Research Article
BibTex RIS Cite
Year 1984, , 0 - 0, 01.01.1984
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000943

Abstract

References

  • Ankara Üniversitesi – Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

ANKARA PIYASASıNDA SATILAN BAZI iŞLENMIş ET ÜRÜNLERINDE SEKİLLENEBILEN NiTROZAMİN TÜREVLERİ ÜZERİNDE BiR ARAŞTIRMA

Year 1984, , 0 - 0, 01.01.1984
https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000943

Abstract

Bu çalışma kapsamında salam, sosis, sucuk, pastırma ve jöle
işkembe örneklerinden oluşan 90 adet işlenmiş et ürünü örneğinde şekillenebilen nitrozamin türevIerinin varlığı ve yoğunluk düzeyleri araştırıldı. Elektron-tutucu gaz-s/Vl kromatografi esasına dayanan bir yöntemle gerçekleştirilen analizler sonucunda bütün örneklerin ~Ia96.6'smda nitrozodietilamin (NDEA), % 63.3'ünde nitrozopirrolidin (NPyr), %
55.5'inde nitrozopiperidin (N Pip), % 43.3 'ünde nitrozodietilamin
(NDEA) ve % 30'unda da nitrozodipropilamin (NPrp) varlığı saptanmıştır. Analiz örneklerinden 72 (% 79.4)'sinin 2 veya daha fazla çeşit nitrozamin türevi içerdiği anlaşılmıştır.
Bireysel analiz sonuçları ve bileşik çeşidine göre hesaplanan ortalama yoğunluk değerleri bakımmdan bütün örneklerde NDMA türevinin
en yüksek yoğunluklarda (0.05-117.07 ppb) bulunduğu, bunu azalan
sırayla NPip (0.02-73.17 ppb), NPyr(0.02-9.65ppb), NDEA (0.02-8.16
ppb) ve NPrp (0.01-4.86 ppb) çeşitlerinin izlediği belirlenmiştir.
Literatür verilerin ışığmda analiz bulgularmlJ1 çeşitli yönlerden
değerlendirilmesi sonucunda, Ankara piyasasında satdaıı işlenmiş et ürünlerinin sakıncalı sayılabilecek düzeylerde nitrozamiJı tiirevlerini içerdiği
anlaşl!mıştır. Kanserojen etki riski yaratabilecek boyutlarda görülen
bu durumun büyük bir olasılıkla söz konusu ürünlere aşırı ölçüde nitritli
bileşikler ve baharat çeşitlerinin katılmasından kaynaklandığı sam/-
maktadır.

References

  • Ankara Üniversitesi – Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Surgery
Journal Section Research Article
Authors

Yusuf Şanlı

Publication Date January 1, 1984
Published in Issue Year 1984

Cite

APA Şanlı, Y. (1984). ANKARA PIYASASıNDA SATILAN BAZI iŞLENMIş ET ÜRÜNLERINDE SEKİLLENEBILEN NiTROZAMİN TÜREVLERİ ÜZERİNDE BiR ARAŞTIRMA. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 31(02). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000943
AMA Şanlı Y. ANKARA PIYASASıNDA SATILAN BAZI iŞLENMIş ET ÜRÜNLERINDE SEKİLLENEBILEN NiTROZAMİN TÜREVLERİ ÜZERİNDE BiR ARAŞTIRMA. Ankara Univ Vet Fak Derg. January 1984;31(02). doi:10.1501/Vetfak_0000000943
Chicago Şanlı, Yusuf. “ANKARA PIYASASıNDA SATILAN BAZI iŞLENMIş ET ÜRÜNLERINDE SEKİLLENEBILEN NiTROZAMİN TÜREVLERİ ÜZERİNDE BiR ARAŞTIRMA”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 31, no. 02 (January 1984). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000943.
EndNote Şanlı Y (January 1, 1984) ANKARA PIYASASıNDA SATILAN BAZI iŞLENMIş ET ÜRÜNLERINDE SEKİLLENEBILEN NiTROZAMİN TÜREVLERİ ÜZERİNDE BiR ARAŞTIRMA. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 31 02
IEEE Y. Şanlı, “ANKARA PIYASASıNDA SATILAN BAZI iŞLENMIş ET ÜRÜNLERINDE SEKİLLENEBILEN NiTROZAMİN TÜREVLERİ ÜZERİNDE BiR ARAŞTIRMA”, Ankara Univ Vet Fak Derg, vol. 31, no. 02, 1984, doi: 10.1501/Vetfak_0000000943.
ISNAD Şanlı, Yusuf. “ANKARA PIYASASıNDA SATILAN BAZI iŞLENMIş ET ÜRÜNLERINDE SEKİLLENEBILEN NiTROZAMİN TÜREVLERİ ÜZERİNDE BiR ARAŞTIRMA”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 31/02 (January 1984). https://doi.org/10.1501/Vetfak_0000000943.
JAMA Şanlı Y. ANKARA PIYASASıNDA SATILAN BAZI iŞLENMIş ET ÜRÜNLERINDE SEKİLLENEBILEN NiTROZAMİN TÜREVLERİ ÜZERİNDE BiR ARAŞTIRMA. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1984;31. doi:10.1501/Vetfak_0000000943.
MLA Şanlı, Yusuf. “ANKARA PIYASASıNDA SATILAN BAZI iŞLENMIş ET ÜRÜNLERINDE SEKİLLENEBILEN NiTROZAMİN TÜREVLERİ ÜZERİNDE BiR ARAŞTIRMA”. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 31, no. 02, 1984, doi:10.1501/Vetfak_0000000943.
Vancouver Şanlı Y. ANKARA PIYASASıNDA SATILAN BAZI iŞLENMIş ET ÜRÜNLERINDE SEKİLLENEBILEN NiTROZAMİN TÜREVLERİ ÜZERİNDE BiR ARAŞTIRMA. Ankara Univ Vet Fak Derg. 1984;31(02).