fermentation (pH, short-chain fatty acid production and organic matter digestibility) examined in this study were not significantly affected by the addition of topinambur powder. These results indicated that inulin has the potential to improve ruminal nitrogen utilization
Bu araştırmada, kuru ot ve koyun konsantre pelet yeminden oluşan (60:40) bir rasyonun in vitro fermentasyonunu, inulinin [yer elması (Helianthus tuberosus L.) unu formunda] ne şekilde etkilediğinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçla altı fermenterden oluşan bir RUSITEC sistem kullanılmıştır. Fermenterlerden beşine yer elması unu 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 ve 1.0 g/gün dozlarında ilave edilirken, sonuncusuna herhangi bir ekleme yapılmayıp kontrol fermenteri olarak kullanılmıştır. Yer elması ununun 1,0 g/gün dozuna kadar yapılan ilavesi amonyak konsantrasyonunu azaltırken (p<0.05), rumen metabolizmasının diğer temel parametreleri olan pH, günlük uçucu yağ asitleri üretimi ve organik madde sindirilebilirliğinde istatistiksel bir değişikliğe yol açmamıştır. Bu araştırmanın sonuçları inulinin ruminal azot değerlendirilebilirliği üzerine olumlu etkilere sahip olabileceğini göstermektedir
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 |