Bu çalışmada Karadeniz'de Karadeniz Ereğlisi ilc Trabzon arasında uzanan
kıyı şeridinden sağlanan hanlSi, mezgit, kefal, tekir-barbl.lnya, istavrit, kalkan balıkları ve
midyeler ile Trabzon Balıkyağı ve Unu Fabrikasında üretilen halıkyağı ve ununda klorluhiçlrokarbon ins~ktisidlerinin rezidü düzeyleri araştırılmıştır. i974. i975 dönemini
içeren analizlerde 280 numunede belirlenen klorlu hidrokarbon insektisidleri miktar ve insi.
dens yönünden aşağıdaki sırayı izlemektedir: DDT türevieri, BHC izomerleri, dieIdrin, al.
drin ve endrin. Numunelerde rezidülerin insidensi DDT % 100, BHC % 100, dieldrin %
96.4, aldrin % 95.4 ve endrin % 5 i.5'dir. Balık etinde bulunan ortalama insektisid yoğunluğu
p.p.m. olarak DDT türevieri toplamı: 0.28 i :l: 0.055, BHC izomerleri toplamı: 0.074- ::i:
0.0013, dieldrin: 0.032 ::i: 0.0022, aldrin: 0.013 = ::1:0.0007, ve endrin: 0.009 ::i: 0.00001 'dir.
Fabrikasyon balıkyağında DOT: 26.558 .1: 6.268, BHC: 4.171 ::i: 1.8949, dieldrin: 2.120
-'-: 0.9598, aldrin: 0.100 ::i: 0.3914, endrin: 4.703 ::i: 2.8810. Fabrikasyon balık ununda ise
DOT: 2.120 ::i: 0.8994, BHC: 0.309 :1: 0.1517, dieidrin: 0.216 ::i: 0.0834, endrin: 0.025 ::i:
0.0.0142 ve aldrin: 0.005 ::i: 0.0006 düzeyinde bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Surgery |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1976 |
Published in Issue | Year 1976 |